Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Μάθετε γιατί πρέπει να πίνετε κακάο καθημερινά

Ίσως έχετε ακουστά τα φλαβονοειδή, που είναι αυτές οι φυτοχημικές ουσίες που συναντάμε σε φρούτα και λαχανικά και τους χαρίζουν το ζωηρό χρώμα τους, ενώ βρίσκονται επίσης στο τσάι και το κακάο. Ουσιαστικά αποτελούν τμήμα του αμυντικού μηχανισμού των φυτών έναντι σε έντομα, μύκητες και επιβλαβείς οργανισμούς και είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση, η οποία συμβάλλει σε γερό ανοσοποιητικό, στην πρόληψη του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως της γνωστική φθοράς, και στην υποστήριξη της συνολικής υγείας, στο πλαίσιο πάντα ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής και διατροφής, κυρίως φυτοφαγικής –κανείς δεν θα σας πει ότι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας, μπορεί να διορθώσει μια συνολική κακή διατροφή ή έναν συνολικά κακό τρόπο ζωής που βλάπτει το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό καθημερινά.

Νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει τη δράση των φλαβονοειδών στη διατροφή μας, δείχνοντας πώς ακριβώς πραγματοποιείται η μείωση της γνωστική φθοράς όσο μεγαλώνουμε, με την κατανάλωσή τους: τα φλαβονοειδή φαίνεται ότι βελτιώνουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές έδωσαν φλαβονοειδή από κακάο σε 18 υγιείς ενήλικες σε δυο διαφορετικές κλινικές δοκιμές. Στη μία, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ρόφημα κακάο με περιεκτικότητα περίπου 681mg φλαβονοειδών, ενώ στην άλλη, το ρόφημα είχε περιεκτικότητα περίπου 4mg φλαβονοειδών. Περίπου δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος, οι συμμετέχοντες εισέπνεαν για σύντομο χρονικό διάστημα αέρα υψηλής συγκέντρωσης σε διοξείδιο του άνθρακα, ούτως ώστε να ανέβουν τα επίπεδα του αίματός τους πάνω από το φυσιολογικό –η φυσιολογική αντίδραση του εγκεφάλου στα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα είναι να αυξήσει τόσο τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, όσο και την πρόσληψη οξυγόνου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την ταχύτητα της οξυγόνωσης του εγκεφάλου και έθεσαν ένα σετ νοητικών δραστηριοτήτων προκειμένου να εκτιμήσουν τη γνωστική απόδοση των συμμετεχόντων. Απ’ ό,τι φάνηκε, γρηγορότερη οξυγόνωση είχαν μετά την κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων φλαβονοειδών σε σχέση με τις χαμηλότερες ποσότητες. Πέραν τούτου, φάνηκε ότι παρουσίασαν υψηλότερο σκορ σε γνωστικά τεστ και έλυσαν σωστά τα προβλήματα 11% πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φλαβονοειδή συγκεκριμένα αύξησαν τη ροή του αίματος στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, που είναι η περιοχή υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και τις αποφάσεις που παίρνουμε.

Για να εξασφαλίσετε, λοιπόν, ότι ο εγκέφαλός σας θα λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα για όσο το δυνατόν περισσότερο, φροντίστε η διατροφή σας να βασίζεται κυρίως σε πλούσια σε φλαβονοειδή φρούτα και λαχανικά, ακολουθώντας κυρίως τις αρχές της φυτοφαγίας και προσθέστε στην καθημερινότητά σας τσάι και κακάο (χωρίς ζάχαρη!).

Πηγή
https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/a-flavanol-rich-diet-may-increase-brain-function

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button