Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

H φυτοφαγία για την υγεία και τον πλανήτη με αριθμούς

Με το κλίμα και την παγκόσμια υγεία σε κρίση πιο έντονη από ποτέ, μιλάμε συχνά για τη φυτοφαγία ως λύση. Η Dr Shireen Kassam, αιματολόγος, από τους UK Plant-based Health Professionals, έχει δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία επί του θέματος την οποία μπορείτε να δείτε εδώ. Παίρνοντας τα βασικά σημεία της ομιλίας της, λοιπόν, αξίζει να δούμε τα εξής:

 • Το σύστημα τροφίμων μας βρίσκεται στο κέντρο πολλαπλών παγκόσμιων κρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του κλίματος, της απώλειας βιοποικιλότητας, της υγείας, του εδάφους και της ηθικής.
 • Παράγει περίπου το 35% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου με την κτηνοτροφία να συμβάλλει σε περισσότερο από το μισό αυτού του ποσοστού. Πέραν τούτου, η κτηνοτροφία είναι η βασική αιτία απώλειας βιοποικιλότητας, εξαφάνισης ειδών, (κατά)χρησης γης και νερού, μόλυνσης της ατμόσφαιρας, νεκρών ζωνών στους ωκεανούς και αποψίλωσης δασών.
 • Παρά το γεγονός ότι το 83% των καλλιεργειών παγκοσμίως αξιοποιείται στην κτηνοτροφία, το κρέας και τα γαλακτοκομικά παρέχουν μόλις το 18% των θερμίδων και 37% της πρωτεΐνης παγκοσμίως.
 • Όλες οι φυτικές τροφές παράγουν λιγότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με τις τροφές ζωικής προέλευσης, ανεξαρτήτως του πώς παράχθηκαν και πώς μεταφέρθηκαν.
 • Η κτηνοτροφία είναι επίσης υπεύθυνη για τους αυξανόμενους δείκτες μολύνσεων με αντοχή στα αντιβιοτικά, που αποτελεί πλέον τη 12η αιτία θανάτων παγκοσμίως.
 • Χωρίς τις απαραίτητες αλλαγές στην παραγωγή και κατανάλωση τροφής, δεν είναι εφικτό να κρατήσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. –Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πρέπει να κρατηθεί κάτω από το επίπεδο των 2 βαθμών Κελσίων σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα ή 1,5 για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Η πιο σημαντική δράση από πλευράς μας ως κοινωνικό σύνολο και καταναλωτές για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, είναι η στροφή στη φυτοφαγία.
 • Η κακή διατροφή αποτελεί αιτία θανάτου για 1 στους 4 θανάτους παγκοσμίως και για το 31% των πρόωρων θανάτων στην Ευρώπη. Η κακή διατροφή συνήθως ορίζεται ως πλούσια σε επεξεργασμένες τροφές και ζωικά παράγωγα και ταυτόχρονα ανεπαρκής σε υγιεινές, φυτικές τροφές. Αυτό αυτόματα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου.
 • To Eat Lancet Planetary Health Plate περιγράφει μια διατροφή που διατηρεί ένα σύστημα τροφής με όρια που αφορούν τον πλανήτη, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την υγεία και προλαμβάνει τις χρόνιες παθήσεις. Είναι πάνω από 85% plant-based, επιτρέποντας μικρές ποσότητες τροφών ζωικής προέλευσης για όποιον επιθυμεί, αν και όλα τα ζωικά δεν θεωρούνται απαραίτητα.
 • Γνωρίζουμε ότι μια 100% plant-based ή vegan διατροφή είναι διατροφικά επαρκής σε όλα τα στάδια της ζωής με πλήθος οφελών για την υγεία. Σε χώρες, μάλιστα, με υψηλά εισοδήματα, η vegan διατροφή θα κόστιζε 1/3 λιγότερο σε σχέση με τη συμβατική διατροφή.
 • Η plant-based διατροφή πλέον συστήνεται από μεγάλους εθνικούς και παγκόσμιους οργανισμούς υγείας για την πρόληψη και θεραπεία ασθενειών και οι συστάσεις ολοένα και περισσότερο στρέφονται προς την plant-based διατροφή.
 • Οι διατροφικές επιλογές μας, επίσης, μην ξεχνάτε ότι εκτός από την υγεία μας, τα ζώα και τον πλανήτη, αποτελούν και θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης, αν αναλογιστούμε την κακή σωματική και ψυχική υγεία των εργατών σε σφαγεία.

Όλοι οι επαγγελματίες υγείας, λοιπόν, θα πρέπει να προωθούν τη φυτοφαγία σε ασθενείς ως μέσο θεραπείας και πρόληψης, με τον αντίστοιχο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και τα ζώα, ώστε να αποκομίσουμε όλοι παγκοσμίως, ατομικά και συλλογικά, τα οφέλη.

Μην ξεχνάτε ποτέ ότι οι επιλογές μας στη διατροφή έχουν μεγάλη σημασία και χρειαζόμαστε καθοδήγηση για να κάνουμε το καλύτερο για εμάς και για το σύνολο.

Πηγή
https://shireenkassam.medium.com/plant-based-diets-for-personal-and-planetary-health-452f4740547d

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button