Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα έρευνα: πώς μας προστατεύει η φυτική πρωτεΐνη

Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας ότι την πρωτεΐνη μας την παίρνουμε από το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, με όλες τις υπόλοιπες φυτικές πηγές να θεωρούνται υποδεέστερες. Με τη vegan διατροφή, όμως, να υιοθετείται ολοένα και από περισσότερο κόσμο και τις έρευνες πάνω στη φυτοφαγία να πληθαίνουν, σταδιακά οι διάφοροι μύθοι που αφορούσαν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών αρχίζουν να καταρρέουν.

Νέα έρευνα, μάλιστα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association και αφορά τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έδειξε ότι όσες κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου σχετιζόμενου με άνοια.

Στο πλαίσιο της εν λόγω μελέτης, οι ερευνητές σύγκριναν την πρόσληψη διαφορετικών ειδών πρωτεΐνης και τη θνητότητα για περισσότερες από 100 χιλιάδες μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από το Women’s Health Initiative, μια μελέτη που πραγματοποιείται μακροπρόθεσμα και βασίζεται σε στρατηγικές που προλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις τον καρκίνο του στήθους και του εντέρου και την οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Αυτό που φάνηκε, λοιπόν, από την εν λόγω έρευνα, είναι ότι όσες γυναίκες κατανάλωναν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη από ξηρούς καρπούς, όσπρια και άλλες φυτικές τροφές, είχαν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, άνοια και οποιαδήποτε άλλη αιτία, σε σχέση με όσες κατανάλωναν τη λιγότερη φυτική πρωτεΐνη.

Στην αντίπερα όχθη, η κατανάλωση αυγών, γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος, για ακόμη μια φορά συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και άνοια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η αλλαγή από ζωική πρωτεΐνη σε φυτική, μειώνει τον κίνδυνο θανάτου συνολικά. Ο λόγος εντοπίζεται κυρίως στα κορεσμένα λιπαρά, τη χοληστερόλη και τις ετεροκυκλικές αμίνες (χημικές ενώσεις που δημιουργούνται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες και σχετίζονται με την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου) που βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα και μπορούν να συμβάλλουν σε ασθένειες που σχετίζονται με θνητότητα.

Οι επικεφαλής της έρευνας, λοιπόν, συστήνουν οι διατροφικές οδηγίες να συστήνουν πιο υγιεινούς τύπους πηγών πρωτεΐνης για τη μακροπρόθεσμη υγεία, από ξηρούς καρπούς, μανιτάρια, όσπρια, τόφου, κινόα κ.ο.κ.

Κι αν συνεχίζετε να φοβάστε ότι η πρωτεΐνη σας από τέτοιες πηγές δεν είναι επαρκής και ότι πρέπει να συνδυάζετε συνεχώς τροφές για να καλύψετε τις ανάγκες σας, διαβάστε εδώ πώς καταρρίπτεται ο μύθος του συνδυασμού τροφών και να θυμάστε ότι όσο η διατροφή σας είναι επαρκής σε θερμίδες, η πρωτεΐνη δεν θα σας λείψει.

Εδώ θα βρείτε και άλλη μελέτη για τη φυτική και ζωική πρωτεΐνη.

Πηγή
Sun Y, Liu B, Snetselaar LG, et al. Association of major dietary protein sources with all-cause and cause-specific mortality: Prospective cohort study. J Am Heart Assoc. 2021 Feb 24;e015553. doi: 10.1161/JAHA.119.015553

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button