Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Δυσκοιλιότητα και παιδιά: συμβουλές που βοηθούν

Όπως γνωρίζουμε όλοι, η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι αρκετά επίπονη, στρεσογόνος και να δημιουργεί έντονα αισθήματα αμηχανίας στα παιδιά, κάτι που φυσικά βιώνουν και οι γονείς. Ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο ότι δεν είστε μόνοι, συμβαίνει πολύ συχνά τόσο σε παιδιά, όσο και μεγαλύτερους, και πρέπει πρώτα να το καταλάβουμε για να το λύσουμε.

Η δυσκοιλιότητα, λοιπόν, ορίζεται ως μη συχνές κινήσεις του εντέρου ή σκληρά και ξερά κόπρανα –με πιο απλά λόγια, η δυσκολία στην τουαλέτα. Σύμφωνα με το National Institutes of Health, όταν πραγματοποιούνται λιγότερες από δύο κενώσεις την εβδομάδα, θεωρούμε ότι υπάρχει δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο. Θα χρειαστεί, φυσικά, να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας, αν η δυσκοιλιότητα του παιδιού διαρκεί περισσότερο από 2 εβδομάδες και φυσικά αν συνοδεύεται από πυρετό, εμετό, πρήξιμο της κοιλιάς ή αίμα στα κόπρανα.

Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητα;
Σε πολλές περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα στα παιδιά εμφανίζεται γιατί φοβούνται ή νιώθουν αμήχανα να πάνε στην τουαλέτα αν δεν βρίσκονται στο σπίτι τους ή επειδή απλώς δεν θέλουν να σταματήσουν αυτό που κάνουν για να πάνε τουαλέτα. Όταν, όμως, επανειλημμένως καθυστερούν την παρόρμηση για τουαλέτα, η διέλευση των κοπράνων αρχίζει και δυσκολεύει.

Υπάρχουν, ωστόσο, και άλλες αιτίες, οι οποίες φυσικά έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα και τη διατροφή. Η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η μειωμένη κίνηση, η κατανάλωση ποσοτήτων κρέατος και επεξεργασμένων τροφών που υστερούν σε φυτικές ίνες, σίγουρα δεν βοηθούν την πέψη και τις κενώσεις. Ακόμη, η μη επαρκής ενυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, καθώς η ενυδάτωση βοηθά την τροφή να κινηθεί στο πεπτικό.

Τι μπορούμε να κάνουμε;
-Φροντίστε τα παιδιά να ενυδατώνονται επαρκώς. Το νερό, εκτός από την ενυδάτωση, παίζει σημαντικό ρόλο και στο να μαλακώνει τα κόπρανα.
-Δώστε τους φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ολική άλεση). Οι φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και δίνουν όγκο στα κόπρανα, διευκολύνοντας τη διέλευσή τους.
-Δοκιμάστε να τους δώσετε ένα ζεστό ρόφημα πριν το πρωινό. Αυτό μπορεί να τους δώσει περαιτέρω ώθηση, ενώ κάτι ακόμη που βοηθά είναι να έχουν χρόνο μετά το πρωινό και πριν φύγουν από το σπίτι, για να πάνε στην τουαλέτα. Πολλές φορές χρειάζονται 30-60 λεπτά μετά το γεύμα.
-Ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγετε προϊόντα με περιεκτικότητα 40% ολική άλεση.
-Ενθαρρύνετέ τα να κάνουν τουλάχιστον 30 λεπτά φυσική δραστηριότητα την ημέρα. Η άσκηση δεν ωφελεί μόνο τη συνολική υγεία, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει την πέψη.
-Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές που διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου και μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα.
-Απευθυνθείτε σε ειδικό αν σας δυσκολεύει η διαχείριση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας του παιδιού. Είναι ένα πρόβλημα που λύνεται με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές.

Πηγή
https://www.eatright.org/health/wellness/digestive-health/easing-your-childs-constipation

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button