Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα έρευνα για την καρδιαγγειακή υγεία και τη φυτοφαγία

1 min reading time

Το ότι η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία της καρδιάς και το καρδιαγγειακό το γνωρίζουμε πλέον καλά, με την παχυσαρκία, την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, τις επεξεργασμένες τροφές, τα τηγανητά, την ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι να αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου. Πέραν, όμως, του τι καταναλώνουμε, πρέπει να δώσουμε βάση και στο τι δεν βάζουμε στο πιάτο μας, αυξάνοντας την πιθανότητα για καρδιαγγειακά προβλήματα. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, συζητώ με πολλούς από εσάς και βλέπω ότι κυριαρχεί η άποψη ότι μειώνοντας, για παράδειγμα, τα λιπαρά ή την ζάχαρη, μειώνουμε τον κίνδυνο. Δεν αρκεί, όμως, μόνο αυτό –αν και είναι ένα πρώτο βήμα, ειδικά όταν μιλάμε για κορεσμένα λιπαρά από ζωικές τροφές. Χρειάζεται προσοχή και στο τι θα βάλουμε εν τέλει στο πιάτο μας.

Νέα έρευνα, λοιπόν, σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο κινέζους ενήλικες έδειξε ότι περισσότερο από τα 2/3 των θανάτων που σχετίζονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις αποδίδονταν σε χαμηλή πρόσληψη ολικής άλεσης, φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών, ενώ ταυτόχρονα η χαμηλή πρόσληψη φρούτων αποτέλεσε τον πιο σημαντικό διατροφικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό, με την χαμηλή πρόσληψη λαχανικών και ολικής άλεσης να έπεται.

Να σημειώσουμε εδώ ότι πέραν του ότι η φυτοφαγική διατροφή μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα σε περιπτώσεις όπως υψηλή πίεση, διαβήτης και αυξημένη χοληστερόλη, μπορεί να αντιστρέψει ακόμη και τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.

Extra bonus: φιλική στην τσέπη
Με την ακρίβεια των τελευταίων χρόνων που έχει επιβαρύνει σημαντικά το μέσο νοικοκυριό, η οικονομική διάσταση της φυτοφαγίας είναι πλέον αρκετά σοβαρή. Κι όπως δείχνουν έρευνες, το κόστος διατροφής μειώνεται κατά 16% αν ακολουθήσει κάποιος μια vegan διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, χωρίς επεξεργασμένες τροφές, αλλά με έμφαση σε φυσικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους), σε σχέση με μια διατροφή που περιλαμβάνει κρέας, γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά παράγωγα, σύμφωνα με νέα ανάλυση από την Physicians Committee for Responsible Medicine που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερα από 500 δολάρια (466 ευρώ) εξοικονόμηση το χρόνο. Απόδειξη, μάλιστα, ότι πολλά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης σερβίρουν plant-based γεύματα σε ασθενείς, εξοικονομώντας 59 σεντ για κάθε γεύμα.

Στη χώρα μας, αν και δεν έγινε για οικονομικούς λόγους, το Ιασώ με επικεφαλής τη Μαιευτήρα Γυναικολόγο Βασιλική Σκαλαφούρη έχει προνοήσει κι έχει δημιουργήσει το Vegan Maternity Care με ειδικό plant-based μενού για λεχώνες που το επιθυμούν και με τη δική μου συνεργασία και καθοδήγηση. Γιατί όλα δείχνουν ότι ο δρόμος για τη φυτοφαγία «ανοίγει» ολοένα και περισσότερο, εξασφαλίζοντάς μας υγεία, βιωσιμότητα, οικονομία και δημιουργικότητα.

Πηγές

https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/66-diet-related-cardiovascular-deaths-are-due-low-consumption-plant-based

https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/eating-vegan-diet-can-save-more-500-year

Call Now Button