Τοξόπλασμα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο που οι περισσότεροι έχουν συνδέσει αποκλειστικά με τις γάτες, χωρίς να έχουν πλήρη γνώση πώς μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Κι επειδή υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που αφορούν και τις τροφές που καταναλώνουμε, η ενημέρωση μπορεί να μας σώσει. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση […]
Tags
27/09/2023
Νέα έρευνα για την καρδιαγγειακή υγεία και τη φυτοφαγία
Το ότι η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία της καρδιάς και το καρδιαγγειακό το γνωρίζουμε πλέον καλά, με την παχυσαρκία, την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, τις επεξεργασμένες τροφές, τα τηγανητά, την ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι να αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου. Πέραν, όμως, του τι καταναλώνουμε, πρέπει να δώσουμε βάση και στο τι δεν βάζουμε […]
25/09/2023
Τι κάνουν διαφορετικά οι μακροβιότεροι λαοί στον κόσμο;
Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή σας για τις Μπλε Ζώνες, οι οποίες στην ουσία είναι περιοχές του πλανήτη, όπου οι άνθρωποι πιστεύεται ότι ζουν περισσότερο λόγω του τρόπου ζωής και διατροφής που ακολουθούν. Οι Μπλε Ζώνες είναι πέντε, ασπάζονται τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, του ενεργού τρόπου ζωής και της συμμετοχής στην […]
20/09/2023
Wi-fi και εγκέφαλος: Υπάρχει κίνδυνος με την ακτινοβολία;
Η ακτινοβολία των κινητών, Wi-Fi και όλων αυτών των πηγών της σύγχρονης εποχής έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια τους επιστήμονες. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, που πάντα θέλω να εξετάζω την κάθε περίπτωση ολιστικά, έχω αναφερθεί πολλές φορές στην ακτινοβολία που μας περιβάλλει και πώς μπορεί να μας επηρεάσει […]
Tags
18/09/2023
Ποια είναι η καλύτερη αναλογία ζωικής και φυτικής πρωτεΐνης στη διατροφή
Ξεκινώντας αυτό το άρθρο, να πω ότι ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη χρόνια φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, αλλά και ως άνθρωπος που ακολουθώ τη χορτοφαγία και τη φυτοφαγία στη συνέχεια τα τελευταία συνολικά 7 χρόνια, θεωρώ ότι η ζωική πρωτεΐνη δεν χρειάζεται στη διατροφή μας και μπορεί να λείπει εντελώς. Ωστόσο, […]
13/09/2023
Μύρτιλα, διαβήτης και DNA: Τα νέα δεδομένα
Άλλο ένα φρούτο που τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά στη διατροφή μας και διαβάζουμε συχνά γι’ αυτό και για την αντιοξειδωτική του δράση. Οι λόγοι που το συστήνω, ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, στα σνακ και στο πρωινό μας είναι πολλοί. Καταρχάς μας βοηθά να αυξήσουμε την ποικιλία φυτικών […]
11/09/2023
Ψάρια, θαλασσινά και μικροπλαστικά: Πώς επηρεάζεται η υγεία μας
Η κατανάλωση των θαλασσινών το καλοκαίρι ανεβαίνει αλματωδώς για όσους δεν απέχουν από τα ζωικά, ενώ υψηλή είναι και η κατανάλωσή τους όλο το χρόνο, για πολλούς. Προσπερνώντας τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της κατανάλωσής τους στo περιβάλλον, τις θάλασσες και την κλιματική αλλαγή, σήμερα θα μιλήσουμε για ένα διαφορετικό θέμα που αφορά αυτή την […]
06/09/2023
Γιατί πρέπει η επαφή με τη φύση να είναι ο νέος σας στόχος
Ο Σεπτέμβρης και η νέα σεζόν είναι για πολλούς εποχή νέων στόχων για μια καλύτερη ζωή σε επαγγελματικό, προσωπικό, οικογενειακό επίπεδο και όπου θέλει να δώσει έμφαση ο καθένας. Επηρεασμένοι όλοι από τις διακοπές, τη θάλασσα, τις εκδρομές, τον καθαρό αέρα την επαφή με τη φύση, βάζουμε στόχους να συνεχίσουμε όσο μπορούμε τα μπάνια, τις […]
04/09/2023
Iδέες για πανεύκολα plant-based πιάτα στις διακοπές
Σε όλους αρέσει στις διακοπές να τρώνε έξω και να είναι όλα έτοιμα. Η εποχή, όμως, δυσκολεύει λίγο την κατάσταση από οικονομικής άποψης, ειδικά αν πρόκειται για μια ολόκληρη οικογένεια ή για κάποιον που θέλει να κάνει διακοπές περισσότερες ημέρες. Γι’ αυτό ετοίμασα μια λίστα με ιδέες για εύκολα, ελαφριά και πεντανόστιμα plant-based πιάτα που […]
Tags
25/07/2023
Μήπως το πρωινό μας είναι πολύ επεξεργασμένο;
Ζούμε σε έναν κόσμο όπου τα επεξεργασμένα προϊόντα κυριαρχούν πλέον και στο εμπόριο και στο ψυγείο μας, ενώ έχουμε συνηθίζει να ξεκινάμε και την ημέρα μας με αυτά, με ένα μεγάλο μπολ δημητριακά, τα οποία πολλές φορές προωθούνται και ως μια πολύ υγιεινή επιλογή. Το πώς θα διαμορφώσουμε το πρωινό μας απασχολεί πολύ κόσμο και […]
24/07/2023
Βότανα και καλοκαίρι
Τα μυρωδικά έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι και αποτελούν τα πιο ιδιαίτερα υλικά που μας χαρίζει η φύση: φανταστείτε χωριάτικη χωρίς ρίγανη και γεμιστά χωρίς μαϊντανό… Η μυρωδιά τους, οι ιδιότητές τους, τα οφέλη τους είναι must στα καλοκαιρινά πιάτα, είτε τα αγοράζετε, είτε (ακόμη καλύτερα) τα καλλιεργείτε στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας. […]
14/07/2023
Φυτοφαγία: Η καλύτερη διατροφή για ενυδάτωση
Το κύμα καύσωνα που χτυπά ανελέητα αυτές τις ημέρες μας υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι η σωστή ενυδάτωση είναι άκρως σημαντική για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, για περισσότερη ενέργεια και για ευεξία, για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, για τις γνωστικές και σωματικές λειτουργίες μας, για το γαστρεντερικό, τα νεφρά, την […]
13/07/2023
3 τρόποι να φάτε τις μπάμιες αλλιώς και να τις απολαύσετε
Καταλαβαίνω τη… δυσπιστία σας απέναντι στις μπάμιες –το παιδικό «τραύμα» των περισσοτέρων είναι μεγάλο και βαρύ! Όσοι, όμως, δεν προσπεράσατε το άρθρο και κάνατε κλικ με σκοπό να δείτε πώς αλλιώς θα μπορούσατε να φάτε αυτό το τόσο παρεξηγημένο τρόφιμο, μόνο κερδισμένοι θα βγείτε και σας μιλάει μια παθούσα. Γιατί πριν γίνω διαιτολόγος-διατροφολόγος και ακόμα […]
11/07/2023
Νέα έρευνα: Η Μεσογειακή Διατροφή μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
Η Μεσογειακή διατροφή ξέρουμε βάσει πλήθους ερευνών ότι είναι η πιο εγκεκριμένη και δοκιμασμένη διατροφή για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, νευροεκφυλιστικών παθήσεων και καρκίνου. Έχει βρεθεί επανειλημμένως ότι τα άτομα που ακολουθούν τα μεσογειακά πρότυπα στη διατροφή τους εξασφαλίζουν καλύτερη υγεία και μακροζωία, ισχυρό ανοσοποιητικό και προστασία από ασθένειες. Η έννοια της Μεσογειακής διατροφής, βέβαια, […]
11/07/2023
Μήπως ο καφές δεν κάνει καλό σε όλους;
Η καθημερινότητα για το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δεν «βγαίνει» χωρίς καφέ, κάτι που διαπιστώνω κι εγώ καθημερινά ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία από όλους εσάς που με επισκέπτεστε με στόχο τη βελτίωση της υγείας σας μέσω της διατροφής. Στην καλύτερη περίπτωση, ο καφές είναι ένας το πρωί που σηκωνόμαστε […]
05/07/2023
Ερυθριτόλη: το γλυκαντικό που διχάζει
Η ερυθριτόλη είναι από τα πιο δημοφιλή τεχνητά γλυκαντικά που κυκλοφορούν, με 6% των θερμίδων της ζάχαρης, αλλά 60-80% της γλυκύτητάς της. Βρίσκεται φυσικά σε μανιτάρια, αχλάδια, σταφύλια, καρπούζια, miso, τυριά, σάλτσα σόγιας και αλκοολούχα ποτά ενώ παράγεται και στο ανθρώπινο σώμα από τη γλυκόζη και μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων. Στο […]
05/07/2023