Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Οι τροφές που κάνουν καλό στο πάγκρεας

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται την υγεία του παγκρέατος, μέχρι κάτι να πάει στραβά. Το πάγκρεας, όμως, είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο που επηρεάζει τη συνολική υγεία και ειδικά την υγεία του πεπτικού. Βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς, πίσω από το στομάχι, το λεπτό έντερο, το συκώτι, τη σπλήνα, τη χοληδόχο κύστη και παράγει ένζυμα και ορμόνες που βοηθούν στην πέψη του φαγητού, όπως ινσουλίνη και πολυπεπτίδια.

Η εξασφάλιση της υγείας του με σωστή διατροφή θα απομακρύνει το ενδεχόμενο παγκρεατίτιδας, που είναι μια επίπονη και επικίνδυνη φλεγμονή, αλλά και του παγκρεατικού καρκίνου. Όσοι, επίσης, διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 και 2 επίσης αποδίδουν την πάθηση στη μη φυσιολογική λειτουργία του παγκρέατος.

Το βασικό βήμα για παγκρεατική υγεία είναι μια ισορροπημένη διατροφή και τρόπος ζωής, χωρίς υπερβολές σε λιπαρά και αλκοόλ. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν και κάποιες τροφές που του κάνουν καλό και θα βοηθήσει αν μπαίνουν στο πιάτο σας συχνά.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο περιέχει στοιχεία που περιορίζουν τις καρκινογόνες τοξίνες που οδηγούν σε καρκίνο και εμποδίζουν τη μετάλλαξη του DNA. Οι βλαστοί μάλιστα του μπρόκολου είναι ιδιαιτέρως πλούσιοι σε ουσίες που καταπολεμούν τον καρκίνο, γι’ αυτό δοκιμάστε τους στα πιάτα σας. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, προτιμήστε το ωμό ή στον ατμό και φάτε το ως σαλάτα με ντρέσινγκ γιαουρτιού, βάλτε το στη σούπα σας ή δοκιμάστε το με χούμους.

Σπανάκι
Το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα και το σέσκουλο, συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου παγκρεατικού καρκίνου. Προσθέστε τα στη διατροφή σας και προστατέψτε το πάγκρεας, παρέχοντάς του βιταμίνες Β και σίδηρο. Το σπανάκι είναι ένα εύκολο λαχανικό που μπορείτε να προσθέσετε στη σαλάτα σας, στα ζυμαρικά σας (ειδικά σε λαζάνια), αλλά και στο σάντουιτς.

Σκόρδο
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, όσοι καταναλώνουν πολύ σκόρδο στη διατροφή τους, παρουσιάζουν 54% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης παγκρεατικού καρκίνου και ταυτόχρονα απολαμβάνουν… πολύ νόστιμο φαγητό. Αν πρόκειται να κάνετε μια σημαντική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, τότε σίγουρα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το σκόρδο. Μπορείτε να το προσθέσετε παντού, από τις σούπες, τις σαλάτες, τις σάλτσες και τα ντιπ σας, να φτιάξετε σκορδαλιά κ.ο.κ.

Κεράσια
Τα βρίσκουμε φρέσκα κάθε άνοιξη και είναι πλούσια σε ένα συστατικό (perillyl alcohol) που βοηθά στην πρόληψη του παγκρετατικού καρκίνου. Προτιμήστε τα βιολογικά ή βεβαιωθείτε ότι τα πλένετε καλά, καθώς συχνά παρουσιάζουν μεγάλες ποσότητες χημικών, μυκητοκτόνων κ.ο.κ. Λόγω της γλυκύτητάς τους, μπορείτε να τα αξιοποιήσετε σε επιδόρπια, στη σαλάτα, στις σάλτσες, ακόμη και στο φαγητό ή να τα καταναλώσετε σκέτα ή στο γιαούρτι, αντί επιδορπίου.

Γιαούρτι
Έρευνες που έχουν δημοσιευτεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου δείχνουν ότι τρεις μερίδες γιαούρτι την ημέρα κάνουν καλό. Ο λόγος είναι ότι το γιαούρτι (χωρίς χρώματα, πρόσθετα κ.λπ) περιέχει προβιοτικά, δηλαδή μικροοργανισμούς που προστατεύουν το πάγκρεας και μειώνουν τον κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου. Επιλέξτε το παραδοσιακό στραγγιστό γιαούρτι, για να κρατήσετε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά χαμηλά, λαμβάνοντας την πρωτεΐνη που χρειάζεστε.

Γενικότερα να θυμάστε ότι οι αντιοξειδωτικές τροφές, τα φρούτα και τα μη-αμυλούχα λαχανικά, η άπαχη πρωτεΐνη, τα όσπρια, οι πλούσιες φυτικές ίνες, το πράσινο τσάι είναι τροφές που πρέπει να μπουν στη διατροφή σας. Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε είναι το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, οι τροφές με τα πολλά λιπαρά, οι τηγανητές τροφές, το αλκοόλ, η ζάχαρη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button