Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Ανθρακούχο ή φυσικό μεταλλικό νερό για το στομάχι και τη δυσκοιλιότητα;

Το νερό και η ενυδάτωση ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για τις λειτουργίες του οργανισμού μας, για το μικροβίωμα του εντέρου, το ανοσοποιητικό, τον ύπνο, τη διάθεση, τη συνολική μας υγεία. Τι διαφορές υπάρχουν, όμως, ανάμεσα στο ανθρακούχο νερό και στο φυσικό μεταλλικό; Ποιο είναι πιο βοηθητικό σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας ή πεπτικών διαταραχών;

Καταρχάς να πούμε ότι το ανθρακούχο νερό είναι μια δημοφιλής επιλογή εδώ και χιλιάδες χρόνια, με το πρώτο «κατασκευασμένο» ανθρακούχο νερό να «ανακαλύπτεται» στα μέσα με τέλος της δεκαετίας 1700 στην Αγγλία. Για αιώνες, το ανθρακούχο νερό θεωρούνταν ότι μπορεί να ανακουφίσει γαστρεντερικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της δυσπεψίας ή του πόνου στην κοιλιά. Δεν υπήρχαν, όμως, επαρκή στοιχεία μέχρι που δημοσιεύτηκε μια μελέτη το 2002. Στο πλαίσιο της μελέτης, 21 συμμετέχοντες με δυσπεψία, που στη μελέτη ορίστηκε ως πόνος ή δυσφορία στο κάτω μέρος της κοιλιάς, με συμπτώματα φουσκώματος, ναυτίας και δυσκοιλιότητας κατανάλωναν είτε ανθρακούχο, είτε νερό βρύσης καθημερινά για δύο εβδομάδες. Τα ευρήματα έδειξα ότι το ανθρακούχο νερό βελτίωσε τόσο την δυσπεψία, όσο και τη δυσκοιλιότητα σε σχέση με το νερό βρύσης. Παρ’ όλο που η σύσταση είναι να πίνουμε περισσότερο νερό σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, οι ειδικοί δεν παρατήρησαν ξεκάθαρο όφελος από το πρόσθετο νερό βρύσης. Απ’ ό,τι φαίνεται, χρειάζεται να αυξάνετε και τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας εκτός από το νερό, αν και το ανθρακούχο νερό φάνηκε να έχει όφελος από μόνο του. Στο πλαίσιο της μελέτης, όμως, χρησιμοποιήθηκε ανθρακούχο μεταλλικό νερό, οπότε δεν είναι ξεκάθαρο αν οι θετικές επιδράσεις του ήταν από τις φυσαλίδες ή από τα μέταλλα.

Υπάρχει μια ανησυχία ότι τα ανθρακούχα ποτά μπορεί να αυξάνουν την αίσθηση της καούρας στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ωστόσο αυτό βασίστηκε σε μελέτες που συνέκριναν το νερό με αναψυκτικά τύπου κόλα. Μια σόδα μπορεί όντως να συμβάλλει στις καούρες, αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το τσάι ή τον καφέ σε όσους παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα. Στην περίπτωση του τσαγιού και του καφέ, βέβαια, μπορεί εν μέρει να οφείλεται και στην κρέμα ή τη ζάχαρη που προσθέτουν στο ρόφημα οι περισσότεροι. Το ανθρακούχο νερό από μόνο του, πάντως, δεν φαίνεται να προκαλεί πρόβλημα.

Κάτι άλλο που προκαλεί ανησυχία σε σχέση με τα ανθρακούχα ποτά είναι η διάβρωση του σμάλτου των δοντιών. Εδώ, όμως, πρέπει να πούμε ότι δεν είναι οι φυσαλίδες που προκαλούν τη διάβρωση, αλλά οι χυμοί και τα οξέα που προστίθενται στα αναψυκτικά. Το ανθρακούχο νερό από μόνο του είναι 100 φορές λιγότερο διαβρωτικό από τα εσπεριδοειδή ή τη σόδα.

Τέλος, χρειάζεται προσοχή στο ανθρακικό άλας και είναι καλύτερο να επιλέγετε το νερό σας σε γυάλινο μπουκάλι κι όχι τενεκεδένιο κουτάκι.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, το ανθρακούχο νερό μπορεί να βοηθήσει στον στομαχόπονο, τη δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα χωρίς… παρελκόμενα. Προτιμήστε το ξυνόνερο που είναι φυσικώς ανθρακούχο νερό, χωρίς επιπλέον προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα πέραν της φυσικής του περιεκτικότητας.

 

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12352219/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22791463/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20055784/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11556958/

 

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button