Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα έρευνα: Η χορτοφαγία κάνει καλό στα νεφρά

1 min reading time

Τα νεφρά αποτελούν ένα από τα πιο πολύτιμα φίλτρα του οργανισμού μας, αφού λειτουργούν ακατάπαυστα φιλτράροντας το αίμα και παράγοντας ούρα. Μέσω αυτών απομακρύνονται απόβλητα, ενώ εξισορροπούνται στον οργανισμό μας σημαντικές ουσίες όπως οι ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο), το ασβέστιο, ο φώσφορος κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα όργανα, ενώ παίζουν ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και αντίστροφα η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να τα βλάψει. Είναι, λοιπόν, όπως καταλαβαίνουμε δύο πολύ βασικά όργανα, για τα οποία σας έχω μιλήσει ξανά ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία (δείτε εδώ κι εδώ).

Όπως δείχνουν οι έρευνες, η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο, με τα νέα δεδομένα να ανατρέπουν μάλιστα κάποιες παγιωμένες αντιλήψεις, όπως σχετικά με το κάλιο από φυτικές τροφές. Το κάλιο είναι ένα στοιχείο που αποφεύγεται σε περιπτώσεις νεφρικής νόσου, ωστόσο οι έρευνες έχουν δείξει ότι αν προέρχεται από φυτικές τροφές μπορεί να προωθεί μεγαλύτερη ενδοκυτταρική κατανομή και την αποβολή του από τον οργανισμό μέσω των κοπράνων, με τη βοήθεια των φυτικών ινών που περιέχουν οι συγκεκριμένες τροφές. Συνεπώς η σύσταση για αποφυγή του από φυτικές τροφές ήταν περιττή.

Νέα έρευνα τώρα έρχεται να δείξει το όφελος της χορτοφαγίας σε σχέση με τη νεφρική λειτουργία. Συγκεκριμένα, ανασκόπηση σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που δημοσιεύτηκε στο BMC Nephrology τον Ιούνιο του 2023 συνέκρινε την επίδραση που έχει μια χορτοφαγική διατροφή και μια στάνταρ κρεατοφαγική διατροφή όσον αφορά τον ρυθμό σπειραματικής διήθησης (δείκτης εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας που δείχνει πόσο γρήγορα διηθούνται τα ούρα στα νεφρά) σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η χορτοφαγία φάνηκε να βελτιώνει τη λειτουργία των νεφρών στους συμμετέχοντες με χρόνια νεφρική νόσο σε σχέση με όσους ακολουθούσαν μια διατροφή με βάση το κρέας. Το όφελος αυτό αποδίδεται σύμφωνα με τους ειδικούς στη χαμηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης, τη μειωμένη αρτηριακή πίεση και την αντιφλεγμονώδη φύση που έχει μια χορτοφαγική διατροφή, πλούσια σε φυτικές τροφές.

Χορτοφαγία ή φυτοφαγία;
Όσοι ακολουθούν τη χορτοφαγία απέχουν από το κρέας, ενώ στην περίπτωση της φυτοφαγίας η αποχή αφορά όλες τις τροφές ζωικής προέλευσης (κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια, θαλασσινά). Τι συμβαίνει, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση σε σχέση με τα νεφρά; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Clinical Journal of the American Society of Nephrology το 2019, μια ισορροπημένη plant-based διατροφή φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας. Αξίζει, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση μη ισορροπημένης plant-based διατροφής με πολλές επεξεργασμένες τροφές, τα αποτελέσματα έδειξαν αυξημένο κίνδυνο.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι η πιο σωστή στροφή που μπορούμε να κάνουμε στη διατροφή μας για υγιή νεφρά και γενικότερα για ισορροπία στον οργανισμό μας είναι η κατά βάση φυτοφαγική διατροφή με ολόκληρες κι όχι επεξεργασμένες τροφές. Η καθοδήγηση από ειδικό μπορεί να σας βοηθήσει, ειδικά στα πρώτα βήματα, ώστε να κάνετε τους απαραίτητους συνδυασμούς τροφών για καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και ισορροπία.

Πηγές
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/vegetarian-diets-improve-kidney-function
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37308813/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31023928/

Call Now Button