Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Παχυσαρκία και καρκίνοι του γαστρεντερικού: πώς συνδέονται με βάση τις έρευνες

1 min reading time

Τα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας, δυστυχώς, καθρεφτίζουν παθογένεια και όταν βλέπουμε ότι ποσοστό πάνω από 60% των ενηλίκων είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, καταλαβαίνουμε ότι τα προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα πιθανότατα να αυξηθούν. Ξέρουμε ήδη για τη στενή σχέση που έχει η παχυσαρκία με το καρδιαγγειακό, αλλά και με διάφορα είδη καρκίνου. Έρευνες, λοιπόν, έρχονται να επιβεβαιώσουν κάποια δεδομένα, όσον αφορά τον καρκίνο του γαστρεντερικού.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η παχυσαρκία φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο γαστρεντερικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του παχέος εντέρου. Η ανάλυση περιλάμβανε 135.161 συμμετέχοντες ηλικίας 55 έως 78 ετών, υπέρβαρους, με τα ευρήματα να δείχνουν αυξημένο κίνδυνο, ο οποίος αυξανόταν περαιτέρω με τη διατήρηση του αυξημένου σωματικού βάρους ή την αύξησή του μετά τη μέση ηλικία.

Στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκε και η λήψη ασπιρίνης, η οποία θεωρούνταν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Οι συμμετέχοντες λάμβαναν ασπιρίνη 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ωστόσο δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια θετική επίδραση στην πρόληψη καρκίνου, ούτε να μεταβάλλει τον παραπάνω συσχετισμό.

Τι βοηθά στην πρόληψη;
Σίγουρα η απώλεια βάρους σε περίπτωση υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων μπορεί να βοηθήσει και η φυτοφαγία με ολόκληρες τροφές φαίνεται, μέσω ερευνών, αλλά και από τη δική μου επαγγελματική εμπειρία, ότι μπορεί να φέρει πολύ σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση του δείκτη μάζας σώματος. Στο πλαίσιο έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal Eating Behaviors με αλλαγές στην πρόσληψη ζωικών προϊόντων φάνηκε ότι στους 6 μήνες, όσοι ακολουθούσαν vegan και χορτοφαγική διατροφή παρουσίασαν σημαντικά μικρότερη πρόσληψη χοληστερόλης σε σχέση με τους ημι-χορτοφάγους και τους pescetarian που κατανάλωναν ψάρι, αλλά και όσους κατανάλωναν κρέας.

Διαφορετική έρευνα έδειξε επίσης ότι η plant-based διατροφή με ολόκληρες τροφές (προσοχή, όχι με επεξεργασμένα vegan προϊόντα, αλλά με φυσικές τροφές), μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του Δείκτη Μάζας Σώματος, ενώ συνολικά οι φυτικές τροφές, όπως τα όσπρια, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Στην αντίπερα όχθη, όπως γνωρίζουμε, βρίσκεται το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, το οποίο συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, με διακυμάνσεις στο μέγεθος του κινδύνου αναλόγως το είδος κρέατος. Αυξημένο κίνδυνο δείχνει η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος και αρνιού, ενώ η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνολικά συνδέεται με αύξηση και του γαστρικού καρκίνου κατά 45%.

Η σύσταση, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη: αποφυγή του κόκκινου κρέατος και του επεξεργασμένου και στροφή προς μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, πλούσια σε ολόκληρες φυτικές τροφές κι όχι επεξεργασμένα vegan τρόφιμα από τα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37163267/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25739376/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26164391/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25583132/

Call Now Button