Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Νέα έρευνα: Η φυτοφαγία βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη σε 2 ημέρες

1 min reading time

Τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα στα χέρια μας, τόσο από έρευνες, όσο και εμπειρικά είναι ότι η φυτοφαγία είναι ένα σημαντικό όπλο στα χέρια όσων θέλουν να αντιμετωπίσουν τον διαβήτη τύπου 2 με τη διατροφή, αφού πρόκειται για ένα από τα νοσήματα που έχει διερευνηθεί αρκετά σε σχέση με τη φυτοφαγία. Έχουμε εξετάσει και στο παρελθόν έρευνες που μελετούν τα οφέλη της φυτοφαγίας σε σχέση με τον διαβήτη, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κι εγώ ως διαιτολόγος διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, αλλά και ως τέως προϊσταμένη του τμήματος Ανοσολογίας και Διαβήτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Newcastle, έχω καταφέρει να αντιστρέψω, πάντα με την πολύτιμη βοήθεια και εμπιστοσύνη του ασθενούς, με τον οποίο φροντίζω πάντα να δημιουργώ μια ομάδα.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών (τουλάχιστον 4 μερίδες την ημέρα) σχετίζεται με 58% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ τα όσπρια φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Και η κατανάλωση φρούτων, όμως, την οποία πολλοί φοβούνται σε σχέση με τον διαβήτη λόγω των υδατανθράκων, δείχνει μείωση του κινδύνου, με ακόμη και μικρές έως μέτριες αυξήσεις στην κατανάλωση να είναι ευεργετικές.

Πόσο γρήγορα μπορεί να δράση η διατροφή
Έχοντας όλα τα παραπάνω δεδομένα στα χέρια μας, μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη crossover έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Molecular Nutrition and Food Research έρχεται να προσθέσει κάτι ακόμη. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση που έχει μια vegan διατροφή, σε σχέση με μια διατροφή που περιλαμβάνει κρέας και ζωικά, σε 30 υγιείς, μεγαλύτερους ενήλικες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη vegan διατροφή, παρουσίαζαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσαν την αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που κατανάλωναν κρέας.

Το πιο ιδιαίτερο εύρημα, ωστόσο, ήταν ο χρόνος στον οποίο παρατηρήθηκαν τα οφέλη. Συγκεκριμένα, η vegan διατροφή φάνηκε να οδήγησε σε σημαντικά χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα, όπως επίσης και σε χαμηλότερο δείκτη φλεγμονής, μέσα σε 48 ώρες.

Η αλήθεια είναι ότι έχουμε δει και στο παρελθόν έρευνες που αποδεικνύουν τη γρήγορη βελτίωση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη με την υιοθέτηση vegan διατροφής. Συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Diabetes Research and Clinical Practice, έδειξε ότι τόσο η vegan διατροφή, όσο και η DASH, η οποία επικεντρώνεται σε φρούτα, λαχανικά και ολική άλεση, αλλά περιλαμβάνει και όσπρια, ξηρούς καρπούς, πουλερικά, ψάρι και γαλακτοκομικά, παρουσίασαν μείωση στην καθημερινή χρήση ινσουλίνης των συμμετεχόντων, με την plant-based διατροφή να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση, της τάξεως του 39%. Συν τοις άλλοις, η συνολική, LDL και HDL χοληστερόλη, η γλυκόζη στα ούρα, η λεπτίνη και η CRP μειώθηκαν με τη φυτοφαγία στο τέλος της εβδομάδας, προτού αυξηθούν ξανά με την DASH 2.

Μια κατά βάση φυτοφαγική διατροφή, λοιπόν, αποδεικνύεται ότι πολύ γρήγορα μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε σχέση με την ινσουλίνη. Προσοχή, ωστόσο, να μην επαναπαυτείτε σε επεξεργασμένες vegan τροφές, οι οποίες μπορεί να έχουν αντίθετα αποτελέσματα στην υπερκατανάλωση. Οι καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι φυσικές, φυτικές τροφές, όπως όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, ολική άλεση.

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38185769/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37419391/
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/vegan-diet-improves-insulin-resistance-just-two-days

Call Now Button