Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Διαβήτης τύπου 2 και κίνδυνος καρκίνου

Είναι ήδη γνωστή μια λίστα από επιπλοκές που μπορούν να συμβούν σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, με τη διατροφή, κατά βάση φυτοφαγική, να μην σταματά να παίζει το ρόλο της, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό και τα μικροβίωμα του εντέρου. Σε αυτή τη λίστα πλέον μπαίνει και ο καρκίνος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα δεδομένα προκύπτουν από την μεγάλη μελέτη Nurses’ Health Study και την follow-up Health Professionals μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 150 χιλιάδες άντρες και γυναίκες για περισσότερα από 30 χρόνια. Σε αυτή την ανάλυση, ουσιαστικά εξετάστηκε η σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου 2 και κινδύνου για καρκίνο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που παρουσίασαν διαβήτη τύπου 2 είχαν κατά 21% αυξημένο κίνδυνο για κάθε είδος καρκίνου, 28% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με την παχυσαρκία και 25% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως καρκίνο του παγκρέατος και του ήπατος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σχετιζόταν θετικά με τα επίπεδα ινσουλίνης και ήταν υψηλότερος όταν τα επίπεδα ινσουλίνης ήταν κι αυτά υψηλά –τα πρώτα 8 χρόνια μετά τη διάγνωση διαβήτη.

Τα επίπεδα γλυκόζης από μόνα τους ωστόσο, δεν σχετίζονταν με κίνδυνο καρκίνου. Συμπερασματικά, λοιπόν, τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι τη θεωρία ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης είναι αυτά που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο κι όχι αυξημένη γλυκόζη.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια ασθένεια που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και διατροφής στην πλειοψηφία των πασχόντων, με το κλειδί για την πρόληψη να είναι η πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη. Όσον αφορά τη διατροφή, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης και πρόληψης είναι να επικεντρωθεί κάποιος σε φυτικές, ολόκληρες τροφές, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, ολική άλεση, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Το κρέας, ειδικά το κόκκινο και το επεξεργασμένο, είναι η κύρια διατροφική αιτία αντίστασης στην ινσουλίνη και στην πραγματικότητα μια υγιεινή και ισορροπημένη vegan διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Άλλες καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν και να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη είναι η τακτική φυσική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης, η αποφυγή αλκοόλ και ο καλός ύπνος. Τα καλά νέα είναι επίσης ότι ακόμη και μετά από διάγνωση διαβήτη τύπου 2, οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να αντιστραφούν με μια καλή διατροφή και ισορροπημένη προσέγγιση του τρόπου ζωής.

Πηγή
https://academic.oup.com/jnci/article/113/4/381/5906527

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button