Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Γαλακτοκομικά και καρκίνος: τι λέει νέα έρευνα

Τα νέα με την ζάχαρη ποτέ δεν ήταν καλά όσον αφορά το μικροβίωμα του εντέρου, το ανοσοποιητικό και τη συνολική προστασία, ενώ το ότι η «ζάχαρη θρέφει τον καρκίνο» είναι κάτι για το οποίο με έχετε ρωτήσει οι περισσότεροι (δείτε εδώ περισσότερα). Η ζάχαρη είναι το νέο «λίπος» και οι ημέρες με τα χαμηλά ή καθόλου λιπαρά έχουν αντικατασταθεί με ετικέτες που αναγράφουν “zero sugar” ή «χωρίς πρόσθετη ζάχαρη» κ.ο.κ. Οι περισσότεροι ειδικοί, μάλιστα, συμφωνούν ότι τα πρόσθετα ζάχαρης δεν είναι ευνοϊκά για την υγεία, κάτι που είναι πλέον ξεκάθαρο. Τι συμβαίνει, όμως, με τα σάκχαρα από άλλες πηγές, όπως τα γαλακτοκομικά;

Ας δούμε τι λέει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition σχετικά με το πώς η κατανάλωση ζάχαρης επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου κι αυτό που θα δείτε θα σας κάνει να σκεφτείτε δυο φορές αν θα πασπαλίσετε παρμεζάνα στα ζυμαρικά σας ή θα αλείψετε με βούτυρο το ψωμί σας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, 101.000 συμμετέχοντες πήραν μέρος από τη French NutriNet-Santé μελέτη κοορτής (2009-2019), ενώ έγιναν προσαρμογές για γνωστούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικοδημογραφικών, ανθρωπομετρικών, lifestyle, ιατρικού ιστορικού και διατροφικών παραγόντων. Οι ερευνητές βρήκαν αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου που σχετιζόταν με υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης, ειδικά στη μορφή πρόσθετων σακχάρων και σακχάρων από γαλακτοκομικά προϊόντα, στα οποία περιλαμβάνεται το γάλα, η κρέμα, το τυρί, το βούτυρο, το τυρί κρέμα, το παγωτό και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σχετικά με το τυρί
Ξέρω πόσο αγαπούν οι περισσότεροι το τυρί και πόσο δύσκολα μπορούν να το εγκαταλείψουν –οι περισσότεροι vegan δυσκολεύτηκαν πιο πολύ με το τυρί σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Και παρ’ όλο που οι πωλήσεις στο ζωικό γάλα πέφτουν, το τυρί κινείται ανοδικά. Στην πραγματικότητα, όμως, το τυρί είναι γάλα υψηλής συγκέντρωσης Και περίπου μια φέτα τυρί είναι και μια μερίδα. Σκεφτείτε ότι 2 φέτες τυρί του τοστ το πρωί, σαλάτα με θρυμματισμένο τυρί το μεσημέρι και μια μακαρονάδα με τυρί ή πίτσα το βράδυ ξεπερνούν τις 3 μερίδες, αυξάνοντας τα σάκχαρα που θα μπορούσαν σύμφωνα με τη μελέτη να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε το κακό;
Πολλοί άνθρωποι –κυρίως Καυκάσιοι- καταναλώνουν γαλακτοκομικά και ισχυρίζονται ότι αισθάνονται καλά στη συνέχεια, ενώ οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα γαλακτοκομικά αποτελούν σημαντικό κομμάτι των καθημερινών διατροφικών αναγκών τους και ότι δεν γίνεται χωρίς αυτά. Στην πραγματικότητα, όμως, η κατανάλωση γαλακτοκομικών ουσιαστικά μπορεί να στρώνει το έδαφος για ασθένειες στο μέλλον. Κι αν και είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς τι μπορεί να πυροδότησε καρκίνο, είναι εύκολο να εφαρμόσουμε τις πρακτικές που μας βγάζουν από τον κίνδυνο. Μια plant-based διατροφή, πλούσια σε ποικιλία ολόκληρων τροφών είναι πάντα μια καλή επιλογή και η αποφυγή γαλακτοκομικών είναι καλό να μπει στο πρόγραμμα, όσο πιο άμεσα γίνεται. Όσον αφορά τον καρκίνο, το τυρί δεν αξίζει τον κόπο.

Πηγή
https://academic.oup.com/ajcn/article/112/5/1267/5906559

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button