Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς η γλυκοπατάτα μπορεί να σας φτάσει μέχρι τα 100

1 min reading time

Στην Οκινάουα, μια από τις περιοχές που ανήκουν στις Μπλε Ζώνες, η γλυκοπατάτα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο –και τώρα ίσως καταλαβαίνετε λίγο καλύτερα γιατί ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία την προσθέτω σε κάθε διατροφικό πλάνο.

Η ιαπωνική γλυκοπατάτα αποτελεί, λοιπόν, βασικό υλικό στην παραδοσιακή διατροφή στην Οκινάουα, και συνώνυμο της καλής υγείας και μακροζωίας. Αν και ξεχώρισε λόγω αναγκαιότητας (καθώς το ρύζι δεν φύτρωνε όπως έπρεπε στο νησί και η εισαγωγή του κόστιζε ακριβά για μια μέση οικογένεια) κι όχι για τα αντιοξειδωτικά της και την υψηλή διατροφική της αξία, εντούτοις η ενσωμάτωσή της στη διατροφή της περιοχής φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής κατανάλωναν θαλασσινά, λιγότερο από το 10% των θερμίδων τους προερχόταν από κρέας.

Οι αιωνόβιοι προτιμούν γλυκοπατάτες
Η Οκινάουα φαίνεται πως έχει αρκετές διαφορές από την παραδοσιακή ιαπωνική διατροφή, όπου περίπου το 75% των θερμίδων προέρχεται από δημητριακά, κυρίως άσπρο ρύζι. Στην Οκινάουα από την άλλη, μόνο το 1/3 των θερμίδων προέρχεται από δημητριακά, κυρίως κεχρί και άλλα δημητριακά με χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο από το ρύζι. Οι ιαπωνικές γλυκοπατάτες παρουσιάζουν χαμηλό έως μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, ενώ τα λαχανικά συνολικά αποτελούν το 58% της διατροφής στην Οκινάουα, έναντι του 8% στην ιαπωνική διατροφή –και μέσα σε αυτό το 58%, η γλυκοπατάτα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η παραδοσιακή διατροφή της Οκινάουα περιέχει περίπου 80% υδατάνθρακες.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες η σύγχρονη διατροφή της Οκινάουα ενσωμάτωσε αρκετά στοιχεία από τη δυτικού τύπου διατροφή, όπως η σημαντική αύξηση των θερμίδων και η κατανάλωση πολύ περισσότερου κρέατος, επεξεργασμένων υδατανθράκων και σακχάρων σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ψωμί και λευκό ρύζι. Για τους αιωνόβιους, όμως, περίπου το 60% των θερμίδων τους προερχόταν από τη γλυκοπατάτα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Τα νέα στοιχεία, ωστόσο, μετά τη δυτική επιρροή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, δείχνουν αύξηση στο ποσοστό παχυσαρκίας στο 20%, παρ’ όλο που συνολικά η Ιαπωνία έχει ποσοστό 3-4%. Σε σχέση με τη Δύση, βέβαια, και πιο συγκεκριμένα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Οκινάουα έχει πολύ καλύτερους δείκτες υγείας, αλλά με την αλλαγή των τελευταίων χρόνων ενδέχεται οι νεότεροι να μην απολαύσουν τη μακροζωία των γονέων και των παππούδων τους.

Γλυκοπατάτα χρώματος μοβ
Η ιαπωνική γλυκοπατάτα συνήθως είναι μοβ, αν και μπορεί να υπάρξει και πορτοκαλί, όπως την έχουμε συνηθίσει εδώ. Έχει χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα, με μόλις 1,5 θερμίδα ανά γραμμάριο και 220 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, με 5 γραμμάρια ανά φλιτζάνι, χαρίζοντας κορεσμό για περισσότερη ώρα –ειδικά σε σχέση με την ίδια ποσότητα π.χ. άσπρου ρυζιού.

Ακόμη, παρέχει το… 500% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Α σε μόλις ένα φλιτζάνι και είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών βιταμινών, όπως C και Ε, την οποία συναντάμε πιο συχνά σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κι όχι τόσο σε λαχανικά με χαμηλά λιπαρά. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Β6, του φυλλικού οξέος, της θειαμίνης και της ριβοφλαβίνης και αποδίδει περισσότερα από 700 mg καλίου ανά φλιτζάνι, συμβάλλοντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Συνολικά, λοιπόν, τα οφέλη από την προσθήκη της γλυκοπατάτας στη διατροφή –και ας μην είναι ιαπωνική- είναι σημαντικά ενώ υπάρχουν άπειροι τρόποι να τις απολαύσετε.

Δείτε υπέροχες συνταγές με γλυκοπατάτα εδώ.

Πηγή
https://www.bluezones.com/2022/08/okinawan-cuisine-how-sweet-potatoes-came-to-be-a-staple-food-for-centenarians/

 

Call Now Button