Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Δεντρολίβανο: έξι λόγοι για να το βάλετε στη διατροφή σας

Ίσως το έχετε στο μυαλό σας ως ένα απλό μυρωδικό που δίνει λίγη έξτρα ένταση και άρωμα στο φαγητό, στην πραγματικότητα, όμως, το δεντρολίβανο είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Τα οφέλη του αρωματικού και θαμνώδους φυτού είναι πολλά και διαφορετικά στην υγεία, αφού μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή, να τονώσει το ανοσοποιητικό, ακόμη και να δράσει κατά του καρκίνου, καθώς αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, όπως τα περισσότερα βότανα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το δεντρολίβανο συγκεκριμένα, αλλά και τα βότανα γενικότερα, πρωταγωνιστούν συχνά στην παραδοσιακή ιατρική.

Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή (συμπεριλαμβανομένης της απιγενίνης, της διοσμίνης, της λουτεολίνης), φαινολικά οξέα όπως ροσμαρινικό οξύ, ενώ αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Κ, Β6, ασβεστίου, μαγγανίου και φυτικών ινών. Συγκεκριμένα, μία κουταλιά της σούπας ή 2 γραμμάρια δεντρολίβανου μας χαρίζουν το 43% της βιταμίνης Κ που χρειαζόμαστε καθημερινά και το 3% του ασβεστίου, της Β6, του σιδήρου, των φυτικών ινών, ενώ έχει και μικρή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό. Εξού και τα πολλαπλά του οφέλη όπως τα παρακάτω.

Καταπολεμά τη φλεγμονή
Η φλεγμονή είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού η οποία ενεργοποιείται κατά την επίδραση διαφόρων βλαπτικών παραγόντων. Αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας και εδώ ο ρόλος των αντιφλεγμονωδών τροφών είναι μεγάλος. Το δεντρολίβανο είναι μια από αυτές τις τροφές αυτές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μεταξύ άλλων είναι και χρήσιμες στην οδοντική υγεία.

Βελτιώνει το σάκχαρο και τη χοληστερίνη
Ο διαβήτης είναι μια πάθηση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει σε επάρκεια την ορμόνη ινσουλίνη η οποία χρειάζεται για να διασπάσει τη ζάχαρη που καταναλώνουμε. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αν δεν τεθούν υπό έλεγχο, μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα υγείας. Το δεντρολίβανο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σακχάρου, αλλά και της χοληστερόλης στο αίμα, όπως φάνηκε στο πλαίσιο έρευνας, σε όσους κατανάλωναν δεντρολίβανο τρεις φορές την ημέρα, για τρεις μήνες. Σε διαφορετική μελέτη φάνηκε ότι το δεντρολίβανο μείωσε τη γλυκόζη νηστείας, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, την ολική χοληστερίνη, την LDL «κακή» χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αύξανε την καλή χοληστερίνη.

Δρα κατά της υπερλιπιδαιμίας
Οι υψηλές ποσότητες λιπιδίων (χοληστερόλη ολική, καλή και κακή, τριγλυκερίδια) στο αίμα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς στο μέλλον. Σύμφωνα με μελέτη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη και/ή τριγλυκερίδια, όσοι λάμβαναν εκχύλισμα δεντρολίβανου παρουσίασαν μείωση στην ολική και LDL χοληστερόλη, όπως και στα τριγλυκερίδια και αύξηση στην καλή HDL χοληστερόλη.

Κάνει καλό σε περιπτώσεις ανθρώπων με Αλτσχάιμερ
Το Αλτσχάιμερ είναι μια εξελικτική νόσος που επηρεάζει τη μνήμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Σε έρευνες, παρ’ όλ’ αυτά, έχει φανεί ότι το δεντρολίβανο μπορεί να συμβάλλει σε μια μικρή βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, ενώ μπορεί να μειώσει και την ευερεθιστότητα που παρουσιάζουν πολλοί από τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτή τη νόσο, αλλά και να βελτιώσει την προσοχή.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Σύμφωνα με έρευνα του 2016 που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research, το δεντρολίβανο παρουσίασε ευνοϊκή δράση όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, η θεραπεία με δεντρολίβανο φαίνεται πως μείωσε τα περιστατικά μετάλλαξης των κυττάρων του εντέρου σε καρκινικά κύτταρα.

Δρα θεραπευτικά στην εμμηνόπαυση
Το δεντρολίβανο αποτελεί παραδοσιακό «φάρμακο» για την εμμηνόπαυση και τα συμπτώματά της, με πιο συνηθισμένες τις εξάψεις. Οι ερευνητές, μάλιστα, έχουν παρατηρήσει θετική αλλαγή στην ένταση και τη συχνότητα της εμφάνισης των εξάψεων, μετά την κατανάλωση δεντρολίβανου σε ταμπλέτες, σε γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 56 έτη.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button