Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα έρευνα: οι ξηροί καρποί βοηθούν στη νεφρική νόσο

ξηροί καρποί, vegan, φυτοφαγία

Οι ξηροί καρποί, είτε ακολουθεί κάποιος τη χορτοφαγία ή τη vegan διατροφή, είτε όχι, αποτελούν σημαντικό κομμάτι ενός ισορροπημένου και σωστά δομημένου διατροφικού πλάνου. Ειδικά στην plant-based διατροφή, όμως, είναι ο πυρήνας και σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φροντίζω κι εγώ ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, να τους προσθέτω στη διατροφή πολλών από τους ασθενείς που με επισκέπτονται. Η τακτική κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί μέσω ερευνών με καλύτερη υγεία της καρδιάς, πρόληψη άλλων χρόνιων παθήσεων και μείωση της θνητότητας.

Τα οφέλη προκύπτουν πιθανότατα από μια σειρά θρεπτικών συστατικών που περιέχουν οι ξηροί καρποί, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι πλούσιοι σε κάλιο, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, με… μπόλικα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φωσφορικό άλας και κάλιο έχει παραδοσιακά οδηγήσει σε ατεκμηρίωτες συστάσεις για αποφυγή τους σε περιπτώσεις χρόνιας νεφρικής νόσου. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν πολύ λίγες έρευνες μέχρι σήμερα που να επιβεβαιώνουν την επίδραση της κατανάλωσης ξηρών καρπών στην υγεία των νεφρών.

Η πρόσφατη έρευνα ουσιαστικά διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης ξηρών καρπών με τη συχνότητα εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου, όπως επίσης και με τον κίνδυνο θνητότητας καρδιαγγειακών παθήσεων και κάθε αιτίας, σε 6.072 ενήλικες συμμετέχοντες από την US National Health and Nutrition Examination Study (NHANES) -μελέτη κοορτής που πραγματοποιήθηκε κατά το 2003-2006. Στο πλαίσιο της μελέτης, 1203 συμμετέχοντες είχαν χρόνια νεφρική νόσο και 4869 συμμετέχοντες δεν είχαν. Η συχνότητα της κατανάλωσης ξηρών καρπών για τους επόμενους 12 μήνες κατηγοριοποιήθηκε ως (1) «ποτέ», (2) 1-11 φορές το χρόνο, (3) 1-3 φορές τον μήνα, (4) 1-6 φορές την εβδομάδα και (5) περισσότερο από 1 φορά την ημέρα, με αυτούς που δεν κατανάλωναν ποτέ ξηρούς καρπούς να αποτελούν την ομάδα αναφοράς.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών 1-6 φορές την εβδομάδα σχετίστηκε με 33% χαμηλότερη συχνότητα χρόνιας νεφρικής νόσου, μετά τον συνυπολογισμό και άλλων πιθανών παραγόντων. Η υψηλότερη κατανάλωση ξηρών καρπών σχετιζόταν σημαντικά και με χαμηλότερη θνητότητα από κάθε αιτία και από καρδιαγγειακές παθήσεις, στους συμμετέχοντες που δεν έπασχαν από νεφρική νόσο. Μεταξύ αυτών που έπασχαν, όσοι κατανάλωναν ξηρούς καρπούς 1-6 φορές την εβδομάδα, παρουσίαζαν 37% χαμηλότερο κίνδυνο θνητότητας από κάθε αιτία.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η μελέτη είναι παρατήρησης και έχει πολλούς περιορισμούς, ωστόσο προσθέτει σημαντικά στοιχεία και συνεχίζει να υποστηρίζει την κατανάλωση ξηρών καρπών στην πρόληψη της χρόνιας νεφρικής νόσου. Δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πιο κοινή αιτία θανάτου σε άτομα με νεφρική νόσο, η κατανάλωση ξηρών καρπών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής είναι μια καλή επιλογή.

Γενικότερα, μια ισορροπημένη διατροφή κατά βάση φυτοφαγική (φυτικές τροφές πάνω από το 50%) με χαμηλή πρωτεΐνη (0,6-0,8 γραμμάρια ανά κιλό βάρους) είναι μια σωστή επιλογή για την υγεία των νεφρών.

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35609522/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25833976/
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-weeks-plant-based-nutrition-news-19th-june-2022-14c6598ea465

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button