Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Γιατί τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι τόσο ωφέλιμα;

Αποτελούν βασικό κομμάτι της vegan και plant-based διατροφής, αλλά και της νηστείας της Σαρακοστής, είναι σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής για απώλεια βάρους και είναι ίσως η πιο σημαντική προσθήκη που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας, αν θέλετε να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας, να φέρετε ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, ακόμη και να αντιμετωπίσετε συμπτώματα σε αυτοάνοσα νοσήματα, στο πλαίσιο πάντα μιας εξατομικευμένης, υγιεινής διατροφής. Γιατί, όμως, όλα αυτά; Τι μας παρέχουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά που τα καθιστούν απαραίτητα στο διατροφικό μας πλάνο; Όταν θέλουμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, καλό είναι να γνωρίζουμε το καλό που κάνουμε στον οργανισμό μας με την κάθε τροφή που επιλέγουμε ή μας συμβουλεύουν οι ειδικοί να καταναλώσουμε. Γι’ αυτό ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτή την πράσινη κατηγορία τροφών, που τόσο μας ωφελεί.

Καταρχάς, να πούμε ότι όταν λέμε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εννοούμε το σπανάκι, τη λαχανίδα, το σέσκουλο, το μαρούλι, ενώ στα πράσινα λαχανικά εντάσσονται και το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα σπαράγγια. Πρόκειται για φυτικές τροφές με υψηλή διατροφική αξία που συμβάλλουν στην προστασία των ιστών μας από τις ελεύθερες ρίζες και τις βλάβες που προκαλούν, διατηρούν τα νεύρα, τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη υγιή και βοηθούν τον μυελό των οστών στην παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Είναι, μάλιστα, δύσκολο να σκεφτούμε ποια άλλη ομάδα τροφών μπορεί να μας παράσχει θερμίδα προς θερμίδα τόσα πολλά θρεπτικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ κ.ο.κ. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα βασικά οφέλη τους, για να ξέρετε γιατί τα βάζετε στο πιάτο σας.

Προστατεύουν τους ιστούς από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών
Τα πράσινα αυτά φυλλώδη λαχανικά εκθέτουν τα σκούρα, πράσινα φύλλα τους στον ήλιο από το πρωί μέχρι το απόγευμα, κάτι που οδηγεί σε σούπερ αντιοξειδωτικές ιδιότητες από τις χρωστικές που τους χαρίζουν το έντονο χρώμα τους, ώστε να αντέχουν στην οξειδωτική ακτινοβολία. Όπως είναι επόμενο, με την κατανάλωσή τους επωφελούμαστε κι εμείς, καθώς τα αντιοξειδωτικά τους εμποδίζουν την οξειδωτική ζημιά που μπορεί να προκληθεί στα κύτταρά μας. Η χλωροφύλλη τους, που τους χαρίζει το πράσινο χρώμα, επιτρέπει στα κύτταρά μας να δημιουργήσουν το αντιοξειδωτικό μόριο CoQ-10 (συνένζυμο Q10), το οποίο προστατεύει τους ιστούς μας από τις ελεύθερες ρίζες.

Αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου
Όπως γνωρίζετε, οι αγελάδες ΔΕΝ πίνουν γάλα, που σημαίνει ότι από κάπου αλλού παίρνουν ασβέστιο, ώστε να έχουν γερά οστά και να παράγουν γάλα. Η απάντηση βρίσκεται φυσικά στο γρασίδι και τις πρασινάδες που καταναλώνουν, κάτι που αποδεικνύει ότι το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται στη γη, σε γόνιμο έδαφος και απορροφάται από τα πράσινα φυτά, καθώς αυτά παράγουν φύλλα, βλαστούς, ρίζες και φρούτα. Όταν, λοιπόν, καταναλώνουμε σκούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λαμβάνουμε σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου που βοηθά τους μυς και την εγκεφαλική λειτουργία, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Κ που βοηθά στην πηκτικότητα του αίματος, καροτένια που προφυλάσσουν τους ιστούς από την οξείδωση και άλλων θρεπτικών ουσιών.

Κάτι, όμως, σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι πως είμαστε ό,τι απορροφάμε! Κι όταν τρώμε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είναι σημαντικό να τα μασάμε σωστά, ώστε να διασπώνται τα κυτταρικά τοιχώματά τους και να απελευθερώνουν τις θρεπτικές τους ουσίες, ώστε να τις απορροφήσουμε. Μην βιάζεστε, λοιπόν, όταν τρώτε και μασήστε καλά!

Σημειώστε ότι από μια μερίδα 1,5 φλιτζανιού λαχανίδας λαμβάνουμε 150mg ασβεστίου, δηλαδή το 25% των ημερήσιων απαιτήσεων που έχει ο οργανισμός μας σε ασβέστιο.

Παράγουν φυλλικό οξύ
Χρειαζόμαστε φυλλικό οξύ στην καθημερινότητά μας για να διατηρήσουμε τα νεύρα μας υγιή και να βοηθήσουμε τον μυελό των οστών να παράγει νέα ερυθρά αιμοσφαίρια. Σημειώστε ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση φυλλικού οξέος είναι 400μg για άτομα άνω των 13 ετών και μερικές ενδεικτικές καλές φυτικές πηγές είναι οι φακές, που αποδίδουν 180μg σε μισό φλιτζάνι (μαγειρεμένες), τα μαύρα φασόλια με 128μg σε μισό φλιτζάνι (μαγειρεμένα), το μαρούλι με 114μg σε ποσότητα 1,5 φλιτζανιού, ο χυμός πορτοκαλιού με 110μg σε 1 φλιτζάνι, το σπανάκι με 103μg σε μισό φλιτζάνι (μαγειρεμένο) κ.ά.

Προμηθευτείτε, λοιπόν, σκουρόχρωμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κατά προτίμηση βιολογικά, φροντίστε να τα έχετε καθημερινά στο πιάτο σας και μπείτε στο www.notanordinarymum.gr για να δείτε τρόπους να τα απολαύσετε δημιουργικά.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button