Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Φυτοφαγία και αθλητικές επιδόσεις: Τι λέει νέα έρευνα

1 min reading time

Όσοι ασχολείστε με τον αθλητισμό ή απλώς γυμνάζεστε και θέλετε να «χτίσετε» ένα σμιλεμένο κορμί, σίγουρα θα έχετε λάβει πολλές φορές τη συμβουλή να καταναλώνετε μπόλικη ζωική πρωτεΐνη κυρίως από κοτόπουλο και αυγά. Δεν είναι λίγοι, ωστόσο, αυτοί που με επισκέπτονται ως διαιτολόγο-διατροφολόγο με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, για να με συμβουλευτούν για το τι πρέπει να καταναλώνουν για χτίσιμο μυών, χωρίς να πρέπει να έχουν τα αυγά και το κοτόπουλο στην καθημερινότητά τους. Κι ούτε πρέπει να εκπλήσσεστε αν κάποιοι «χτίζουν» μυς ως vegan.

Μια ισορροπημένη plant-based διατροφή μπορεί να υποστηρίξει με κάθε τρόπο τη βέλτιστη αθλητική σας απόδοση κι αυτό αποδεικνύεται και από μελέτες.

Συγκεκριμένα, η νέα συστηματική μετα-ανάλυση ανασκόπησης περιελάμβανε τέσσερις μελέτες που αξιολογούσαν τις επιδράσεις της plant-based διατροφής στην αερόβια απόδοση και έξι μελέτες που αξιολογούσαν τις επιδράσεις στην απόδοση ενδυνάμωσης. Τέσσερις μελέτες χρησιμοποίησαν τη χορτοφαγική δίαιτα και έξι τη γαλακτο-οω-χορτοφαγική δίαιτα, όπου καταναλώνονται και αυγά και γαλακτοκομικά αλλά όχι κρέας. Δύο μελέτες συμπεριλάμβαναν γυναίκες και οκτώ άνδρες ως συμμετέχοντες.

Τα αποτελέσματα είναι αυτά που γνωρίζουμε όσοι παρακολουθούμε τις έρευνες και ασχολούμαστε με τη φυτοφαγία. Σύμφωνα και με την εν λόγω μελέτη, λοιπόν, η ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή παρουσίασε θετική επίδραση στις επιδόσεις όσον αφορά την αερόβια άσκηση, ενώ στην προπόνηση ενδυνάμωσης δεν είχε καμία επίδραση, ούτε θετική, ούτε αρνητική. Όπως ήταν επίσης, αναμενόμενο, όσοι ακολουθούσαν φυτοφαγική διατροφή, παρουσίαζαν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Οι επικεφαλής της μελέτης συμπεραίνουν ότι παρά τη διαμάχη γύρω από την υιοθέτηση ή μη φυτοφαγικής διατροφής από τους αθλητές, όταν εξετάζονται οι πρακτικές επιπτώσεις μιας τέτοιας διατροφής στη σωματική δραστηριότητα, φαίνεται ότι μια τέτοια επιλογή δεν θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο την απόδοση στην άσκηση.

Αναλόγως την άσκηση, βέβαια, και αν πρόκειται για έντονη προπόνηση, καλό είναι –όπως και στην περίπτωση όσων καταναλώνουν κρέας και ζωικά- να απευθυνόμαστε σε ειδικό για ένα ισορροπημένο πλάνο με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες. Όπως έχουμε ξαναπεί, η vegan διατροφή που είναι πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές δεν είναι ισορροπημένη διατροφή. Από την άλλη, μια φυτοφαγική διατροφή με φυτικές, ολόκληρες, ανεπεξέργαστες τροφές, είναι αυτή που θα έχει θετικά αποτελέσματα και στην προπόνησή σας και στην συνολική σας υγεία, αρκεί να είναι δομημένη σωστά.

Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν εδώ, τα νιτρικά άλατα στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν τον οργανισμό να «χτίσει» δυνατούς μυς, βοηθούν στην καλύτερη ροή του αίματος από το κεφάλι ως τα άκρα και επιδρούν θετικά στην απόδοσή μας στην άσκηση.

Κι όσον αφορά το χτίσιμο μυών, σημειώστε ότι βοηθούν και οι τροφές με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα βούτυρα ξηρών καρπών, οι ελιές, το αβοκάντο, η γκρανόλα, τα εναλλακτικά γαλακτοκομικά, όπως το γάλα σόγιας, γάλα καρύδας κ.ο.κ. και φυσικά το ελαιόλαδο (δείτε περισσότερα εδώ).

Μια ισορροπημένη plant-based διατροφή, λοιπόν, μπορεί να σας βοηθήσει και να χτίσετε μυς και να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας, αρκεί να κάνετε τις σωστές επιλογές.

Πηγή
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-plant-based-nutrition-news-october-2023-4e137cb96777

Call Now Button