Τι να τρώτε για να μειώσετε την Lp(a)
Η λιποπρωτεΐνη Α, επίσης γνωστή ως Lp(a), είναι ένας ανεξάρτητος, γενετικός και αιτιολογικός παράγοντας για καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιακές προσβολές που ίσως να μην γνωρίζετε, καθώς δεν βρίσκεται μέσα στον αιματολογικό έλεγχο ρουτίνας. Σε οποιοδήποτε επίπεδο LDL (κακής) χοληστερόλης, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερος όταν η Lp(a) είναι αυξημένη. Με ένα αρκετά υψηλό επίπεδο Lp(a), η αθηροσκλήρωση συνεχίζει να εξελίσσεται ακόμη και αν μειώσουμε πολύ την LDL χοληστερόλη μας, γεγονός που μπορεί να εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να παθαίνουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια ακόμη και ενώ βρίσκονται σε θεραπεία για την υψηλή χοληστερόλη. Υπάρχει, μάλιστα, η σκέψη από πολλούς ειδικούς να ελέγχονται τα επίπεδα της Lp(a) σε έναν ασθενή που έχει υποστεί ένα συμβάν, αλλά δεν έχει παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για να το εξηγήσει, ωστόσο υπάρχει το εύλογο ερώτημα του γιατί να το ελέγξουμε, αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Μέχρι σήμερα, κανένα φάρμακο για τη μείωση των επιπέδων Lp(a) δεν έχει εγκριθεί για κλινική χρήση.
Lp(a) και φυτοφαγία
Ορισμένοι ερευνητές αποδίδουν την έλλειψη γνώσης στο γεγονός ότι η Lp(a) δεν βρίσκεται σε τυπικά πειραματόζωα, όπως οι αρουραίοι και τα ποντίκια, αλλά μόνο σε δύο μέρη στη φύση: στα πρωτεύοντα θηλαστικά και στους σκαντζόχοιρους. Τα επίπεδα, μάλιστα, στην κυκλοφορία του αίματός μας «καθορίζονται» κατά κύριο λόγο από τη γενετική. Για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η Lp(a) θεωρούνταν ότι δεν επηρεάζεται σημαντικά από παράγοντες όπως η διατροφή. Δεδομένης της ομοιότητάς της με την LDL, όμως, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αυξημένη σωματική δραστηριότητα ή η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Ωστόσο, οι επιδράσεις αυτών των παρεμβάσεων στις συγκεντρώσεις της Lp(a) είναι μέχρι στιγμής είτε οριακές είτε χωρίς στοιχεία, κάτι που όμως εξηγείται από το γεγονός ότι δεν έχει διερευνηθεί η φυτοφαγία σε σχέση με την λιποπρωτεΐνη Α.
Όσον αφορά την αύξηση της LDL χοληστερόλης, γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι εξίσου βλαβερά με τα βιομηχανικά παραγόμενα τρανς λιπαρά που βρίσκονται στα μερικώς υδρογονωμένα έλαια και στα πρόχειρα φαγητά. Όμως, όταν πρόκειται για την Lp(a), τα τρανς λιπαρά από το κρέας και τα γαλακτοκομικά φαίνεται να είναι ακόμη χειρότερα. Η διακοπή του κρέατος και η κατανάλωση γαλακτοκομικών και αυγoύ στο πλαίσιο μιας λακτο-ωο-χορτοφαγικής δίαιτας δεν φάνηκε να βοηθάει, αλλά, όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε ολική άλεση, βασισμένη σε φυτά, με δώδεκα μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, τα επίπεδα της Lp(a) μειώθηκαν κατά 16% μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Φυσικά, σε αυτές τις 30 ημέρες, οι συμμετέχοντες έχασαν επίσης περίπου 15 κιλά, αλλά η απώλεια βάρους δεν φαίνεται να επηρέασε τα επίπεδα της Lp(a), που σημαίνει ότι η αλλαγή οφείλεται στις διατροφικές επιλογές.
Αν ακολουθείτε ήδη μια υγιεινή φυτική διατροφή και τα επίπεδα της Lp(a) σας εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλά, υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν. Τροφές όπως ξηροί καρποί, φασόλια, βρώμη και μούρα μπορούν να βοηθήσουν. Οι ξηροί καρποί συγκεκριμένα έχουν διερευνηθεί και φάνηκε ότι 70 γραμμάρια αμύγδαλα κάθε μέρα μείωσαν τα επίπεδα, αλλά μόνο κατά περίπου 8%. Μια πρόσθετη μελέτη, ωστόσο, δεν βρήκε «σημαντικές αλλαγές» και οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα άτομα της μελέτης τους «δεν παρουσίασαν αλλαγή στην Lp(a)».
Αξίζει, ωστόσο, να δοκιμάσετε μια κατά βάση φυτοφαγικη διατροφή με καθοδήγηση, η οποία, εκτός από το ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώσει δραματικά την αρτηριακή πίεση (ακόμη και μετά τη μείωση των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση) και να συμβάλει σε μείωση της LDL χοληστερόλης κατά 25 μονάδες. Επίσης, μπορεί να συμβάλει σε μείωση κατά 30% της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης και σε σημαντική μείωση άλλων φλεγμονωδών δεικτών για «μια συστηματική, καρδιοπροστατευτική επίδραση» – όλα χάρη σε αυτή τη μοναδική διατροφική προσέγγιση.
Πηγές
https://nutritionfacts.org/blog/eating-to-lower-lpa/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31280836/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30382167/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23176324/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31280836/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30014498/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6089540/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17364116/