Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ποια διατροφή μπορεί να βοηθήσει στις εποχικές αλλεργίες;

Η Άνοιξη είναι μια υπέροχη εποχή για τους περισσότερους, όχι, όμως, και γι’ αυτούς που υποφέρουν από εποχικές αλλεργίες και καταλήγουν να περνούν τους πιο όμορφους μήνες του χρόνου με μπούκωμα, φτέρνισμα και αντιισταμινικά.

Ας δούμε, όμως, τι λένε οι έρευνες γι’ αυτούς που ταλαιπωρούνται με τις εποχικές αλλεργίες και τι μπορεί η διατροφή να κάνει γι’ αυτούς.

Η αλήθεια είναι ότι ζητάμε πολλά από το ανοσοποιητικό μας. Πρώτα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα και βίαια προς τους εισβολείς και ταυτόχρονα να μειώσει τόσο τη διάρκεια της απόκρισής του όσο και την επικείμενη ζημιά. Το αναφυλακτικό σοκ, το οποίο ορίζεται ως σοβαρή αλλεργική αντίδραση που εκφράζεται άμεσα και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και θάνατο, είναι ένα παράδειγμα υπερδραστήριας απόκρισης του ανοσοποιητικού. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται η υποτονική ανοσολογική απόκριση, η οποία μπορεί να μας βάλει σε κίνδυνο λοίμωξης.

Τι συνέβη, λοιπόν, σε μια τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη με placebo και πώς φάνηκε ότι μια από τις πιο οικονομικές τροφές μπορεί να βοηθήσει στις αλλεργίες; H έρευνα πραγματοποιήθηκε αρχικά σε τραυματίες προκειμένου να διαπιστωθεί πώς μπορούν να λειτουργήσουν οι βήτα-γλυκάνες και αν μπορούν να αξιοποιηθούν στη συνέχεια και σε περιπτώσεις αλλεργιών. Οι ερευνητές προσπάθησαν να διεγείρουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σε τραυματίες, χορηγώντας τους ενέσιμα βήτα-γλυκάνες, ένας είδος φυτικές ίνας που συναντάμε σε διάφορα τρόφιμα όπως το κριθάρι, τη βρώμη, τα μανιτάρια, τα όσπρια και τη μαγιά. Τα περισσότερα θύματα προέρχονταν από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, ενώ κάποια είχαν υποστεί πυροβολισμούς και μαχαιριές. Οι βήτα-γλυκάνες φάνηκε ότι όχι μόνο βοήθησαν τους τραυματίες να υποφέρουν λιγότερο με μικρότερο ποσοστό σήψης, αλλά παρουσίασαν 5 φορές λιγότερες επιπλοκές και μηδέν θανάτους, σε σχέση με τον σχεδόν 1 στους 3 θανάτους που καταγράφηκαν στην ομάδα ελέγχου.

Έχω κάνει και στο παρελθόν αναφορά για τα οφέλη των βήτα-γλυκάνων στη μορφή της διατροφικής μαγιάς και το πόσο υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σε ενήλικες και παιδιά. Αν οι βήτα-γλυκάνες, λοιπόν, είναι τόσο ανοσοδιεγερτικές, μήπως μπορεί να αυξήσουν τη φλεγμονή και να χειροτερέψουν τις αλλεργίες; Στην πραγματικότητα, η διατροφική μαγιά μπορεί να προσφέρει το καλύτερο σε όλες τις περιπτώσεις, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητές της. Από τη μία, οι βήτα-γλυκάνες της ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό ώστε να προλάβει λοιμώξεις και από την άλλη, μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αφενός, λοιπόν, υποστηρίζουν την άμυνα του οργανισμού, ενώ την ίδια στιγμή ρυθμίζουν τη φλεγμονή, γι’ αυτό και προτείνονται ως αντικατάσταση σε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως φλεγμονώδη νόσο εντέρου. Σε περιπτώσεις όπως στη νόσο του Crohn ή στην διαπυητική ιδρωταδενίτιδα (μια χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τους δερματικούς απεκκριτικούς αδένες με αποτέλεσμα την απόφραξή τους), ωστόσο, μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.

Τι συμβαίνει, όμως, στις αλλεργίες;

Ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμή ρινικής πρόκλησης με γύρη κι έπειτα μελέτησαν τη βλέννα. Φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν λάβει βήτα-γλυκάνες παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα κάποιων φλεγμονωδών παραγόντων. Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές πρότειναν τις βήτα-γλυκάνες σε περιπτώσεις αλλεργιών, κάτι που διερευνήθηκε περαιτέρω.

Μια τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη ελεγχόμενη με placebo σύγκρινε την επίδραση των καθημερινών συμπληρωμάτων με β-γλυκάνες σε ποσότητα ίση με αυτή που λαμβάνουμε από 1 κουταλάκι του γλυκού διατροφικής μαγιάς σε σχέση με placebo για 1 μήνα. Στην ομάδα του placebo δεν παρατηρήθηκε τίποτα ιδιαίτερο. Στην ομάδα με τις βήτα-γλυκάνες, απεναντίας, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων και της σοβαρότητάς τους: λιγότερη καταρροή, λιγότερη φαγούρα στα μάτια, λιγότερα προβλήματα στον ύπνο. Εύλογα, παρουσίαζαν και λιγότερη ένταση, μικρότερη κόπωση και λιγότερη σύγχυση και περισσότερη ζωντάνια.

Να σημειώσουμε ότι η βελτίωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας και της συνολικής υγείας και ευεξίας με τις βήτα-γλυκάνες, παρατηρήθηκε με μόλις 1 κ.γ. διατροφικής μαγιάς.

Πηγές
https://nutritionfacts.org/2022/03/17/what-to-eat-to-help-with-seasonal-allergies-hay-fever/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620205/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15941684/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24804018/

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button