Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τα οφέλη του ξιδιού στη διατροφή

Το ξίδι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα προϊόντα στην κουζίνα μας, που εκτός του ότι προσθέτει οξύτητα στο φαγητό μας, έχει άπειρα οφέλη και θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό μας. Αν το βάλετε καθημερινά στη διατροφή σας, θα διαπιστώσετε σίγουρα οφέλη που εκτείνονται από την αντιμετώπιση της υπέρτασης, μέχρι την ελαστικότητα του δέρματος κι από την υγεία του εντέρου, μέχρι τη μείωση τη χοληστερίνης.

Ξίδι χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι και Ρωμαίοι τόσο για γεύση όσο και ως φάρμακο, κάτι που επικράτησε μέσα στα χρόνια. Η παραγωγή του μοιάζει με αυτή του κρασιού και προέρχεται από τη ζύμωση της αιθανόλης με τη βοήθεια κάποιων χρήσιμων βακτηρίων. Πιο γνωστό είναι το βαλσάμικο, το κόκκινο και το άσπρο ξίδι, παρ’ όλ’ αυτά, σήμερα υπάρχει ξίδι και από ρύζι, από μήλο, από ακτινίδιο, από μπίρα, από καρύδα κ.ο.κ.

Η διατροφική αξία του ξιδιού
Τα 100 γραμμάρια ξιδιού αποδίδουν περίπου 20 θερμίδες και μας παρέχουν μικροποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, νατρίου και υδατανθράκων.

Πού μας ωφελεί;
Κάνει καλό στις αλλεργίες
Θεωρείται αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση διαφόρων αλλεργιών, με την τακτική κατανάλωση λευκού ξιδιού, σύμφωνα με έρευνες, να επηρεάζει τις απότομες αλλεργικές αντιδράσεις των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αναφυλαξία.

Είναι αντιμικροβιακό
Το ξίδι έχει δυνατές αντιμικροβιακές ιδιότητες και αν το ενσωματώσετε στο διατροφικό σας πλάνο, μπορεί να ελέγξει την ανάπτυξη μικροβίων. Καταναλώνετε μικρές ποσότητες καθημερινά, για να προστατέψετε τον οργανισμό σας από τις επιδράσεις των μικροβίων.

Κάνει καλό στην υπέρταση
Με περιεκτικότητα σε οξικό οξύ, οποιαδήποτε μορφή ξιδιού είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ρενίνη (ένζυμο που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων καλίου) και την υπέρταση. Αν πάσχετε από υπέρταση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και δείτε πώς μπορείτε να ενσωματώσετε το ξίδι στη διατροφή προς όφελός σας.

Δρα κατά του καρκίνου
Έρευνες έχουν δείξει τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ξιδιού όσον αφορά την αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων και το ξίδι από ρύζι φαίνεται ότι δρα κατά του καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, του προστάτη και του εντέρου. Οι έρευνες είναι ακόμη σε πρώιμο επίπεδο, όμως, και χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία.

Καταπολεμά βακτήρια στοματικής κοιλότητας
Λόγω των αντιμικροβιακών του ιδιοτήτων, το ξίδι μπορεί να ελέγξει την εξάπλωση των βακτηρίων της στοματικής κοιλότητας και να αποτρέψει τις βλάβες στην περιοχή, που μεταφράζονται σε φθορά των δοντιών και των ούλων. Μην βασιστείτε μόνο σε αυτό, αλλά φροντίζετε την υγιεινή της περιοχής καθημερινά.

Μειώνει το σάκχαρο του αίματος
Το ξίδι θεωρείται πολύ βοηθητικό για όσους πάσχουν από διαβήτη, καθώς συμβάλλει στην προώθηση της δραστηριότητας της ινσουλίνης, αποτρέποντας περαιτέρω προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει ο διαβήτης. Το ξίδι, μάλιστα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, από τροφές που το αυξάνουν, όπως το άσπρο ψωμί κι άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Βοηθά στην καύση του λίπους
Το ξίδι μηλίτη στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην καύση του λίπους, το οποίο αποθηκεύεται στον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία και προβλήματα υγείας, όταν δεν υπάρχει έλεγχος. Συν τοις άλλοις, παίζει ρόλο στο μεταβολικό ρυθμό, δίνοντάς του ώθηση και συμβάλλοντας περαιτέρω στην απώλεια βάρους.

Μειώνει τη χοληστερίνη
Έρευνες έχουν δείξει ότι η συσσώρευση χοληστερίνης συμβάλλει στη σκλήρυνση των αρτηριών, ενώ επηρεάζει και τη ροή του αίματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως εγκεφαλικό και έμφραγμα. Το ξίδι μηλίτη μπορεί να βοηθήσει αν το καταναλώνετε τακτικά σε μικρές ποσότητες, με την καθοδήγηση καρδιολόγου.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου
Άλλη μια ιδιότητα του ξιδιού είναι ότι μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση του πεπτικού σας, προωθώντας την ανάπτυξη καλών βακτηρίων. Αποτελεί επίσης ένα καλό και φυσικό τρόφιμο που μπορεί να δράσει κατά των «κακών» βακτηρίων και να αποτρέψει τη δυσπεψία. Η τακτική κατανάλωσή του ενισχύει το ανοσοποιητικό μέσω της καλής πέψης και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, γι’ αυτό βάλτε το στη διατροφή σας και δοκιμάστε το βιολογικό ξίδι μηλίτη, για καλύτερα αποτελέσματα.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button