3 λαχταριστές vegan προτάσεις για το εορταστικό τραπέζι
Μετρώντας αντίστροφα για γιορτές, εορταστικά τραπέζια και συγκεντρώσεις με φίλους και οικογένεια, είναι μια καλή στιγμή να κάνουμε και τον προγραμματισμό μας. Κάθε χρόνο σας κάνω ισορροπημένες και plant-based προτάσεις για αυτές τις ημέρες που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα (δείτε ενδεικτικά εδώ κι εδώ). Για φέτος, λοιπόν, σας προτείνω αλμυρή τάρτα με σπανάκι και μανιτάρια, […]
18/12/2024
Πόσο μπορεί να μας επηρεάσει το νερό που πίνουμε;
Το νερό είναι η πηγή ζωής της καθημερινότητάς μας, η πηγή ζωής των πάντων και ο πιο απλός τρόπος να εξασφαλίσουμε έναν από τους παράγοντες που συντελούν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας. Τι ρόλο, όμως, μπορεί να παίξει στις ορμόνες μας και συγκεκριμένα στις ορμόνες των επινεφριδίων; Τι δείχνουν τα στοιχεία Μέσα σε τρία […]
09/12/2024
Γιατί ο κόσμος επιλέγει τόσο πολύ το κρέας;
Είτε κάποιος καταναλώνει κρέας σήμερα, είτε όχι, το πιθανότερο είναι να μεγάλωσε σε ένα σπίτι που η κρεατοφαγία ήταν καθεστώς, που το κυριακάτικο τραπέζι είχε πάντα κάποιο κρεατικό, που τα σάντουιτς του σχολείου είχαν αλλαντικά και που τα μακαρόνια με κιμά ήταν το αγαπημένο φαγητό όλων των παιδιών. Είκοσι και τριάντα χρόνια πριν η χορτοφαγία […]
02/12/2024
Πόσο επικίνδυνο είναι το vegan junk food;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που νομίζουν ότι αντικαθιστώντας τα συμβατικά burger με vegan burger και ψωνίζοντας όλες τις vegan συσκευασμένες εναλλακτικές έναντι του κρέατος και του τυριού, θα έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα για την υγεία τους. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί για τα ζώα και τον πλανήτη η κίνηση αυτή να […]
26/11/2024
Βιταμίνη Β12: Αρκεί να είναι τα επίπεδα μέσα στα όρια;
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τη σημασία της βιταμίνης Β12 στον οργανισμό και για το πώς η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές διαταραχές, ακόμη και συμπτώματα ψύχωσης ή εγκεφαλικού, λόγω της αύξησης της ομοκυστεΐνης, η οποία μπορεί να επιτεθεί στις αρτηρίες μας. Έχουμε επίσης δει τα τελευταία χρόνια ότι η έλλειψή της δεν […]
20/11/2024
Πώς η διατροφή μπορεί να συνδέεται με τα μουδιάσματα;
Οι λόγοι που μπορεί να αισθανθούμε μουδιάσματα ή μειωμένη ευαισθησία σε κάποιο μέρος του σώματός μας είναι πολλοί και σίγουρα χρειάζεται να απευθυνθούμε σε ειδικό όταν ένα μούδιασμα επιμένει, καθώς μπορεί να οφείλεται σε σοβαρές παθήσεις και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως πολλαπλή σκλήρυνση, μυελίτιδα κ.ο.κ. Από άγχος και διατροφικές ελλείψεις μέχρι παρενέργειες φαρμάκων, λοιμώξεις, φλεγμονή, νευροπάθεια, […]
11/11/2024
Τι να τρώτε για να μειώσετε την Lp(a)
Η λιποπρωτεΐνη Α, επίσης γνωστή ως Lp(a), είναι ένας ανεξάρτητος, γενετικός και αιτιολογικός παράγοντας για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιακές προσβολές που ίσως να μην γνωρίζετε, καθώς δεν βρίσκεται μέσα στον αιματολογικό έλεγχο ρουτίνας. Σε οποιοδήποτε επίπεδο LDL (κακής) χοληστερόλης, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερος όταν η Lp(a) […]
05/11/2024
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη φυτοφαγία: Νέα έρευνα
Μπορεί να έχει μετατραπεί σε… χρυσός τελευταία, ωστόσο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν λείπει από κανένα σπίτι στην Ελλάδα και δεν υπάρχει ελληνική και μεσογειακή κουζίνα χωρίς αυτό. Ως γνωστόν είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, ωφελώντας την υγεία της καρδιάς, τον εγκέφαλο, συμβάλλοντας στην απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών και στην […]
28/10/2024
Καρκίνος του Μαστού: Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν την προστασία της διατροφής
Διανύοντας τον Οκτώβριο, τον μήνα πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού που οδηγεί και στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού στις 25 Οκτωβρίου, σίγουρα νιώθουμε πιο θωρακισμένες σε σχέση με μία ή δύο δεκαετίες πριν, με τις περισσότερες γυναίκες να ενημερώνονται και να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις τους. Δυστυχώς, ωστόσο, σύμφωνα […]
22/10/2024
Κινόα: Ρίχνει τα τριγλυκερίδια;
Αν και ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια, η κινόα μπήκε σχετικά πρόσφατα στις ζωές μας και το πιάτο μας. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχει και καταναλώνεται από τους ανθρώπους για περισσότερα από 7000 χρόνια και είναι ένα από τα τρόφιμα που θα δείτε συχνά στις συνταγές μου και σε εξατομικευμένα διατροφικά πλάνα που σχεδιάζω ως διαιτολόγος-διατροφολόγος […]
14/10/2024
Παχυσαρκία: Τι ρόλο παίζουν τα γονίδια;
Η παχυσαρκία αποτελεί πράγματι επιδημία στις ημέρες μας και δυστυχώς τις περισσότερες φορές σχετίζεται με σημαντικά προβλήματα υγείας, για τα οποία οι περισσότεροι με επισκέπτεστε ως διαιτολόγο-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, προκειμένου να βρούμε μαζί το διατροφικό πλάνο που θα θωρακίσει πρώτα απ’ όλα την υγεία σας, […]
07/10/2024
Μήπως έχουμε παραμελήσει τη διατροφή των παιδιών;
Με τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας και με παγκόσμιες πρωτιές σε αυτό το κομμάτι, με τα κινητά και τα tablet να καθηλώνουν τα παιδιά σε ακινησία και με το εύκολο και γρήγορο φαγητό και τα αναψυκτικά να μη λείπουν από το πιάτο τους, καταλαβαίνουμε ότι η διατροφή των παιδιών δεν […]
Tags
30/09/2024
Νιτρικά και νιτρώδη: Πότε μας βλάπτουν και πότε μας ωφελούν
Ίσως να μην τα έχετε ακούσει ποτέ στη ζωή σας, ίσως να τα έχει πάρει κάπου το μάτι σας, αλλά και πάλι δεν έχετε καταλάβει περί τίνος πρόκειται και πιο συγκεκριμένα αν είναι κάτι καλό ή κακό. Άλλοτε τα βλέπετε ως κάτι ωφέλιμο κι άλλοτε ως κάτι βλαβερό. Μιλάω για τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, […]
23/09/2024
Ποιες επεξεργασμένες τροφές συνδέονται με τη θνητότητα
Τα ράφια του σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με επεξεργασμένες τροφές, συσκευασμένες και δοσμένες με ένα πολύ ωραίο περιτύλιγμα που σίγουρα απέχει πολύ από αυτό που προορίζει για εμάς η φύση. Παρ’ όλο που γνωρίζουμε ότι οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε ζάχαρη, νάτριο, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, φοινικέλαια κ.ο.κ., με την κατανάλωσή τους να συνδέεται […]
16/09/2024
Γιατί το κοτόπουλο δεν είναι μια υγιεινή επιλογή
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διατροφολόγος για να διαπιστώσει ότι σε μια τάση των τελευταίων χρόνων για μείωση του κόκκινου κρέατος, καθώς σχετίζεται με διάφορα είδη καρκίνου και κυρίως του παχέος εντέρου, η κατανάλωση κοτόπουλου κυριαρχεί, αυξάνεται στη διατροφή και καθησυχάζει τους περισσότερους. Καθώς αποτελεί συνώνυμο της «άπαχης πρωτεΐνης» το κοτόπουλο θεωρείται από πολλούς μια […]
10/09/2024
Πώς να χτίσετε υγιεινές συνήθειες τη νέα σεζόν
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα συνεχίζεται, αλλά για τους περισσότερους ξεκινάει η νέα σεζόν, όπου όσο φθίνει η καλοκαιρία, τόσο θα φουντώνει η ανάγκη για αλλαγές, νέες συνήθειες, μια καθημερινότητα που έχουμε υποσχεθεί να βελτιώσουμε και ποτέ δεν το κάνουμε. Ο καθένας έχει τον δικό του χρόνο να το κάνει, αν ωστόσο, βρίσκεστε σε αυτή τη […]
02/09/2024