Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι αλλαγές θα δείτε και πόσο άμεσα επιλέγοντας τη φυτοφαγία;

1 min reading time

Οι άνθρωποι είμαστε ανυπόμονοι, ειδικά όταν περιμένουμε να δούμε κάτι καλό, κάτι που θα μας χαροποιήσει. Γι’ αυτό και ειδικά όσον αφορά την υγεία, αλλά και την εικόνα του σώματος, οι γρήγορες λύσεις είναι πολύ πιο δημοφιλείς. Στην πραγματικότητα, όμως, ξέρουμε όλοι βαθιά μέσα μας, ότι όσο περισσότερο χρόνο δώσουμε σε μια προσπάθεια, σε ένα εγχείρημα, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχουμε από μια άμεση, δραστική λύση, που θα μας χαροποιήσει στη αρχή, αλλά στη συνέχεια ίσως έχει παρελκόμενα… Αυτό συζητάω πολλές φορές και με πολλούς από εσάς ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, όταν με ρωτάτε «πόσο γρήγορα θα χάσω βάρος;», «πότε θα μου φύγουν τα συμπτώματα;», «πότε θα νιώσω καλύτερα;». Κι επειδή πολλοί από εσάς με επισκέπτεστε γιατί θέλετε να κάνετε μια ομαλή μετάβαση προς τη φυτοφαγία, έχοντας πολλές απορίες για το τι μέλλει γενέσθαι, ας δούμε και με αφορμή το Veganize January που έχουμε ετοιμάσει στην 1η Οργανωμένη Ψηφιακή Κοινότητα για την Υγεία, τι θα σας συμβεί και πόσο σύντομα, αν επιλέξετε να απαρνηθείτε τα ζωικά και να ακολουθήσετε τη φυτοφαγία με ολόκληρες τροφές.

Η αλλαγή των πρώτων ημερών
Θα νιώσετε μεγαλύτερο κορεσμό
Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, καθώς οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ότι θα πεινούν τρώγοντας πολλά λαχανικά, αλλά στην πραγματικότητα, οι φυτικές ίνες των λαχανικών, των φρούτων, των οσπρίων, της ολικής άλεσης θα σας βοηθήσουν στο να παραμείνετε περισσότερη ώρα χορτάτοι. Πρέπει να ξέρετε ότι με τη δυτικού τύπου διατροφή, οι φυτικές ίνες που καταναλώνουν οι περισσότεροι μέσα στην ημέρα είναι πολύ λιγότερες από το επιθυμητό, χάνοντας έτσι την προστασία που τους παρέχουν από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και παχυσαρκία και καλή υγεία του εντέρου.

Τι θα αλλάξει μέσα σε μια εβδομάδα
Θα έχετε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Nutrition and Metabolism, η φυτοφαγική διατροφή με ολόκληρες τροφές συνδέεται με καλύτερη διάθεση και μεγαλύτερη παραγωγικότητα -και όσο περισσότερο καταναλώνουμε τέτοιες τροφές, τόσο πιο ευτυχισμένοι, λιγότερο καταθλιπτικοί, λιγότερο αγχωμένοι και πιο ικανοποιημένοιθα είμαστε. Σημειώστε ότι τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι συνήθως πιο εύπεπτα και σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διατηρώντας έτσι τα επίπεδα ενέργειάς σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Θα έχετε καλύτερα επίπεδα σακχάρου
Οι φυτοφάγοι έχουν κατά 34% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι βάσει ερευνών η φυτική διατροφή βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από ό,τι η παραδοσιακή δίαιτα για τον διαβήτη.

Θα βελτιωθεί η πέψη σας
Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η συνολική μας υγεία σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό από το έντερο και το μικροβίωμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή και η αποφυγή υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να υποστηρίξει δύο σημαντικούς τύπους βακτηρίων του εντέρου που σχετίζονται με τον μεταβολισμό, με χαμηλότερο σωματικό λίπος, με καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Τι θα αλλάξει σε μερικές εβδομάδες
Θα δείτε βελτίωση στη χοληστερόλη σας
Όπως όλοι γνωρίζουμε, η δυτικού τύπου διατροφή συνήθως περιλαμβάνει πολύ «κρέας και πατάτες», κάτι που σίγουρα δεν ευνοεί τη χοληστερίνη στο αίμα. Αν, ωστόσο, καταναλώνετε κυρίως φυτικές τροφές, θα δείτε τα επίπεδα της LDL να μειώνονται κατά 15%-30%. Έρευνες που δημοσιεύτηκαν στο Nutrition Reviews δείχνουν ότι τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, LDL και HDL στους φυτοφάγους είναι συνήθως χαμηλότερα από εκείνα όσων καταναλώνουν κρέας.

Θα βελτιωθεί η αρτηριακή πίεση
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Warwick διαπίστωσαν ότι μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή ή ακόμη και η απλή προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση με αποτέλεσμα τη μείωση κατά 14% των εγκεφαλικών επεισοδίων, κατά 9% των καρδιακών προσβολών και κατά 7% της συνολικής θνησιμότητας.

Θα υπάρξει βελτίωση στον ύπνο
Ο κακός ύπνος αποτελεί πολύ συχνό πρόβλημα στη σύγχρονη πραγματικότητα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις, με το 50% του ενήλικου πληθυσμού να αντιμετωπίζει περιστασιακή αϋπνία. Κι εδώ η φυτοφαγία, η οποία είναι συχνά πλούσια σε ισοφλαβόνες και τρυπτοφάνη, μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή μελατονίνης στον οργανισμό, η οποία είναι ορμόνη που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα.

Τι θα σας συμβεί μέσα σε ένα μήνα
Θα καθαρίσει το δέρμα σας
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέονται σε ορισμένες περιπτώσεις με ακμή, αλλά μελέτες δείχνουν ότι η υπερκατανάλωση θερμίδων, τα πρόσθετα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα κρέατα μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή λιπαρότητας και σμήγματος που προκαλούν ακμή. Από την άλλη, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και να υποστηρίξουν ένα πιο καθαρό δέρμα.

Θα δείτε αλλαγή στη σεξουαλική σας ζωή
Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένας πρώιμος δείκτης κακής αγγειακής λειτουργίας, ροής του αίματος και καρδιακής νόσου. Οι ίδιες φραγμένες αρτηρίες που την προκαλούν, επιβραδύνουν επίσης τη ροή του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο. Η Massachusetts Male Aging Study διαπίστωσε άμεση σχέση μεταξύ της διατροφής και της στυτικής δυσλειτουργίας, με τους άντρες που κατανάλωναν ποικιλία από φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως και απέφευγαν το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα τρόφιμα να παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία.

Θα χάσετε βάρος
Οι ολόκληρες φυτικές τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν κορεσμό και μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και καταναλώνοντάς τες, αναπόφευκτα θα μειώσετε τις πιο επεξεργασμένες τροφές από τη διατροφή σας. Σε μελέτες που διήρκεσαν τουλάχιστον 4 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τη φυτοφαγία έχασαν κατά μέσο όρο 4,4 κιλά περισσότερα από τους συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν φυτικές τροφές.

Ο Ιανουάριος και η πρόκληση Veganize January που θα βρείτε στην 1η οργανωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την υγεία, θα σας βοηθήσει να έχετε όλα τα παραπάνω οφέλη και να εμπνευστείτε ώστε να αλλάξετε στάση ζωής και διατροφής. Πληροφορίες εδώ.

Πηγή
https://www.bluezones.com/2021/12/10-things-that-will-happen-to-you-in-a-day-week-or-month-when-you-eat-a-whole-food-plant-based-diet/

Call Now Button