Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Σόγια: βοηθάει ή βλάπτει στα ινομυώματα;

Περίπου 1 στις 4 γυναίκες θα εμφανίσει ινομυώματα κάποια στιγμή στη ζωή της, με συμπτώματα κυρίως τη βαριά περίοδο, τον πόνο και το αίσθημα πίεσης, που σημαίνει ότι είναι κάτι που συναντάμε συχνά και είναι η πιο συχνή αιτία που μια γυναίκα μπορεί να προχωρήσει σε υστερεκτομή, αν κρίνεται απαραίτητο αναλόγως και με την ηλικία της γυναίκας –τα περισσότερα ινομυώματα αφαιρούνται λαπαροσκοπικά.

Για να μειώσει μια γυναίκα τον κίνδυνο εμφάνισης ινομυωμάτων, χρειάζεται να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ το οποίο έχει φανεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο, ενώ απεναντίας μια πιο υγιεινή διατροφή με φυτικές τροφές, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και ινομυωμάτων φαίνεται, δείχνοντας ότι υπάρχει και μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η κατανάλωση, μάλιστα, σταυρανθών λαχανικών (μπρόκολο, λάχανο, κινέζικο λάχανο κ.ο.κ.), όπως επίσης και ντομάτας και μήλων, σχετίζεται επιβεβαιωμένα με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ινομυωμάτων (διαβάστε εδώ περισσότερα). Αφού, όμως, με το αλκοόλ και ειδικότερα με την μπίρα, ο κίνδυνος αυξάνεται λόγω των φυτοοιστρογόνων που συναντάμε στον λυκίσκο, τι συμβαίνει με τα φυτοοιστρογόνα στη σόγια;

Αυτό το θέμα διερεύνησε η Black Women’s Health Study, σύμφωνα με άρθρο του Michael Greger M.D., F.A.C.L.M, στο nutritionfacts.org. Τα ινομυώματα είναι 2 με 3 φορές πιο συχνά στις μαύρες γυναίκες, γι’αυτό και θεωρήθηκε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να παίζει ρόλο, δεδομένου ότι οι μαύρες γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα δυσανεξίας στη λακτόζη. Πράγματι, η κατανάλωση γαλακτοκομικών συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο, με τους ερευνητές να θεωρούν ότι πιθανόν οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο και βιταμίνη D.

Μπορεί να έπαιξε ρόλο η σόγια, καθώς κατανάλωναν γάλα σόγιας αντί για ζωικό γάλα; Η κατανάλωση σόγιας βρέθηκε ότι δεν είχε σχέση, κάτι που καταγράφηκε και σε άλλη ομάδα με κυρίως λευκές γυναίκες. Ωστόσο, οι ερευνητές κατέγραψαν έναν προστατευτικό συσχετισμό σε σχέση με τις λιγνάνες στον οργανισμό τους. Οι λιγνάνες είναι ένα είδος φυτοοιστρογόνων που βρίσκονται κυρίως στο λιναρόσπορο, αλλά και γενικότερο στα φυτικό βασίλειο. Ήταν δύσκολο, όμως, για τους ερευνητές να κάνουν οποιαδήποτε γενίκευση για τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας, καθώς η κατανάλωσή της ήταν σχετικά χαμηλή στο δείγμα της έρευνας.

Στην Ιαπωνία, από την άλλη, καταγράφεται η υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση σόγιας στον κόσμο. Οι ερευνητές είχαν βρει στο παρελθόν ότι η πρόσληψη σόγιας συνδεόταν αντίστροφα με τον κίνδυνο υστερεκτομής, που σημαίνει ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη σόγια είχαν μικρότερο κίνδυνο, κάτι που δυνητικά παρουσίαζε μια προστατευτική δράση της σόγιας έναντι των ινομυωμάτων. Αυτά τα αποτελέσματα συνάδουν και με in vitro μελέτες που έδειξαν ότι το βασικό φυτοοιστρογόνο της σόγιας φάνηκε να εμποδίζει την εξάπλωση ιστού ινομυωμάτων σε δίσκο Petri. Όταν, όμως, οι ερευνητές στην Ιαπωνία εξέτασαν συγκεκριμένα αυτή τη διασύνδεση, βρήκαν ότι δεν υπήρχε σχέση με τη σόγια, ούτε προστατευτική, ούτε επικίνδυνη, κάτι που φάνηκε και σε μελέτη της Κίνας. Συγκεκριμένα, τα φρούτα και τα λαχανικά σχετίστηκαν με μικρότερο κίνδυνο, αλλά η κατανάλωση σόγιας όχι.

Μια δεύτερη μελέτη, εκτός Κίνας, που δημοσιεύτηκε τον ίδιο χρόνο, όμως, έδειξε σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σόγιας και των ινομυωμάτων σε μια αντίστροφη σχέση, η οποία συμφωνούσε και με 3 αναφορές γυναικών με συμπτωματική παρουσία ινομυωμάτων, οι οποίες κατανάλωναν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες σόγιας ή γάλακτος σόγιας, καθημερινά για δεκαετίες. Όπως καταλαβαίνετε, είναι δύσκολο να λάβουμε υπ’ όψιν τέτοιες περιπτώσεις καθώς δεν συγκεκριμενοποιείται η ποσότητα σόγιας που καταναλωνόταν. Το μόνο που αναφέρεται είναι 40 γραμμάρια ισοφλαβονών την ημέρα, που ισούται με αδιανόητα μεγάλες ποσότητες σόγιας.

Ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε σίγουρα τι μπορεί να συμβαίνει είναι να εξεταστεί σε τυχαιοποιημένη μελέτη σε γυναίκες για 2 χρόνια με κατανάλωση φυτοοιστρογόνων σόγιας σε ποσότητες 3-5 φλιτζάνια γάλα σόγιας την ημέρα. Όταν πραγματοποίησαν τέτοια έρευνα οι επιστήμονες, δεν βρήκαν καμία διασύνδεση στη συχνότητα και ανάπτυξη ινομυωμάτων.

Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι η σόγια μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μόνο όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά και ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής με πολλά φρούτα και λαχανικά, δεν επηρεάζει. Μια plant-based διατροφή, ωστόσο, μπορεί να προστατέψει, κάτι που έχει επιβεβαιωθεί και στο παρελθόν.

Πηγή
https://nutritionfacts.org/2022/03/01/should-women-with-fibroids-avoid-soy/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23393173/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1876785/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23825169/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16960173/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19459228/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19459228/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24338469/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18396257/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3021428/

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button