Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Λεύκη και φυσική αντιμετώπιση

Η λεύκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, κατά το οποίο προκαλείται αποχρωματισμός τμημάτων του δέρματος που προκύπτει από τη δυσλειτουργία ή τον θάνατο των μελανοκυττάρων. Αποτελεί ένα νόσημα που υπάρχει εδώ και αιώνες, με διάφορες θεωρίες να επικρατούν όσον αφορά το τι την προκαλεί, αλλά χωρίς να έχουν προσδιοριστεί ποτέ με σαφήνεια τα αίτια. Μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς ή συναισθηματικούς παράγοντες, όπως και να εμφανιστεί λόγω ιστορικού ηλιακών εγκαυμάτων.

Εμφανίζεται με λευκές κηλίδες στο δέρμα, σε περιοχές αρχικά που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, με την τάση να εξαπλώνεται –χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένος ρυθμός εξέλιξης, αφού μπορεί να μείνει σταθερή σε πολλούς για αρκετά χρόνια-, ενώ μπορεί να εμφανιστεί και στη στοματική κοιλότητα, μέσα στη μύτη ή τα μάτια.

Η επίσκεψη σε γιατρό με την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών είναι απαραίτητη, ώστε να επιλεχθεί η κατάλληλη θεραπευτική μέθοδος με βάση τη διάγνωση. Παράλληλα, όμως, με τη θεραπεία που θα συστήσει ο γιατρός, έρευνες δείχνουν ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τα αποτελέσματα με τρόπο ζωής, διατροφής και με κάποιες βιταμίνες.

Συγκεκριμένα, σουηδοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Uppsala φαίνεται να βοήθησαν συγκεκριμένο αριθμό ασθενών, στο πλαίσιο μελέτης, να επιτύχουν επαναχρωματισμό του δέρματος με βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ και έκθεση στον ήλιο.

Πιο συγκεκριμένα, 67 γυναίκες και 33 άντρες ηλικιών από 9 έως 75, λάμβαναν 1mg βιταμίνης Β12 και 5mg φυλλικού οξέος, δυο φορές την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι συμμετέχοντες ενθαρρύνονταν να εκτεθούν στον ήλιο και τον χειμώνα χρησιμοποιούσαν λάμπες με UVB ακτινοβολία. Η έκθεση στον ήλιο ή τη UVB ακτινοβολία συνεχιζόταν μέχρι να δημιουργηθεί ένα ελαφρύ κοκκίνισμα στις λευκές περιοχές του δέρματος. Οι συμμετέχοντες παρέμειναν στο πρόγραμμα για 3 με 6 μήνες και το αποτέλεσμα ήταν 52 από τους 67 ασθενείς να παρουσιάσουν σημαντικό επαναχρωματισμό των περιοχών που είχαν αποχρωματιστεί, με τον πιο έντονο επαναχρωματισμό να παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες.

Από τους συμμετέχοντες, μάλιστα, 6 παρουσίασαν ολοκληρωτικό επαναχρωματισμό, ενώ το 64% παρατήρησε ότι η λεύκη σταμάτησε να εξελίσσεται μετά τη θεραπεία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο συνδυασμός φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 με την έκθεση στον ήλιο παρουσίασε καλύτερα αποτελέσματα απ’ ό,τι η σκέτη έκθεση στον ήλιο ή η λήψη συμπληρωμάτων.

Η σύσταση είναι ότι οι βιταμίνες και η φωτοθεραπεία θα πρέπει να συνεχίζονται μέχρι οι λευκές περιοχές να συνεχίσουν να επαναχρωματίζονται.
Εφόσον η υποκείμενη αιτία της λεύκης συνδέεται με αυτοάνοσους μηχανισμούς που μπορεί να σχετίζονται με το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου (διαβάστε περισσότερα εδώ), θα χρειαστεί να επισκεφτείτε ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε το μικροβίωμα του εντέρου και τη λειτουργία του με την κατάλληλη διατροφή, η οποία θα είναι κυρίως plant-based, με ανεπεξέργαστες και προβιοτικές τροφές.

Πηγή
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9394983/

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button