Vegan μαγιονέζα με αβοκάντο
Ιδανική για τα τοστ και τα σάντουιτς, για σαλάτες, για ντιπ, για τα ψητά λαχανικά σας, αυτή η vegan μαγιονέζα είναι πανεύκολη, πλούσια σε καλά λιπαρά, είναι αντιμικροβιακή χάρη στο σκόρδο και σας απαλλάσσει από το να προσθέτετε έτοιμες σάλτσες πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά στο φαγητό ή τα σνακ σας.
Έχει ωραία, πλούσια και κρεμώδη υφή και φτιάχνεται πανεύκολα με υλικά που έχετε στην κουζίνα σας. Με ένα κριτσίνι χαρουπιού ή στικς λαχανικών είναι τέλειο σνακ για να διώξει τις λιγούρες.
Υλικά
1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού (φρεσκοστυμμένο)
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές της σούπας νερό (προαιρετικά, για την αραίωση)
Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
Κόψτε το αβοκάντο στη μέση, αφαιρέστε το κουκούτσι και βάλτε τη σάρκα στο μπλέντερ. Προσθέστε το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα Dijon, το ψιλοκομμένο σκόρδο και το ελαιόλαδο στο μπλέντερ μαζί με το αβοκάντο. Χτυπήστε τα όλα μαζί μέχρι να δώσουν λείο και κρεμώδες αποτέσμα. Αν το μείγμα είναι πολύ παχύ, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας νερό, μία κουταλιά κάθε φορά, μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή σύσταση.
Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Ανακατέψτε ξανά για να εξασφαλίσετε ότι όλα είναι καλά αναμεμειγμένα.
Μεταφέρετε τη μαγιονέζα αβοκάντο σε ένα αεροστεγές δοχείο και φυλάξτε τη στο ψυγείο. Πρέπει να διατηρηθεί για περίπου 2-3 ημέρες.
Tips
Βεβαιωθείτε ότι το αβοκάντο είναι ώριμο για την καλύτερη κρεμώδη υφή και μη διστάσετε να προσαρμόσετε τη μαγιονέζα προσθέτοντας φρέσκα μυρωδικά όπως κόλιανδρο ή μαϊντανό ή μια πρέζα καγιέν για λίγη επιπλέον ένταση.