Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Κομπούτσα: τι ξέρετε για το πιο ιδιαίτερο τσάι που κυκλοφορεί;

Οι τάσεις ποτέ δεν ήταν το φόρτε μου ως διαιτολόγος-διατροφολόγος. Ωστόσο, ποτέ δεν αφήνω προκαταλήψεις να με περιορίσουν, σε περίπτωση που κάτι θεωρώ ότι αφενός αποτελεί τάση, αλλά έχει πραγματικά λόγο που είναι δημοφιλές. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την κομπούτσα, ένα τσάι που έχει πολυφωτογραφηθεί στο Instagram, έχει πάρει την ονομασία «ελιξίριο της αθανασίας» και πράγματι είναι άκρως ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό, το μικροβίωμα του εντέρου και τη συνολική υγεία. Ας το γνωρίσουμε, όμως, λίγο καλύτερα.

Τι είναι η κομπούτσα;
Μπορεί να έχει περίεργη ονομασία, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι τόσο αξιοπερίεργο. Παρασκευάζεται από μαύρο ή πράσινο τσάι, ζάχαρη και την προσθήκη βακτηρίων και ζυμομυκητών. Το ρόφημα υπόκειται σε ζύμωση, δίνοντάς του μια κάπως όξινη γεύση, ίσως όχι και τόσο ευχάριστη, καθώς μπορεί να θυμίζει ξίδι σε πολλούς. Στην Κίνα χρησιμοποιείται περισσότερα από 2 χιλιάδες χρόνια, αλλά στις ΗΠΑ έφτασε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και έχει γίνει ευρέως γνωστό τα τελευταία χρόνια.

Τι μας προσφέρει
Αν και οι έρευνες είναι ακόμη περιορισμένες, ωστόσο η κομπούτσα θεωρείται ένα αντιοξειδωτικό ρόφημα, ευεργετικό για διάφορες παθήσεις, από τον διαβήτη μέχρι τον καρκίνο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, αλλά και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, που σημαίνει ότι παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Όπως και άλλα προϊόντα ζύμωσης, η κομπούτσα είναι πλούσια σε προβιοτικά, δηλαδή καλά βακτήρια που ευεργετούν το πεπτικό, εξασφαλίζοντας καλή ισορροπία στο μικροβίωμα, πολεμώντας τα κακά βακτήρια και τονώνοντας το ανοσοποιητικό. Αυτό βοηθά, επίσης στην καλύτερη πέψη και απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και αν και δεν είναι ξεκάθαρο από έρευνες αν τα μικρόβια στην κομπούτσα μας παρέχουν αυτά τα οφέλη, ωστόσο ως ρόφημα ζύμωσης μπορεί να μας ωφελήσει.

Μέσα σε όλα, η κομπούτσα περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην μετατροπή των τροφών σε ενέργεια, κάνουν καλό στο νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο, προάγουν την καλή υγεία ιστών και οργάνων, συμβάλλουν στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων προλαμβάνοντας την αναιμία, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, συμμετέχουν στη σύνθεση DNA/RNA και συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, κάποιων μορφών καρκίνου, ενώ η έλλειψή τους σχετίζεται με άνοια και κατάθλιψη. Εκτός από την κομπούτσα, φυσικά, τις βρίσκουμε και σε πλήθος άλλων φυτικών και ενισχυμένων τροφών.

Ποιοι μπορούν να τη καταναλώνουν
Καταρχάς να πούμε ότι όλα τα είδη κομπούτσα έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, λόγω του ότι πραγματοποιείται ζύμωση ζάχαρης με μαγιά. Στο εμπόριο, αν κάποια brands έχουν περιεκτικότητα κάτω από 0,5% σε αλκοόλ, μπορεί να πωλούνται ως μη-αλκοολούχα. Ο χρόνος ζύμωσης, η θερμοκρασία και ο τρόπος που αποθηκεύεται παίζει ρόλο στο πόσο δυνατή μπορεί να είναι, καθώς μπορεί η ζύμωση να συνεχιστεί και μέσα στο δοχείο.

Αν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό ή κάποια χρόνια πάθηση όπως νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια ή κάποια νόσο στους πνεύμονες, όπως επίσης κι αν είστε έγκυος, μην την καταναλώσετε. Δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά, αλλά αν ωστόσο είστε ένας υγιής ενήλικας, μπορείτε να την καταναλώνετε με μέτρο, χωρίς να ξεπερνάτε τα 3 ποτήρια ημερησίως. Μισό ποτήρι το πρωί καθημερινά είναι μια καλή αρχή, στην οποία μπορείτε να προσθέτετε σταδιακά, ελέγχοντας πάντα τις ετικέτες, καθώς η ζάχαρη και οι θερμίδες μπορεί να διαφέρουν.

Σε περιπτώσεις της σπιτικής εκδοχής, υπάρχουν κάποιες αναφορές για στομαχόπονο, ζαλάδα, ναυτία, λοιμώξεις και αλλεργικές αντιδράσεις, με τον κίνδυνο να μεγαλώνει όταν η ζύμωση δεν γίνεται σε καθαρές συνθήκες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αλλοιώσεις στο τελικό προϊόν. Η ζύμωση ή αποθήκευση σε βερνικωμένα κεραμικά δοχεία έχει επίσης συνδεθεί με δηλητηρίαση από μόλυβδο, γι’ αυτό αποφύγετέ τα. Είναι επίσης σημαντικό να αποθηκεύετε την κομπούτσα στο ψυγείο, μέχρι τη στιγμή που θα την πιείτε. Αν αφήσετε ένα μπουκάλι με πώμα σε θερμοκρασία δωματίου για ένα διάστημα, το ανθρακικό θα συσσωρευτεί και μπορεί να έχετε… έκρηξη όταν ανοίξετε το μπουκάλι. Η θερμοκρασία του ψυγείου βοηθά επίσης στη ζύμωση, καθώς την επιβραδύνει, οπότε προτιμήστε το.

Πηγές
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7278673/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4348356/

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button