Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Για το 2021 αφοσιωθείτε σε προθέσεις όχι στόχους

Συνηθίζουμε όλοι με το νέο έτος να βάζουμε νέους στόχους –που συχνά κάποιοι είναι οι ίδιοι με τους στόχους των περασμένων ετών- που αρχικά μας κάνουν καλό και μας κινητοποιούν, αλλά δυστυχώς μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Ειδικά αν οι στόχοι είναι δύσκολοι και μεγαλεπήβολοι, γρήγορα ξεχνιούνται κι εμείς επανερχόμαστε γρήγορα στη ρουτίνα μας, όπου η βαριά καθημερινότητα δεν μας αφήνει περιθώριο να αφιερώσουμε χρόνο σε στόχους. Στενάχωρο, σίγουρα, καθώς οι στόχοι μπορεί να αφορούν τα όνειρά μας, την υγεία μας, τη διατροφή μας, το ανοσοποιητικό μας, το να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, στόχοι σίγουρα σημαντικοί, που μπαίνουν όμως στα… αζήτητα μόλις το νέο έτος μπει σε κανονικούς ρυθμούς.

Επειδή, όμως, η διατροφή μας, η υγεία μας, τα όνειρά μας, είναι όλα σημαντικά, πρέπει να βρούμε έναν διαφορετικό τρόπο να τα προσεγγίσουμε φέτος. Έναν τρόπο που θα μας βοηθήσει να πετύχουμε αυτά που θέλουμε. Κι αυτός ο τρόπος είναι να θέσουμε τις προθέσεις μας κι όχι τους στόχους μας.

Βάζοντας στόχους, οι περισσότεροι δεν πραγματοποιούνται όχι γιατί κάποιος δεν είναι αρκετά αποφασισμένος, πειθαρχημένος ή ικανός, αλλά συχνά επικεντρωνόμαστε στο τι να ΜΗΝ κάνουμε ή να κάνουμε κάτι σε σημείο που προσπαθούμε να ελέγχουμε τα πάντα γύρω από αυτό. Επικεντρωνόμαστε, για παράδειγμα, στο πώς να πραγματοποιήσουμε έναν στόχο, πώς να το κάνουμε να συμβεί γρήγορα και αν δεν τα καταφέρουμε όπως και όσο γρήγορα θέλουμε, απογοητευόμαστε και τα παρατάμε. Τότε ξεκινά και το στρες, το οποίο μπορεί να επηρεάσει και τις ορμόνες μας κι έτσι να διαταραχτούμε σε βαθύτερο επίπεδο απ’ όσο νομίζαμε.

Αν, όμως, έχουμε μια πρόθεση αντί για ένα στόχο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είναι διαφορετικό να πει κάποιος «φέτος θα χάσω 15 κιλά» από το «θα προσπαθήσω να βελτιώσω την εικόνα μου». Όπως εξηγεί και η Dr. Jolene Brighten, φυσικοπαθητικός, όταν θέτουμε προθέσεις, ευθυγραμμίζουμε την καρδιά, το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα μας και καλλιεργούμε έναν συντονισμό που μας προσγειώνει στο παρόν, ενώ ταυτόχρονα μας ωθεί στο να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που έχουμε να δημιουργήσουμε κάτι μεγαλύτερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Και το καλύτερο; Σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται να αποτύχουμε.

Ο λόγος είναι ότι οι προθέσεις είναι κάτι πιο ρευστό από τους στόχους και μας επιτρέπουν να ανοίξουμε παράθυρα με άπειρες δυνατότητες. Στο παράδειγμα «θα βελτιώσω την εικόνα μου» μπορεί να αναφερόμαστε όχι μόνο στα κιλά, αλλά στο πώς βλέπουμε τον εαυτό μας εσωτερικά και εξωτερικά. Σε αντίθεση με τους στόχους της χρονιάς που ή θα επιτευχθούν ή όχι, οι προθέσεις είναι πιο πολύ κινητήριος δύναμη κι όχι κάτι που θα μας απογοητεύσει και θα μας κάνει να μην νιώθουμε επαρκείς.

Πώς να θέσετε… προθέσεις
Οι προθέσεις είναι κάτι που έχουμε όλοι μέσα μας και τα παρακάτω βήματα ίσως βοηθήσουν να τις καταλάβετε και να τις θέσετε, ώστε να επιτύχετε μελλοντικά.

Νιώστε ευγνωμοσύνη
Προσπαθήστε για λίγο να νιώσετε ευγνωμοσύνη γι’ αυτά που έχετε, για ό,τι έχετε κατορθώσει στη ζωή σας, γι’ αυτό που είστε. Αν το καταφέρετε, θα νιώσετε πολύ όμορφα κι αυτό το συναίσθημα πρέπει να το κρατήσετε, αν θέλετε να θυμάστε πώς είναι να έχει τα βασικά στη ζωή. Κι αυτό για πολλούς είναι όνειρο. Όταν, λοιπόν, βρίσκεστε σε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση, να ξέρετε ότι η κορτιζόλη σας φτάνει σε υγιή επίπεδα, ο οργανισμός αυξάνει τις «ορμόνες της ευτυχίας» και τους νευροδιαβιβαστές και όλα δουλεύουν καλύτερα, από την πέψη και το έντερο, μέχρι τον ύπνο και τη διάθεση. Κι όλα αυτά απλώς και μόνο νιώθοντας ευγνωμοσύνη!

Χαλαρώστε
Δοκιμάστε να διώξετε ό,τι σας «βαραίνει», το πού βρίσκεστε και πού θέλετε να πάτε, και απλώς αναπνεύστε. Είναι μια παρόμοια κατάσταση με τα ψώνια του σούπερ-μάρκετ: όλοι έχουμε μπει στο σπίτι φορτωμένοι με άπειρες σακούλες, νιώθοντας δυσφορία και κόπωση. Τη στιγμή, όμως, που μπαίνουμε σπίτι και τα αφήνουμε από τα χέρια μας, η ανακούφιση δεν είναι τεράστια; Κάντε, λοιπόν, το ίδιο και με άλλες «μεταφορικές» σακούλες και βάρη της καθημερινότητας. Αναγνωρίστε τα και παραμερίστε τα. Υπάρχει πάντα χρόνος να επιστρέψετε σε αυτά κάποια άλλη στιγμή. Η έμφαση σε εισπνοή-εκπνοή βοηθά επίσης στη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο αναλαμβάνει δράση όταν χαλαρώνουμε –μην ξεχνάτε ότι η σωστή αναπνοή και η χαλάρωση βοηθούν πάντα και στο ορμονικό.

Βρείτε την πρόθεσή σας
Αφού, λοιπόν, διατηρείτε την ευγνωμοσύνη σας κι έχετε αφήσει τα… βάρη σας παραπέρα, είναι ώρα να θέσετε την πρόθεσή σας. Αν αισθάνεστε ήρεμοι, χαρούμενοι και ευγνώμονες γι’ αυτά που έχετε, όλα μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα και να επικεντρωθείτε πιο σωστά σε αυτά που θέλετε. Απεναντίας, αν είστε με τη νοοτροπία βάρους και νιώθετε ότι κάτι σας λείπει και ένας στόχος σας πιέζει, οι προθέσεις μπορεί να αλλάξουν.

Απελευθερωθείτε
Όταν υπεραναλύουμε και συγκεντρωνόμαστε υπερβολικά σε κάτι, προσπαθώντας να ελέγξουμε τα πάντα, τότε εκφράζουμε φόβο, αίσθημα έλλειψης και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Όλα αυτά, όμως, «απωθούν» τις προθέσεις μας, γι’ αυτό προσπαθήστε να απελευθερωθείτε από αυτά.

Δοκιμάστε, λοιπόν, για φέτος, να βάλετε για λίγο στην άκρη αυτά που σας περιορίζουν, που σας ελέγχουν, που σας «βαραίνουν» και να προσανατολιστείτε προς τα μονοπάτια της ζωής που σας φέρνουν περισσότερη χαρά. Και κάπου εκεί μπορεί να βρείτε και τους στόχους σας, χωρίς καν να τους ψάξετε!

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button