Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ρόδι και αποκατάσταση εγκεφαλικού

Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη των ανθρώπων που μεγαλώνουν είναι η γνωστική φθορά. Ξέρουμε ότι η άσκηση και η μεσογειακή διατροφή με έμφαση στις φυτικές τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, αλλά υπάρχουν και έρευνες που δείχνουν ότι μαζί με τα παραπάνω, ένα απλό και οικονομικό τρόφιμο μπορεί να υποστηρίξει τις γνωστικές λειτουργίες με το πέρασμα των χρόνων, αλλά και να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εγκεφαλικής λειτουργίας σε ένα εγκεφαλικό.

Οι πολυφαινόλες είναι πλέον γνωστές σε όλους όσοι ασχολούνται με την υγεία, την ισορροπία, τη διατροφή. Πρόκειται για οργανικές χημικές ουσίες που συναντάμε σε πολλά φρούτα και λαχανικά, με πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη, όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά. Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι το κόκκινο κρασί, ο καφές, η μαύρη σοκολάτα, το σταφύλι, τα μούρα, τα μπαχαρικά, όλα με έντονη γεύση και χρώμα, είναι πηγές με υψηλή συγκέντρωση πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες σχετίζονται και με πικρές και στυφές γεύσεις, όπως ο καφές, το τσάι, οι ελιές αλλά και το ρόδι. 

Η αλήθεια είναι ότι οι πολυφαινόλες έχουν αποτελέσει το αντικείμενο σημαντικής έρευνας την τελευταία δεκαετία και σύμφωνα με μετα-ανάλυση των τελευταίων χρόνων, η μακροπρόθεσμη κατανάλωση πολυφαινολών στη διατροφή φαίνεται να προσφέρει προστασία ενάντια στην ανάπτυξη καρκίνων, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, οστεοπόρωσης και νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις των πολυφαινολών αναλύονται και ως ένας μανδύας προστασίας ενάντια στoν κυτταρικό εκφυλισμό, ένα όφελος με μεγάλη αντιγηραντική προστασία. 

Όσον αφορά συγκεκριμένα τη γνωστική φθορά, η τακτική άσκηση, η κοινωνική ζωή και η διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες έχουν δείξει ότι μπορούν να απομακρύνουν, αλλά και να αντιστρέψουν το ενδεχόμενο της γνωστικής φθοράς.

Το 2018, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Brown και το Loma Linda δημοσίευσαν αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές που διερεύνησαν την επίδραση στον εγκέφαλο από συμπληρώματα με πολυφαινόλες ροδιού. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στη γνωστική και λειτουργική αποκατάσταση των ασθενών που είχαν υποστεί εγκεφαλικό μέσα στις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Χρησιμοποιώντας ένα εμπορικά διαθέσιμο συμπλήρωμα με 1 γραμμάριο πολυφαινολών (ισοδύναμο με 200γρ. χυμό) από ολόκληρο ρόδι, όπου οι ασθενείς λάμβαναν ένα χάπι, δυο φορές την ημέρα για μία εβδομάδα. Από την άλλη, στους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου δόθηκε ένα παρόμοιο χάπι placebo από λακτόζη, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν στενά σε περιβάλλον αποκατάστασης με στάνταρ τεστ να πραγματοποιούνται καθ’όλη την περίοδο αποκατάστασης για να καταγραφούν αλλαγές στη γνωστική και λειτουργική ικανότητα, ενώ αξιολογήθηκαν και τα σκορ λειτουργικής ανεξαρτησίας.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα και ενθαρρυντικά. Όπως φάνηκε, οι συμμετέχοντες που λάμβαναν ρόδι παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις τόσο στην εγκεφαλική λειτουργία, όσο και στην αποκατάσταση των λειτουργικών δεξιοτήτων, σε σχέση με την ομάδα που λάμβανε placebo. Πέραν τούτου, όσοι λάμβαναν συμπλήρωμα με ρόδι πέρασαν λιγότερο χρόνο στο νοσοκομείο σε σχέση με τους ασθενείς στην ομάδα ελέγχου. Στην ουσία, η προσθήκη ενός απλού συμπληρώματος ροδιού στη διατροφή μπόρεσε να βοηθήσει στην πιο γρήγορη και καλύτερη αποκατάσταση.

Τα οφέλη του ροδιού, ωστόσο, στον εγκέφαλο δεν είναι κάτι καινούργιο. Έχουν γίνει και στο παρελθόν σειρές μελετών για τις ευεργετικές επιδράσεις τους, όπου ερευνητές μελέτησαν άτομα με αναφερόμενα προβλήματα μνήμης, μέσης ηλικίας, στους οποίους δόθηκε είτε χυμός ροδιού, είτε placebo ρόφημα για μια περίοδο 4 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες πέρασαν από τεστ μνήμης, μαγνητικές και εξετάσεις αίματος για συγκεκριμένους δείκτες, πριν και μετά τη μελέτη.

Έπειτα από 4 εβδομάδες, για μια ακόμη φορά τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα: αν θέλετε να διατηρήσετε τη μνήμη σας, πίνετε χυμό ροδιού! Όσοι κατανάλωναν τον χυμό ροδιού, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση τόσο στα σκορ μνήμης, όσο και στα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο πλάσμα, παρουσιάζοντας καλύτερη ποιότητα αίματος. Η ομάδα που κατανάλωνε ρόδι φανέρωσε επίσης αυξημένη δραστηριότητα στη μαγνητική τομογραφία κατά τη διάρκεια ασκήσεων μνήμης και λεκτικών, κάτι που φανέρωνε αυξημένη ροή αίματος σε σημαντικές περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το λόγο και τη μνήμη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τίποτε απ’ όλα αυτά δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα με το ρόφημα placebo. Αυτές οι βελτιώσεις, τόσο στη ροή του αίματος και την ποιότητά του, δείχνουν ότι τα ρόδια έχουν πραγματικά την ιδιότητα να προλαμβάνουν και να αντιστρέφουν τις βλάβες σε αρτηρίες.

Στην υγειά σας, λοιπόν, με λίγο ρόδι που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινότητά σας στο πλαίσιο μιας κατά βάση φυτοφαγικής διατροφής.

Πηγές
https://www.greenmedinfo.com/blog/pomegranates-help-you-recover-stroke

[1] Beckman CH. Phenolic-storing cells: keys to programmed cell death and periderm formation in wilt disease resistance and in general defence responses in plants? Physiol. Mol. Plant Pathol. 2000;57:101–110. [2] Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease. Kanti Bhooshan Pandey and Syed Ibrahim Rizvi. Oxid Med Cell Longev. 2009 Nov-Dec; 2(5): 270–278. doi: 10.4161/oxim.2.5.9498 [3] John A. Bellone, Jeffrey R. Murray, Paolo Jorge, Travis G. Fogel, Mary Kim, Desiree R. Wallace & Richard E. Hartman (2018) Pomegranate supplementation improves cognitive and functional recovery following ischemic stroke: A randomized trial, Nutritional Neuroscience, DOI: 10.1080/1028415X.2018.1436413

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button