Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι πρέπει να τρώτε όταν παίρνετε αντιβίωση;

Τα αντιβιοτικά είναι η νούμερο ένα λύση απέναντι σε μικροβιακές λοιμώξεις, τα οποία δρουν σταματώντας τη μόλυνση και εμποδίζοντάς την από το να επεκταθεί. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αντιβιοτικών, με κάποια να είναι ευρέος φάσματος και άλλα σχεδιασμένα ώστε να καταπολεμούν συγκεκριμένα είδη βακτηρίων. Είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων, αλλά ταυτόχρονα παρεμβαίνουν στη χλωρίδα του εντέρου «σκοτώνοντας» και τα καλά βακτήρια που έχουμε ανάγκη, αποδιοργανώνουν το ανοσοποιητικό και μπορεί να προκαλέσουν διάρροια ή ακόμη και βλάβη στο ήπαρ αν λαμβάνονται μακροχρόνια.

Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν πρέπει να λαμβάνετε αντιβίωση από μόνοι σας χωρίς λόγο, καθώς σε μια απλή ίωση δεν προσφέρει βοήθεια αφού δεν καταπολεμά ιούς, ενώ ταυτόχρονα διαταράσσει την εντερική χλωρίδα και το ανοσοποιητικό. Σκεφτείτε ότι μόλις μια εβδομάδα λήψης αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου μέχρι και για ένα χρόνο σύμφωνα με μελέτη του 2015. Συν τοις άλλοις, η αλόγιστη κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά στην εξολόθρευση βακτηρίων, ενώ κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου σε μικρές ηλικίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας στο μέλλον.

Η σωστή λήψη αντιβίωσης με καθοδήγηση γιατρού και με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει, αρκεί να γνωρίζετε ποιες τροφές είναι με το μέρος σας σε αυτές τις περιπτώσεις και ποιες όχι.

Βάλτε στο πιάτο σας:
-Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Τροφές όπως το γιαούρτι, το ξινολάχανο, το κεφίρ, το kimchi και άλλες περιέχουν καλά βακτήρια, όπως γαλακτοβάκιλλους που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας μετά τη λήψη αντιβιοτικών, αλλά και κατά τη διάρκεια, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση της διάρροιας που προκαλείται από την αντιβίωση.
-Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες δεν πέπτονται από τον οργανισμό μας, αλλά υφίστανται μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού ζύμωση από τα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Αυτό σημαίνει ότι οι φυτικές ίνες ευνοούν τα καλά βακτήρια και οι τροφές που πρέπει να υπάρχουν στο πιάτο σας είναι η ολική άλεση (καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί, βρώμη κ.λπ), οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φασόλια, οι φακές, τα μούρα, το μπρόκολο, οι μπανάνες, οι αγκινάρες κ.ά. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες διεγείρουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο και μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη των βλαβερών. Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή οι φυτικές ίνες μπορεί να επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο αδειάζει το στομάχι, αυτό μπορεί να επιβραδύνει και το ρυθμό με τον οποίο απορροφώνται τα φάρμακα. Γι’ αυτό, καλύτερα αποφύγετε τέτοιου είδους τροφές κατά τη διάρκεια λήψης αντιβίωσης και φροντίστε να τις καταναλώσετε σε επάρκεια με το πέρας της θεραπείας.
-Πρεβιοτικές τροφές. Σε αντίθεση με τα προβιοτικά, που είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, τα πρεβιοτικά είναι η τροφή που θρέφει αυτούς τους μικροοργανισμούς. Πολλές τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα σπαράγγια, είναι πρεβιοτικές, αλλά υπάρχουν κι άλλες τροφές που εντάσσονται στην κατηγορία, κι ας μην περιέχουν φυτικές ίνες. Το κρασί, για παράδειγμα, περιέχει αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες, οι οποίες πέπτονται από τα εντερικά βακτήρια και σύμφωνα με έρευνες μπορούν να παίξουν το ρόλο τους στο μικροβίωμα -ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες κι όχι όσο παίρνετε αντιβίωση. Παρομοίως, το κακάο έχει επίσης πρεβιοτική δράση.

Αποφύγετε:
-Το γκρέιπφρουτ. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι βλαβερό να καταναλώνετε γκρέιπφρουτ ή το χυμό του αν παίρνετε κάποια φάρμακα και αντιβιοτικά. Ο λόγος είναι ότι το φρούτο αυτό μπορεί να εμποδίσει τον οργανισμό από το να διασπάσει το φάρμακο όπως πρέπει κι αυτό να είναι επιζήμιο για την υγεία.
-Συμπληρώματα με ασβέστιο. Τέτοιου είδους συμπληρώματα μπορεί επίσης να επηρεάσουν την απορρόφηση της αντιβίωσης, αν και μελέτες δείχνουν ότι οι τροφές που περιέχουν ασβέστιο, όπως το γιαούρτι, δεν έχουν την ίδια επίδραση.

Να πάρω προβιοτικά;
Σύμφωνα με πλήθος ερευνών, η λήψη προβιοτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διάρροιας κατά τη λήψη αντιβίωσης, ειδικά σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες,  με τους γαλακτοβάκιλλους και τους σακχαρομύκητες να είναι άκρως αποτελεσματικοί. Επειδή, όμως, η αντιβίωση σκοτώνει όλα τα βακτήρια, καλά και κακά, πρέπει να προσέξετε να μην τα λαμβάνετε ταυτόχρονα. Αφήστε μερικές ώρες διαφορά στη λήψη τους και συνεχίστε να τα λαμβάνετε για ένα διάστημα και μετά τη λήψη της αντιβίωσης για καλύτερη αποκατάσταση των καλών βακτηρίων. Προτιμήστε, επίσης, ένα σκεύασμα με πολλά διαφορετικά στελέχη, για καλύτερα αποτελέσματα.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button