Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τελικά η ζάχαρη σχετίζεται με τον καρκίνο;

Η ζάχαρη στη ζωή μας βρίσκεται παντού κι ακόμη και όσοι δεν έχουν αδυναμία στα γλυκά, την καταναλώνουν «καμουφλαρισμένη» μέσα από διάφορα προϊόντα, από κονσέρβες, μέχρι γάλατα και σάλτσες. Ξέρουμε ότι η ζάχαρη, ιδιαιτέρως στην υπερβολή της, διαταράσσει το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό, «ταΐζοντας» τα κακά βακτήρια και προκαλώντας ανισορροπία, ενώ και σε πολλές περιπτώσεις που αφορούν αυτοάνοσα νοσήματα και φλεγμονή, η ζάχαρη πρέπει να αποφεύγεται. Τι συμβαίνει, όμως, με τον καρκίνο; Ισχύει αυτό που λένε ότι «η ζάχαρη «ταΐζει» τα καρκινικά κύτταρα;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και σχετικά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition και προωθήθηκε και από τους UK Plant-based Professionals, έριξε περαιτέρω φως στο θέμα του αν η ζάχαρη (χύμα ή ως πρόσθετο σε τροφές) θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, δεδομένου ότι προκαλεί φλεγμονή και μεταβολική διαταραχή στον οργανισμό. Μέχρι τώρα αυτό ήταν κάτι δύσκολο να αποδειχτεί, με προηγούμενες μελέτες από την ίδια ερευνητική ομάδα να έχουν δείξει ότι οι πολύ επεξεργασμένες τροφές και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των φρουτοχυμών, αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Στην εν λόγω μελέτη, διερευνήθηκαν όλα τα τρόφιμα και ποτά με ζάχαρη σε όλες της τις μορφές και αναλύθηκαν σε σχέση με τον κίνδυνο καρκίνου. Τα αποτελέσματα έδειξαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο σε όσους κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερη, με τον πιο έντονο συσχετισμό να γίνεται με τον καρκίνο του μαστού, όπου παρουσιαζόταν 50% αυξημένος κίνδυνος σε όσους κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη.

Το πιο αξιοπερίεργο εύρημα, όμως, ήταν ο αυξημένος κίνδυνος με την πρόσληψη γαλακτοκομικών και το κύριο σάκχαρό τους, τη λακτόζη. Υπήρχαν πάντοτε ανησυχίες ότι τα γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων, όπως του προστάτη και του στήθους, κυρίως λόγω των ορμονών και των αυξητικών παραγόντων που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά. Η εν λόγω έρευνα, όμως, δείχνει ότι τα σάκχαρα στα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι το πρόβλημα. Προηγούμενες μελέτες από τον Dr. T. Colin Campbell έδειξαν ότι η καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκουμε στα γαλακτοκομικά, μπορεί επίσης να αυξήσει την ανάπτυξη καρκίνου. Με βάση αυτά, τα γαλακτοκομικά φαίνεται να μην είναι η υγιεινή τροφή που πιστεύουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Το πρόβλημα με όλα τα προϊόντα ζάχαρης που εξετάστηκαν είναι ότι τους λείπουν φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, τα οποία υπάρχουν σε πληθώρα στις φυτικές τροφές που φαίνεται να μας προστατεύουν από τον καρκίνο. Και μην ξεχνάτε ότι τα σάκχαρα που βρίσκουμε στα φρούτα και τα λαχανικά που είναι φυσικές τροφές, τα διαχειρίζεται πολύ διαφορετικά ο οργανισμός μας από την κατεργασμένη ζάχαρη, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου.

Αυτό, λοιπόν, που χρειάζεται να θυμάστε είναι ότι όλα τα είδη ζάχαρης που βρίσκουμε σε επεξεργασμένες τροφές και αναψυκτικά σχετίζονται με διάφορες χρόνιες παθήσεις και φλεγμονή, γι’ αυτό είναι σοφότερο να προτιμάτε τα φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, σε συνδυασμό με φυτικές ίνες και βιταμίνες.

Πηγή
https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/112/5/1267/5906559?redirectedFrom=fulltext&fbclid=IwAR34NIaIn5fY-3ZjwFv0XhwiHi2CorYh8nkMQDviqId7TQsDnNTDmdEU-as

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button