Κρέας και χημικά: Όταν η ετικέτα «βιολογικό» δεν αρκεί

Στη σημερινή εποχή, η ποιότητα της τροφής μας δεν εξαρτάται μόνο από τα μακροθρεπτικά συστατικά, αλλά και από την «αόρατη» πλευρά της: τα χημικά κατάλοιπα και τους περιβαλλοντικούς ρύπους που μπορεί να περιέχει. Με πολλούς από εσάς, μάλιστα, έχουμε συζητήσει στις συνεδρίες μας το θέμα του βιολογικού κρέατος και κατά πόσο είναι πιο ασφαλές προς κατανάλωση. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, έχω αναφερθεί στο θέμα (διαβάστε εδώ), ωστόσο μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 266 κρεάτων (συμβατικών και βιολογικών) στη Γαλλία φέρνει στο φως ενδιαφέροντα και ορισμένες φορές απροσδόκητα ευρήματα.
Τι έδειξε η έρευνα;
Οι επιστήμονες ανέλυσαν την παρουσία 17 διοξινών και φουρανίων, 18 πολυχλωριωμένων διφαινυλίων (PCBs), 3 ισομερών HBCD (ένας τύπος βρωμιούχου επιβραδυντικού φλόγας), 6 μυκοτοξινών, 6 ανόργανων στοιχείων (όπως μόλυβδος, αρσενικό, κάδμιο), καθώς και 75 αντιμικροβιακών, 10 κοκκιδιοστατικών και 121 φυτοφαρμάκων. Αν και όλα τα δείγματα ήταν κάτω από τα νομοθετικά όρια ασφαλείας, βρέθηκαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα είδη ζώων και στους τρόπους εκτροφής:
- Το βιολογικό κρέας εμφάνισε υψηλότερα επίπεδα ορισμένων περιβαλλοντικών ρύπων, όπως διοξίνες, PCBs, HBCD, ψευδάργυρο, χαλκό, κάδμιο, μόλυβδο και αρσενικό
- Το συμβατικό κρέας παρουσίασε υψηλότερη συχνότητα χημικών υπολειμμάτων που σχετίζονται με την κτηνοτροφική παραγωγή, όπως αντιβιοτικά και φυτοφάρμακα
Τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή;
Αν και ο όρος «βιολογικό» συνοδεύεται από την εικόνα του πιο «καθαρού» και υγιεινού, τα ευρήματα δείχνουν πως η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Η βιολογική εκτροφή επιτρέπει στα ζώα περισσότερη ελευθερία στην κίνηση και μεγαλύτερη έκθεση στο φυσικό περιβάλλον, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να απορροφήσουν ρύπους από το έδαφος, το νερό και την ατμόσφαιρα. Αντίθετα, η συμβατική εκτροφή, λόγω της εντατικοποίησης, εμπλέκει περισσότερη χρήση φαρμάκων και χημικών.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση σε μικρορύπους από τη διατροφή μας;
- Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος
Οι οδηγίες δημόσιας υγείας συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης αυτών των τροφών, όχι μόνο για λόγους ρύπων αλλά και για καρδιομεταβολική υγεία. - Προτιμήστε φυτικές πηγές πρωτεΐνης
Όσπρια, τόφου, κινόα, ξηροί καρποί και σπόροι είναι τροφές χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και απαλλαγμένες από ζωικούς μικρορύπους. - Ενισχύστε το σώμα σας με αντιοξειδωτικά
Κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, πράσινων φυλλωδών και μπαχαρικών (όπως κουρκουμάς και τζίντζερ) βοηθά τον οργανισμό να αδρανοποιεί τις τοξίνες.
Σε περίπτωση που καταναλώνετε ζωικά προϊόντα, προτιμήστε από γνωστές και πιστοποιημένες μικρές μονάδες. Οι μικρότερης κλίμακας παραγωγοί, είτε βιολογικοί είτε συμβατικοί, έχουν συχνά αυστηρότερο έλεγχο στην καθαρότητα της τροφής τους. Και μην ξεχνάτε ότι πολλοί περιβαλλοντικοί ρύποι αποθηκεύονται στο λίπος του ζώου.
Μια διατροφή με γνώση είναι διατροφή πρόληψης
Η κατανόηση των κινδύνων που σχετίζονται με τους μικρορύπους στο φαγητό δεν σημαίνει πανικός, αλλά επίγνωση και ισορροπία. Η μετάβαση προς μια πιο φυτική, λιγότερο επεξεργασμένη διατροφή, με έμφαση στην ποιότητα και την ποικιλία, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα για την υγεία μας και την προστασία του περιβάλλοντος. Γιατί η καθαρή τροφή είναι το πρώτο βήμα για καθαρό σώμα, νου και πλανήτη.
Πηγή
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28490068/