Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να μειώσετε την κατακράτηση υγρών

Η γνωστή σε όλους μας κατακράτηση υγρών δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που υπονοεί και η ονομασία της: υγρά που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας. Η κατακράτηση παρατηρείται στο κυκλοφορικό σύστημα ή στους ιστούς του οργανισμού, προκαλώντας πρήξιμο στα χέρια, τα πόδια, τους αστραγάλους. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να οδηγούν σε κατακράτηση, με κάποιες γυναίκες να τη βιώνουν κατά την εγκυμοσύνη ή πριν την έμμηνο ρύση, ενώ φαίνεται να εμφανίζεται όταν παραμένουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα ξαπλωμένοι και δεν κινούμαστε, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης. Παρ’ όλο που συνήθως προκαλείται χωρίς να υποβόσκει κάποιο σοβαρό αίτιο, υπάρχει περίπτωση να αποτελεί σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως νεφρικής ή καρδιακής ανεπάρκειας, γι’ αυτό καλό είναι να ενημερώνουμε τον γιατρό μας ειδικά όταν συμβαίνει ξαφνικά ή σε έντονο βαθμό.

Σε περιπτώσεις που η κατακράτηση υγρών είναι πιο ήπια, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να την τιθασεύσετε.

Μειώστε το νάτριο
Το νάτριο, το οποίο υπερκαταναλώνουμε κυρίως από το αλάτι, δεσμεύεται στα υγρά του οργανισμού και βοηθά στην ισορροπία τους, εντός και εκτός των κυττάρων. Η υπερκατανάλωση του αλατιού, όμως, που παρατηρείται στον δυτικό τρόπο διατροφής και η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων τροφών που είναι πλούσιες σε νάτριο, οδηγούν τελικά σε κατακράτηση. Αποφύγετε αυτές τις τροφές και το πρόσθετο αλάτι στη διατροφή και δείτε πόσο θα σας βοηθήσει.

Πίνετε νερό
Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, αλλά στην πραγματικότητα η κατακράτηση παρατηρείται σε μικρότερο βαθμό σε όσους είναι καλά ενυδατωμένοι. Ο λόγος είναι ότι επειδή το σώμα προσπαθεί συνεχώς να διατηρεί ισορροπία στα υγρά του, η αφυδάτωση θα το οδηγήσει στο να κρατήσει περισσότερο νερό, ώστε να αποτρέψει την πτώση του σε χαμηλά επίπεδα. Συν τοις άλλοις, η σωστή ενυδάτωση κάνει καλό στην υγεία του ήπατος και των νεφρών, κάτι που συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης σε βάθος χρόνου.

Αυξήστε το μαγνήσιο
Ένα πολύ σημαντικό μέταλλο που εμπλέκεται σε περισσότερες από 300 ενζυματικές αντιδράσεις, το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική λειτουργία του οργανισμού, ενώ παίζει τον ρόλο του και στην κατακράτηση. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, έχει φανεί ότι μπορεί να μειώσει την κατακράτηση σε γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Για να λάβετε περισσότερο μαγνήσιο μέσω της διατροφής, καταναλώστε δημητριακά ολικής άλεσης, μαύρο ρύζι, όσπρια, σιτάλευρο, μαϊντανό, μαύρη σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Αναζητήστε το κάλιο
Είναι γνωστό ότι το κάλιο αποτελεί έναν ηλεκτρολύτη που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των υγρών του οργανισμού, ενώ ταυτόχρονα ωφελεί και την υγεία της καρδιάς. Ο τρόπος με τον οποίο βοηθά στην κατακράτηση είναι αφενός μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό και αφετέρου αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Κάλιο θα βρείτε από τις μπανάνες, τα αβοκάντο, τα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τις πατάτες, τις σταφίδες, τους χουρμάδες, τη σάλτσα ντομάτας κ.ά. Επίσης, οι μπανάνες, οι πατάτες, οι ξηροί καρποί περιέχουν και βιταμίνη Β6 που φαίνεται να βοηθά στη μείωση της κατακράτησης σε γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο. Φροντίστε πάντα, όμως, οι ξηροί καρποί που καταναλώνετε να είναι ανάλατοι.

Πείτε «όχι» στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες
Τροφές με ζάχαρη, άσπρο αλεύρι, όπως αρτοποιήματα, γλυκά κ.ο.κ. προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν στην κατακράτηση περισσότερου νατρίου, αυξάνοντας την επαναπορρόφησή του από τα νεφρά. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του όγκου των υγρών στον οργανισμό μας, γι’ αυτό καλό είναι να μείνετε μακριά από αυτές τις τροφές.

Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει
Η κατακράτηση υγρών είναι μια κατάσταση που δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Παρ’ όλ’ αυτά υπάρχουν κάποια πράγματα που φαίνεται να βοηθούν περαιτέρω.

-Βάλτε την κίνηση στη ζωή σας, η οποία δρα αποτελεσματικά στη μείωση των υγρών του οργανισμού σε κάποιες περιοχές, όπως στα κάτω άκρα. Δοκιμάστε επίσης να σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά.

-Δοκιμάστε πικραλίδα, που δρα ως φυσικό διουρητικό στην παραδοσιακή ιατρική και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κατακράτησης μέσω της ούρησης. Διουρητικό είναι επίσης και το βότανο πολύκομπο, ο μαϊντανός, ο ιβίσκος, το σκόρδο, ο μάραθος, ο χυμός κράνμπερι και η τσουκνίδα.

Tags

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button