Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να εξασφαλίσετε την υγεία του προστάτη

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος ανδρικός καρκίνος και εμφανίζεται όταν διάφορα αφύσικα κύτταρα αρχίσουν να αναπτύσσονται στην περιοχή. Είναι ουσιαστικά ένας μικρός αδένας που βρίσκεται μόνο στους άντρες, κάτω από την ουροδόχο κύστη κοντά στο ορθό και αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος, αφού παράγει το περισσότερο από το υγρό που εμπλουτίζει το σπέρμα.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη; Κάποιες τροφές έχουν συνδεθεί με μείωση του κινδύνου, αλλά σίγουρα χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις ότι δουλεύουν στην πραγματικότητα. Παρ’ όλ’ αυτά, μια συνολικά ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση, μπορεί να βοηθήσει.

Αντί, λοιπόν, να επικεντρωθείτε σε μεμονωμένες τροφές, προτιμήστε να ακολουθείτε ένα υγιεινό και ισορροπημένο μοντέλο διατροφής που θα σας βοηθήσει. Συγκεκριμένα:

Καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά, προτιμώντας αυτά που έχουν βαθύ και λαμπερό χρώμα, όπως το μπρόκολο, ντομάτες κ.ο.κ.

Προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης αντί για το άσπρο ψωμί και κάντε το ίδιο και με τα ζυμαρικά και τα δημητριακά.

Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, αλλά και επεξεργασμένων κρεατικών, όπως λουκάνικα, ζαμπόν κ.λπ. Για μια πιο υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, προτιμήστε το ψάρι, τα πουλερικά χωρίς την πέτσα, τα όσπρια και τα αυγά.

Καταναλώστε καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα, καρύδια, πεκάν, αλλά και αβοκάντο, Ταυτόχρονα μειώστε τα κορεσμένα λιπαρά από τα γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προϊόντα. Αποφύγετε και τα μερικώς υδρογονοποιημένα έλαια (ή αλλιώς τα τρανς λιπαρά), τα οποία συναντάμε κυρίως σε επεξεργασμένες τροφές, συσκευασμένα γεύματα, fast food κ.ο.κ.

Πείτε «όχι» στην επεξεργασμένη άσπρη ζάχαρη και σε γλυκά και αναψυκτικά. Μπορείτε να τρώτε ενίοτε ένα γλυκάκι, αλλά μην το βάλετε στο καθημερινό διατροφικό σας πλάνο.

Μειώστε το αλάτι. Επιλέξτε τροφές χαμηλές σε νάτριο, κάτι που μπορείτε να πετύχετε αν κοιτάτε προσεκτικά τις ετικέτες. Αποφύγετε, επίσης, να το προσθέτετε σε μεγάλες ποσότητες στο φαγητό σας και μειώστε τις κονσέρβες, τις επεξεργασμένες και τις κατεψυγμένες τροφές.

Ελέγξτε τις μερίδες σας, τρώτε αργά και σταματήστε να τρώτε αν νιώθετε κορεσμό.

Γίνετε πιο δραστήριοι
Εκτός από το να βελτιώσετε τη διατροφή σας, χρειάζεται να βάλετε περισσότερο την κίνηση και την άσκηση στη ζωή σας, με όποιο τρόπο σας ευχαριστεί. Η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων εγκεφαλικού και κάποιων ειδών καρκίνου, ενώ σε σχέση με τον προστάτη, παρ’όλο που είναι λίγες οι έρευνες που έχουν εκτιμήσει τον αντίκτυπο που έχει η άσκηση στην υγεία του, όσες έχουν φτάσει σε συμπεράσματα δείχνουν ότι τελικά την ευνοεί.

Συγκεκριμένα, με βάση ερωτηματολόγια που απάντησαν περίπου 30 χιλιάδες άντρες στο πλαίσιο της Health Professionals Follow-up Study, οι ερευνητές εντόπισαν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Με απλά λόγια, οι άντρες που υπήρξαν πιο δραστήριοι στη ζωή τους, παρουσίαζαν μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Ακόμη και η χαμηλής προς μέτριας έντασης άσκηση, όπως το τακτικό περπάτημα σε μέτρια ταχύτητα, δίνει οφέλη.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση στυτικής δυσλειτουργίας και άσκησης. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άντρες που έτρεχαν για 1,5 ώρα ή έκαναν 3 ώρες έντονης άσκησης στην ύπαιθρο την εβδομάδα, παρουσίαζαν 20% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία, σε σχέση με αυτούς που δεν αθλούνταν καθόλου. Κι όσο περισσότερη άσκηση έβαζαν στη ζωή τους και την καθημερινότητά τους, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ότι ανεξαρτήτως του επιπέδου άσκησης, οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άντρες παρουσίαζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, σε σχέση με τους άντρες που είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.

Ακόμη, ιταλοί ερευνητές ανέθεσαν τυχαία σε 231 άντρες που ακολουθούσαν καθιστική ζωή και έπασχαν από χρόνια προστατίτιδα, προγράμματα άσκησης για 18 εβδομάδες, είτε αεροβική που περιλάμβανε γρήγορο περπάτημα, είτε αναερόβιες ασκήσεις όπως καθίσματα, στρέτσινγκ κ.ο.κ. Το κάθε γκρουπ ακολουθούσε το πρόγραμμα τρεις φορές την εβδομάδα και στο τέλος της περιόδου, όλοι ένιωθαν καλύτερα. Αυτοί, όμως, που ακολούθησαν αερόβια άσκηση, ένιωσαν σημαντικά μικρότερες ενοχλήσεις, άγχος και κατάθλιψη, παρουσιάζοντας καλύτερη ποιότητα ζωής.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button