Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Χημική Εμμηνόπαυση: Τι είναι και πώς να ανακουφίσετε τα συμπτώματα

1 min reading time

Ο όρος «χημική εμμηνόπαυση» αναφέρεται σε μια κατάσταση που προκαλείται από κάποιες θεραπείες για τον καρκίνο, ιδιαίτερα τις ορμονικές θεραπείες, όπου ένα άτομο παρουσιάζει συμπτώματα εμμηνόπαυσης, λόγω της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνου. Στις γυναίκες, η χημική εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί μετά από μια διάγνωση καρκίνου, εάν ο καρκίνος είναι ευαίσθητος στις ορμόνες ή εάν η ορμονική θεραπεία είναι μέρος του σχεδίου θεραπείας.

Συνηθισμένα συμπτώματα της χημικής εμμηνόπαυσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Εξάψεις και εφίδρωση τη νύχτα

2. Ανωμαλίες ή απουσία περιοδικών κύκλων

3. Ξηρότητα και δυσφορία στον κόλπο κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής

4. Αλλαγές στη διάθεση, όπως εκδηλώσεις κυκλοθυμικών επεισοδίων, εκνευρισμός ή κατάθλιψη

5. Κόπωση και διαταραχές ύπνου

6. Δυσκολία συγκέντρωσης και προβλήματα μνήμης

7. Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας

8. Απώλεια πυκνότητας οστών και αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης

9. Πρόσθετο βάρος και αλλαγές στη σύνθεση του σώματος

10. Αλλαγές στο δέρμα, όπως ξηρότητα και μείωση της ελαστικότητας του

Σημειώνεται πως δεν θα βιώσουν όλοι όλα αυτά τα συμπτώματα και η σοβαρότητά τους μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Εάν υποβάλλεστε σε ορμονική θεραπεία ή έχετε ανησυχίες σχετικά με τη χημική εμμηνόπαυση, συνιστάται να συζητήσετε τα συγκεκριμένα συμπτώματα με έναν επαγγελματία υγείας για την κατάλληλη αξιολόγηση και διαχείριση τους.

Υπάρχουν διάφορες επιλογές θεραπείας για τη χημική εμμηνόπαυση. Οι πιο συνηθισμένες είναι:

1. Ορμονική αντικατάσταση: Η ορμονική θεραπεία αντικατάστασης (HRT) παρέχει στον οργανισμό τις ορμόνες που χάνονται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, κατά προσέγγιση με αντιοιστρογόνα και/ή προγεσταγόνα. Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ωστόσο, η HRT δεν είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες και αντενδείκνυται για τις γυναίκες που παρουσίασαν ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο, επομένως θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση κινδύνου και οφέλους με τον γιατρό σας.

2. Φυτοοιστρογόνα: Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα, όπως η σόγια, η άγρια γλυκάνη και η νατριανθρακίνη, περιέχουν φυτικές ενώσεις που μπορούν να μιμούνται το έργο των ορμονών. Ωστόσο, επειδή η δράση τους μιμείται αυτή του οιστρογόνου αντενδείκνυται για όσες έχουν διαγνωσθεί με ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο.

3. Εναλλακτικές θεραπείες: Κάποια συμπτώματα  βρίσκουν ανακούφιση από τη χρήση εναλλακτικών θεραπειών όπως τα συμπληρώματα διατροφής, ο βελονισμός και η χρήση θεραπευτικών βοτάνων.

Συμπληρώματα διατροφής
Πιο συγκεκριμένα, τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία σε ορισμένες μελέτες φάνηκαν να έχουν ευεργετική δράση στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:

Μαύρο Cohosh: Το μαύρο cohosh δεν έχει οιστρογονική δράση, επομένως είναι κατάλληλο για την ανακούφιση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν ταμοξιφαίνη.

Σόγια και κόκκινο τριφύλλι: Τα συμπληρώματα διατροφής με σόγια, καθώς και με κόκκινο τριφύλλι έχουν προταθεί και ως προληπτική θεραπεία για την οστεοπόρωση, την βελτίωση του προφίλ λιπιδίων και για την πρόληψη άνοιας κατά την εμμηνόπαυση.

Φασκόμηλο: Η  λήψη φασκόμηλου σε συμπλήρωμα διατροφής (υπάρχουν πάνω από 800 διαφορετικά είδη φασκόμηλου, γι’ αυτό επιλέξτε Salvia officinalis ή Salvia lavandulifolia) μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των εξάψεων και τις νυχτερινές εφιδρώσεις.

Λυκίσκος και βότανο του Άγιου Ιωάννη: Συμπληρώματα διατροφής με λυκίσκο όπως και βότανο του Αγίου Ιωάννη φαίνεται να βοηθούν στις διαταραχές της διάθεσης όπως άγχος και ανησυχία και διαταραχές ύπνου στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Ακόμη, έρευνες δείχνουν ευεργετικά αποτελέσματα από τον συνδυασμό του βότανου του Αγίου Ιωάννη με το μαύρο Cohosh στην θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, εναλλαγές της διάθεσης και αϋπνία. Ωστόσο, το βότανο του Αγίου Ιωάννη αντενδείκνυται σε όσους ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντιπηκτικά, κυκλοσπορίνη και διγοξίνη.

Βελονισμός: Ο βελονισμός, μια αρχαία κινεζική πρακτική, κατέχει το δυναμικό για την ανακούφιση διάφορων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των εξάψεων, ενός κοινού και συχνά απελπιστικού συμπτώματος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Μια συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause το 2016 ανέδειξε ότι ο βελονισμός ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικός στη μείωση της συχνότητας και έντασης των εξάψεων. Επιπλέον, ο βελονισμός έχει δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως την νυχτερινή εφίδρωση, τις διαταραχές ύπνου, τις αλλαγές διάθεσης, το άγχος και τον εκνευρισμό.

Σημειώστε ότι η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας πρέπει να γίνεται μετά από συζήτηση με επαγγελματία υγείας.

Στο πλαίσιο της 30ήμερης πρόκλησης ολιστικής αυτοφροντίδας που έχουμε ετοιμάσει στην πρώτη ψηφιακή κοινότητα υγείας Create Health, σας περιμένουμε με ανάλογο ενημερωτικό υλικό που θα βοηθήσει τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Βρείτε μας και γίνετε μέλη εδώ και αναζητήστε μας στη σελίδα μας στο facebook, όπου μπορείτε να δείτε και το επεξηγηματικό Live μας.

 

Call Now Button