Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι εναλλακτικές έχουμε για το πασχαλινό τραπέζι;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί κάποιος να επιλέξει να φάει κάτι διαφορετικό από αρνί, κατσίκι και μαγειρίτσα φέτος το Πάσχα. Εκτός από ηθικούς λόγους, για σεβασμό προς τα ζώα (υπολογίζεται ότι αυτές τις ημέρες σφάζονται περισσότερα από 2 εκατομμύρια ζώα) και τον πλανήτη με στροφή προς τη χορτοφαγία και τη vegan διατροφή, είναι γνωστό ότι τα πασχαλινά εδέσματα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, προκαλούν σημαντικό φούσκωμα και δυσπεψία, ειδικά σε όσους είχαν ακολουθήσει 40ημερη νηστεία, διαταράσσουν το μικροβίωμα του εντέρου, την κινητικότητα του εντέρου και είναι συνολικά επιβαρυντικά. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι τα αποφάγια καταναλώνονται για τις επόμενες αρκετές ημέρες, η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών είναι σημαντική. Πέραν τούτου, υπάρχουν ακόμη και άτομα που καταναλώνουν κρέας, αλλά απέχουν από το αρνί, το συκώτι, τα εντόσθια και όλα τα παρελκόμενα, ενώ υπάρχει και ο παράγοντας της ακρίβειας, που φέτος μοιάζει να είναι αρκετά ισχυρός.

Όσοι, λοιπόν, για τους παραπάνω λόγους θέλετε φέτος να αποφύγετε το παραδοσιακό πασχαλινό φαγοπότι και να απολαύσετε μια πιο βιώσιμη και οικονομική εναλλακτική του, ιδού μερικές ιδέες.

Μανιταρίτσα
Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται, ακόμη και σε σπίτια που καταναλώνουν κρέας. Η χορτοφαγική βερσιόν της μαγειρίτσας, λοιπόν, μπορεί εύκολα να γίνει με μανιτάρια στη θέση του κρέατος, δίνοντας αποτέλεσμα πολύ κοντά στην υφή και τη γεύση, χωρίς τα πραγματικά πολλά κορεσμένα λιπαρά. Τα φυτικά υλικά σας (φρέσκα κρεμμυδάκια, σκόρδο, κρεμμύδι, άνηθος, μαρούλι κ.ο.κ.) μπορούν να παραμείνουν ίδια και σε ίδιες ποσότητες, ενώ το κρέας μπορεί να αντικατασταθεί με 1 κιλό μανιτάρια. Απλώς σοτάρετέ τα με τα κρεμμύδια και το σκόρδο, σβήστε με κρασί κι έπειτα προσθέστε τον ζωμό σας, το ρύζι, τα καρυκεύματα και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Προς το τέλος προσθέτετε μαρούλι, άνηθο, φρέσκο κρεμμυδάκι κ.ο.κ. Για τη vegan εκτέλεση, προσθέστε αντί για αυγολέμονο, ταχινολέμονο (αναλογία 1 λεμόνι με 2 κ.σ. ταχίνι) ή σκέτο χυμό λεμονιού.

Λαχανικά στη σούβλα και άλλες εναλλακτικές
Και πάλι, αντί για αρνί, μπορείτε φέτος να σουβλίσετε… μανιτάρια και λαχανικά, πασπαλίζοντάς τα με μπαχαρικά για έξτρα γεύση. Αν, ωστόσο, θέλετε κάτι πιο grande, οι πιο συνηθισμένες συνταγές περιλαμβάνουν γλουτένη σίτου, το οποίο φυσικά απαγορεύεται για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη. Αν δεν έχετε δυσανεξία και δεν την αποφεύγετε γενικότερα και θέλετε να το δοκιμάσετε, για φέτος, θα χρειαστείτε 2 φλιτζάνια γλουτένη σίτου, 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες και άλλες 3-4 κομμένες σε μεγάλα κομμάτια, 1 κ.γ. σκόνη κρεμμυδιού, 1/3 του φλιτζανιού διατροφική μαγιά, 1 κ.γ. αποξηραμένο δυόσμο, 1 κ.γ. αλάτι, ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι, ½ κ.γ. κουρκουμά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας, λίγη σκόνη παντζαριού (θα τη βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά), 1 κ.γ. ταχίνι, 1 κ.γ. miso, 1 φλιτζάνι κρύο νερό. Βάλτε όλα τα στεγνά σε ένα μπολ και ανακατέψτε και έπειτα προσθέστε και τα υγρά. Ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί και να γίνει μια μάζα. Έπειτα βγάλτε το και πλάστε το λίγο με τα χέρια (προσθέστε λίγο ακόμη αλεύρι αν χρειαστεί και δώστε του το σχήμα που θέλετε. Σε αυτό το σημείο πιέστε μέσα με τα χέρια σας τις σκελίδες σκόρδου που έχετε κόψει σε μεγαλύτερα κομμάτια. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να μαγειρέψετε για περίπου 40 λεπτά το μείγμα σας σε ζωμό μυρωδικών (μπορείτε να βάλετε μέσα φύλλα δάφνης, δεντρολίβανο κ.ο.κ. και λίγο κρασί) σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα θα πρέπει να το βγάλετε, να το αφήσετε για λίγο να κρυώσει και να το ψήσετε στο φούρνο σε λαδόκολλα, πασπαλίζοντάς του ένα μείγμα με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, σάλτσα σόγιας, miso, ρίγανη, λεμόνι, κόκκους πιπεριού. Συνοδέψτε το «αρνί» σας στη λαδόκολλα με πατάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, δεντρολίβανο και ψήστε στους 180 μέχρι οι πατάτες να γίνουν. Θα χρειαστεί να προσθέτετε υγρά στο ψητό σας, είτε χυμό λεμονιού, είτε από το μείγμα που φτιάξατε πριν, ώστε να του δώσετε έξτρα γεύση. Σερβίρετε με πλούσια πράσινη σαλάτα!

Πασχαλινά κουλουράκια
Δεν χρειάζεται να τα στερηθείτε! Απλώς να τα προσαρμόσετε σε ένα πιο vegan πρότυπο και να τα απολαύσετε όπως τους αρμόζει. Γενικότερα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί για κλασικό βούτυρο ένα vegan βούτυρο, να προσθέσετε γάλα αμυγδάλου αντί για αγελαδινό στη συνταγή σας, να αντικαταστήσετε το αυγό με λιναρόσπορο σε νερό (1 κ.σ. λιναρόσπορο τριμμένο σε 3 κ.σ. νερό) και αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη με ζάχαρη καρύδας. Αν θέλουμε να το πάμε ακόμη παραπέρα, μπορούμε να πειραματιστούμε και με διαφορετικά άλευρα, αλλά προς το παρόν, ας το πάμε συμβατικά. Μια κλασική vegan συνταγή για τη ζύμη σας μπορεί να είναι 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 80 γρ. ζάχαρη καρύδας, 65 γρ. φυτικό βούτυρο, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, λίγο αλάτι στη μύτη του κουταλιού, 1/3 κ.γ. baking powder, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, χυμό από 1/2 πορτοκάλι και 5-6 κ.σ. γάλα αμυγδάλου. Χτυπήστε με το μίξερ σε ένα μπολ τη ζάχαρη καρύδας με το φυτικό βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με κουτάλι και έπειτα με το χέρι. Ζυμώστε για λίγο κι έπειτα χωρίστε τη ζύμη σε μικρά μέρη (θα σας βγουν περίπου 15-18 κουλουράκια), ώστε να πλάσετε τα vegan κουλουράκια σας. Ψήστε για 15 λεπτά στους 200 και απολαύστε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.