Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Κεχρί: ποια είναι τα οφέλη του;

Οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως τροφή των πουλιών, στην πραγματικότητα, όμως, το κεχρί είναι ένας πολύτιμος σπόρος που καλλιεργείται εδώ και αιώνες στην Αφρική, την Αίγυπτο και διάφορα μέρη της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν καταγραφές από το 8000 π.Χ. στην Κίνα. Θα το συναντήσετε και ως ψευδοδημητριακό, μοιάζει λίγο με καλαμπόκι στην… ανάπτυξη και η διατροφική του αξία είναι αρκετά μεγάλη –δεν είναι τυχαίο που θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές τροφές- ενώ δεν περιέχει και γλουτένη, που σημαίνει ότι είναι ασφαλές για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Συγκεκριμένα, μια μερίδα κεχρί αποδίδει το 28% του μαγνησίου που χρειαζόμαστε καθημερινά, το 16% του σιδήρου, αποτελεί πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης (11 γραμμάρια δηλαδή το 22% της ποσότητας που χρειαζόμαστε) και οι φυτικές του ίνες φτάνουν τα 9 γραμμάρια, δηλαδή το 36% της ποσότητας που χρειαζόμαστε μέσα στην ημέρα. Μας παρέχει επίσης κάλιο, χαλκό, σελήνιο, φώσφορο, ενώ περιέχει βιταμίνες όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ. Όλα αυτά μεταφράζονται στα εξής οφέλη από την κατανάλωσή του:

Ρύθμιση της χοληστερίνης
Οι φυτικές ίνες που συναντάμε στο κεχρί και γενικότερα σε φρούτα, λαχανικά και στην ολική άλεση, αποτελούν τον καλύτερο τρόπο να ρυθμίσουμε τη χοληστερίνη στον οργανισμό μας και να προλάβουμε το «φράξιμο» των αρτηριών. Ο λόγος είναι ότι δρουν «καθαριστικά» στον οργανισμό μας και συμβάλλουν στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης, προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς.

Πρόληψη άσθματος
Η σύνθεση και ο συνδυασμός θρεπτικών ουσιών που έχει το κεχρί φαίνεται πως δρα ευνοϊκά σε όσους πάσχουν από άσθμα, μειώνοντας τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και δρώντας ακόμη και προληπτικά.

Βελτίωση πέψης
Ένα πεπτικό που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να αποτελέσει την πηγή πολλών προβλημάτων υγείας, εμποδίζοντας τον οργανισμό από το να απορροφήσει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Οι φυτικές ίνες, όμως, παίζουν κι εδώ το ρόλο τους. Το κεχρί με τα 9 γραμμάρια φυτικών ινών ανά ποσότητα 100 γραμμαρίων βοηθά στη θεραπεία γαστρεντερικών δυσλειτουργιών και διάρροιας κι αν το βάλετε τακτικά στη διατροφή σας, θα διατηρήσει την υγεία του εντέρου σας και θα αποτρέψει τη δημιουργία πεπτικού έλκους και καρκίνου του παχέος εντέρου.

Έλεγχος διαβήτη
Σύμφωνα με μελέτες, όσοι έχουν ενσωματώσει το κεχρί στη διατροφή τους παρουσιάζουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη στη ζωή τους. Το κεχρί περιέχει καλή ποσότητα μαγνησίου που βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη αποτελεσματικά και ταυτόχρονα αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη. Η κατανάλωσή του, επίσης, φαίνεται να κρατά τα επίπεδα του σακχάρου υπό έλεγχο.

Αποτοξίνωση
Αν και το ήπαρ κρατά γερά το ρόλο της αποτοξίνωσης του οργανισμού μας καθημερινά σε μια συνεχή φυσική διαδικασία, οι κατεχίνες του κεχριού παίζουν το ρόλο τους, διατηρώντας την ομαλή λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.

Πρόληψη καρκίνου
Οι ελεύθερες ρίζες είναι γνωστό ότι αποτελούν εχθρούς του οργανισμού μας δημιουργώντας οξειδωτική ζημιά έσω κι έξω, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολλές ασθένειες συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Το κεχρί, λόγω του αντιοξειδωτικού του χαρακτήρα, με περιεκτικότητα σε κερσετίνη, σελήνιο και παντοθενικό οξύ μπορεί να προσφέρει προστασία στον οργανισμό από την παραγωγή καρκινικών κυττάρων. Είναι, επίσης, αρκετές οι μελέτες που συνδέουν την επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών με την πρόληψη του καρκίνου σε γυναίκες, οι οποίες αν καταναλώνουν περισσότερο από το 30% σε φυτικές ίνες, παραμένουν πιο ασφαλείς από τον καρκίνο του μαστού.

Υγεία της καρδιάς
Η καρδιά είναι ένα ζωτικό όργανο, υπεύθυνο για την παροχή αίματος σε όλο το σώμα. Όπως είναι φανερό, όταν δεν είναι υγιής, οι συνέπειες είναι πολύ σοβαρές. Το κεχρί, για άλλη μια φορά λόγω του ότι αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών, βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό ώστε να μην αυξάνονται, όπως και στην καλή ροή του αίματος. Ακόμη, περιέχει μαγνήσιο, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και κάλιο που δρα ως αγγειοδιασταλτικό.

Πρόληψη αναιμίας
Η αναιμία, ειδικά στις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, είναι επικίνδυνη και χρειάζεται έλεγχο. Το κεχρί, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυλλικό οξύ και σίδηρο βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση της αιμογλοβίνης σε επαρκή επίπεδα. Ακόμη, είναι καλή πηγή χαλκού, που επίσης βοηθά στη δημιουργία ερυθρών.

Επιδιόρθωση ιστών
Ο φώσφορος που βρίσκουμε στο κεχρί, μεταξύ άλλων, είναι το μέταλλο που μπορεί να κάνει τα πάντα, αφού βοηθά στη δημιουργία της δομής των κυττάρων του σώματος, παίζει ρόλο στη δημιουργία υγιών οστών και βοηθά τα μόρια που αποτελούν πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Ακόμη, αποτελεί μέρος της μεμβράνης των κυττάρων και της δομής του νευρικού συστήματος.

Πρόληψη δημιουργίας πέτρας
Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες παίζουν τον ρόλο τους στην πρόληψη δημιουργίας πέτρας, με έρευνες να δείχνουν ότι η κατανάλωση κεχριού και άλλων παρόμοιων τροφών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Αυτό οφείλεται στη μείωση του χρόνου των μεταφορών των τροφών που πραγματοποιούνται στο έντερο, την οποία βοηθά η κατανάλωση φυτικών ινών. Ακόμη, μειώνει την έκκριση χολής, η οποία συνδέεται με τη δημιουργία πέτρας.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button