Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Γείωση: τι ξέρετε για τη βιταμίνη G;

Ακριβώς όπως ο ήλιος μας χαρίζει ζεστασιά και βιταμίνη D, έτσι ακριβώς και η Γη φροντίζει για εμάς, παρέχοντάς μας νερό και τροφή, όπως και μια επιφάνεια να περπατήσουμε, να καθίσουμε, να παίξουμε και να χτίσουμε. Κάτι, όμως, που ίσως να μην είχατε σκεφτεί είναι ότι η επιφάνειά της μπορεί να μας παράσχει μια πολύ εσωτερική και φυσική ενέργεια, που μας βοηθάει στην υγεία και το ανοσοποιητικό, στην επούλωση, δρα κατά της φλεγμονής και των αυτοάνοσων νοσημάτων, δίνοντάς μας κάτι σαν «βιταμίνη G», όπως αναφέρουν στο εξωτερικό, όπου G=ground, δηλαδή έδαφος/γη. Τι σημαίνει αυτό; Μπορεί να κάνει τη διαφορά στο να αισθάνεστε καλά, να έχετε περισσότερη ενέργεια, να κοιμάστε καλύτερα, ακόμη και να έχετε καλύτερη απόκριση σε μια φλεγμονή. Μπορεί να μην μπορούμε να δούμε την ενέργεια της Γης, αλλά κάποιοι την περιγράφουν ως μια ζεστή, ευχάριστη αίσθηση που «γαργαλάει», όταν περπατούν ξυπόλυτοι στην παραλία, στο χορτάρι, στο χώμα. Ας δούμε, όμως, ακριβώς περί τίνος πρόκειται.

Όταν ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τη Γη, χωρίς να μας χωρίζει τίποτε από αυτή, είτε αυτό είναι παπούτσια ή μια οποιαδήποτε επιφάνεια, ο οργανισμός μας επαναπροσαρμόζεται σε ένα νέο επίπεδο λειτουργίας, το οποίο, μάλιστα, φαίνεται να είναι αυτό για το οποίο έχει σχεδιαστεί εξαρχής. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι επειδή το σώμα μας είναι κυρίως νερό και μέταλλα, αποτελεί καλό αγωγό ηλεκτρονίων. Τα ελεύθερα ηλεκτρόνια στην επιφάνεια της Γης μεταφέρονται εύκολα στον οργανισμό, αρκεί να υπάρχει άμεση επαφή, κάτι που δυστυχώς δεν έχουμε συχνά, αφού τα παπούτσια με τις συνθετικές σόλες δρουν ως μονωτικά, αποτρέποντας τη σύνδεσή μας με τη Γη και το ηλεκτρικό της πεδίο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν βρισκόμαστε στο σπίτι, στο γραφείο ή σε οποιοδήποτε κτίριο. Γείωση σημαίνει άμεση επαφή με γυμνά χέρια ή πόδια ή μέσω διάφορων συστημάτων γείωσης που επιτρέπουν τη συχνή επαφή με τη Γη, όπως κατά τον ύπνο, το περπάτημα, τον χρόνο στον υπολογιστή. Είναι δηλαδή απλά, αγώγιμα συστήματα σε διάφορες μορφές όπως σεντόνι, χαλάκι, βραχιολάκια για το χέρι ή το πόδι, αυτοκόλλητα, που μπορεί κάποιος να τα φορά παντού. Αυτά συνδέονται με τη Γη μέσω καλωδίου σε μια γειωμένη πρίζα (και μέσω της γείωσης της πρίζας με τη Γη) ή σε μια ράβδο στο χώμα, συνδέοντάς μας έτσι με τη Γη, όσο τα χρησιμοποιούμε.

Πώς μας ωφελεί η γείωση;
Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο Journal Inflammation Research από τους αμερικανούς επιστήμονες James L Oschman, Gaétan Chevalier και Richard Brown, φαίνεται πως η γείωση παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες επιδράσεις στη φυσιολογία και την υγεία. Οι επιδράσεις αυτές σχετίζονται με τη φλεγμονή, την απόκριση του ανοσοποιητικού, την επούλωση πληγών και την πρόληψη ή θεραπεία χρόνιων φλεγμονοδών νόσων και αυτοάνοσων νοσημάτων. Η γείωση ενός οργανισμού μπορεί να παραγάγει μετρήσιμες διαφορές στη συγκέντρωση λευκών αιμοσφαιρίων, κυτοκινών και άλλων μορίων που σχετίζονται με τη φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να μειώσει τον πόνο και να μεταβάλλει τον αριθμό των κυκλοφορούντων ουδετερόφιλων και λεμφοκυττάρων, όπως και να επηρεάσει πολλαπλούς χημικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Συγκεκριμένα:

Κάνει καλό στον ύπνο
Στο πλαίσιο μελέτης 12 ατόμων, τα οποία υπέφεραν από πόνους και δεν μπορούσαν να κοιμηθούν, η γείωση μέσω ειδικών σεντονιών που αποτελούσαν συστήματα όπως τα παραπάνω που αναφέραμε έφερε αποτελέσματα. Έπειτα από 8 εβδομάδες χρήσης αυτών των σεντονιών γείωσης στον ύπνο, τα ημερήσια επίπεδα κορτιζόλης τους έρχονταν σε φυσιολογικά επίπεδα και οι περισσότεροι ανέφεραν ότι ο ύπνος τους βελτιώθηκε και τα επίπεδα πόνου και στρες μειώθηκαν.

Επιδρά στον πόνο και την επούλωση πληγών
Πιλοτική μελέτη σε 8 άτομα με μυϊκούς πόνους έπειτα από έντονη άσκηση, που προκαλούνται από προσωρινή βλάβη μυών, με καθορισμένα ίδια γεύματα την ίδια ώρα της ημέρας και σταθερό, ίδιο ωράριο ύπνου για 3 ημέρες, έδωσε και πάλι ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Τα άτομα που φόρεσαν patches στους μυς και τις πατούσες και ξεκουράζονταν σε σεντόνια και συστήματα γείωσης, αλλά και παρέμεναν σε αυτά, πέραν των ωρών τουαλέτας και γευμάτων,  παρουσίασαν λιγότερο πόνο, ο οποίος μετρήθηκε με διαφορετικές τεχνικές. Ακόμη, τα λευκά αιμοσφαίρια φαίνεται πως αυξήθηκαν στα άτομα που δεν βρέθηκαν στα συστήματα γείωσης, καθώς το ανοσοποιητικό τους ανταποκρίθηκε στον τραυματισμό, ενώ στα άτομα που χρησιμοποίησαν εξοπλισμό γείωσης τα λευκά μειώνονταν σταθερά μετά τον τραυματισμό. Τα ουδετερόφιλα παρ’ όλο που αυξήθηκαν και στις δύο ομάδες μετά τον τραυματισμό, αλλά η ομάδα γείωσης παρουσίασε μικρότερη αύξηση και τα λεμφοκύτταρα ήταν πάντα μειωμένα στην ομάδα γείωσης, σε σχέση με την άλλη ομάδα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο οργανισμός των ατόμων που είχαν υποστεί γείωση επιδιόρθωνε τη ζημιά του τραυματισμού πιο γρήγορα, παρουσιάζοντας πιο γρήγορη επούλωση, ώστε τα λεμφοκύτταρα και τα ουδετερόφιλα δεν προλάβαιναν να αυξηθούν πολύ. Αυτό εξηγεί και τη μείωση των συμπτωμάτων της φλεγμονής (ερυθρότητα, θερμότητα, πρήξιμο, πόνος και απώλεια λειτουργικότητας), έπειτα από τραυματισμό και αυτό που υποπτεύονται οι ειδικοί είναι ότι ηλεκτρόνια από τη Γη εισχωρούν στον οργανισμό (μέσω σημείων βελονισμού, μεσημβρινών, βλεννογόνων) και δρουν σαν φυσικά αντιοξειδωτικά δημιουργώντας το ανάλογο περιβάλλον, προστατεύοντας τον υγιή ιστό από βλάβες, βοηθώντας στην επιδιόρθωση και απορροφώντας τις θετικά φορτισμένες ελεύθερες ρίζες.

Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες
Αν σκεφτούμε ότι η κυρίαρχη θεωρία της γήρανσης δίνει έμφαση στη σωρευτική ζημιά που προκαλείται από δραστικές μορφές οξυγόνου (ROS) που βλάπτουν όλα τα συστατικά του κυττάρου, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και του DNA, και προκύπτουν κατά τον φυσιολογικό μεταβολισμό ή ως απόκριση σε τραυματισμό, ρύπους κ.ο.κ., καταλαβαίνουμε ότι η γείωση μπορεί να βοηθήσει. Τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνει ο οργανισμός από τη γείωση φτάνουν σε κάθε σημείο του σώματος κι αυτό σημαίνει ότι αντιοξειδωτικά ηλεκτρόνια φτάνουν σε σημεία όπου η ακεραιότητα του ιστού θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από δραστικές μορφές οξυγόνου οποιασδήποτε προέλευσης.

Δρα κατά της χρόνιας φλεγμονής
Μικροί ή μεγάλοι τραυματισμοί κάνουν τα ουδετερόφιλα και τα λευκά αιμοσφαίρια να οδηγούν σε υψηλές τιμές δραστικών μορφών οξυγόνου (ROS) και αζώτου (RNS) για να διασπάσουν τα παθογόνα κύτταρα και ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη. Δημιουργείται, επίσης, ένα «φλεγμονώδες φράγμα» που απομονώνει μεν τον τραυματισμένο ιστό, ώστε να εμποδίσει τη μεταφορά βλάβης στους υγιείς ιστούς, αλλά ταυτόχρονα εμποδίζει την κίνηση αντιοξειδωτικών και αναγεννητικών κυττάρων στην μπλοκαρισμένη περιοχή. Έτσι η επιδιόρθωση μπορεί να μείνει ατελής και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε μια «σιωπηλή» φλεγμονή που με το χρόνο μπορεί να προωθήσει τη γέννηση χρόνιων ασθενειών. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα και τα ευρήματά της, η κλασική αυτή εικόνα του «φλεγμονώδους φράγματος» μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη γείωσης και ανεπάρκεια ηλεκτρονίων. Οι τραυματισμοί επουλώνονται πολύ διαφορετικά όταν το σώμα έχει γειωθεί, πιο γρήγορα, τα συμπτώματα φλεγμονής μειώνονται ή εξαλείφονται και η απόκριση του οργανισμού αλλάζει, μειώνοντας τις πιθανότητες χρόνιας φλεγμονής που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες.

Ωφελεί σε περιπτώσεις αυτοάνοσων νοσημάτων
Η αποσύνδεσή μας από τη Γη μπορεί να έχει σημαντική και ύπουλη επίδραση σε δυσλειτουργίες του οργανισμού και να σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες που προκαλεί μια χρόνια φλεγμονή. Η έλλειψη ηλεκτρονίων μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση, επιβράδυνση της κυτταρικής μετακίνησης και άλλα προβλήματα. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και μια μικρή βλάβη/τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας και ένα εξαντλημένο ανοσοποιητικό, που είναι διαρκώς σε αφύπνιση φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να ξεχωρίσει τις διαφορετικές χημικές δομές του οργανισμού από τα μόρια παρασίτων, βακτηρίων, μυκήτων και καρκινικών κυττάρων. Χάνει την ανοσολογική μνήμη του και μπορεί να επιτεθεί σε κύτταρα του ανοσοποιητικού, στους ιστούς και τα όργανά του. Η απώλεια αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επιθέσεις από κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού στους ιστούς και τα όργανα του ίδιου του οργανισμού, οδηγώντας σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως διαβήτη τύπου 1, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ερυθηματώδη λύκο κ.ο.κ. με το ανοσοποιητικό να γίνεται όλο και πιο αδύναμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η γείωση μπορεί να μειώσει τον πόνο σε αυτούς τους ασθενείς και προτείνεται γενικότερα σε όσους πάσχουν από τέτοιες παθήσεις, καθώς βοηθά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τι πρέπει να κάνετε για να έχετε αποτελέσματα;
Γενικότερα η γείωση, πέραν των παραπάνω, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ενέργεια και ηρεμία, λιγότερο στρες, είναι βοηθητική σε περιπτώσεις κατάθλιψης, ομαλοποιεί τους βιολογικούς ρυθμούς του σώματος, κάνει καλό στην αρτηριακή πίεση και ανακουφίζει από πονοκεφάλους. Για να καταφέρετε να έχετε αποτελέσματα, δοκιμάστε να περπατάτε σε βρεγμένο χώμα καθημερινά για 30 λεπτά με γυμνά πόδια. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, προμηθευτείτε κάποια από τις συσκευές γείωσης που μας προσφέρουν τα ίδια αποτελέσματα, από την άνεση του σπιτιού μας.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button