Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Η κετογονική δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα γρίπης

Μια διαφορετική αιτία… γρίπης αποκαλύπτει νέα έρευνα κι αυτή τη φορά η αιτία πίσω από αυτή είναι διατροφή και συγκεκριμένα η κετογονική δίαιτα.

Η κετογονική δίαιτα έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια σχετικά με το κατά πόσο πραγματικά προσφέρει οφέλη στην υγεία, το ανοσοποιητικό και την απώλεια βάρους, ενώ έχω αναφερθεί και στο γιατί δεν πρέπει να την ακολουθήσετε (κάντε κλικ εδώ), παρ’ όλο που αποτελεί διατροφικό trend κι έχει παρασύρει πολλούς. Για όσους δεν γνωρίζουν, να πούμε ότι η εν λόγω διατροφή συστήνει κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λιπαρών και πολύ λίγους υδατάνθρακες, σε μια προσπάθεια να οδηγήσουμε τον οργανισμό σε κέτωση, μια διαδικασία που συμβαίνει όταν καταναλώνουμε πολύ λίγους υδατάνθρακες ή έχουμε να φάμε για πολλές ώρες και ο οργανισμός έτσι δεν έχει την πρόσβαση που χρειάζεται στην πρωταρχική πηγή ενέργειας, που είναι η γλυκόζη. Τότε αρχίζει να διασπά τα αποθέματα λίπους για να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται και υποπροϊόν αυτής της διαδικασίας είναι οι κετόνες, που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί ακόμη και να «δηλητηριάσουν» τον οργανισμό μας (κετοξέωση).

Η διατροφή αυτή ακολουθείται περισσότερο από άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 λόγω της χαμηλής κατανάλωσης υδατανθράκων, όπως και από όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά στην πραγματικότητα, ελλοχεύει κινδύνους στο καρδιαγγειακό, ενώ δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, καθώς οδηγεί κυρίως σε μείωση γλυκογόνου, νερού και άπαχου ιστού κι όχι λίπους (κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε προηγούμενο σχετικό άρθρο μου)

Πέραν, όμως, των γνωστών μέχρι τώρα επιδράσεων της κετογονικής στην υγεία, νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει μια ακόμη επίπτωση. Συγκεκριμένα, ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition έδειξε ότι η υψηλή σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες κετογονική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, αίσθημα κόπωσης, ναυτία και άλλα συμπτώματα τα οποία αναφέρονται ως… «γρίπη κέτο».

Οι ερευνητές αναγνώρισαν τα κοινά συμπτώματα μέσω διαδικτυακών αναζητήσεων και φόρουμ και εντόπισαν τη σοβαρότητα, τη διάρκεια και τα πιθανά φάρμακα. Στο πλαίσιο της έρευνας προσδιορίστηκαν 75 φόρουμ, 43 εκ των οποίων ταίριαζαν στα κριτήρια και περιλάμβαναν 448 ποστ από 300 μοναδικούς χρήστες.

Οι περισσότεροι διαδικτυακοί χρήστες που περιέγραφαν την προσωπική τους εμπειρία με την κετο-γρίπη (101 από τους 300) ανέφεραν συμπτώματα μέτριας έντασης διάρκειας μέχρι και 4 εβδομάδων. Συγκεκριμένα, υπήρχαν 256 περιγραφές συμπτωμάτων που αφορούσαν 54 διακριτά συμπτώματα, με πιο κοινά τον πονοκέφαλο, την κόπωση, τη ναυτία, τη ζαλάδα, το brain fog, τη γαστρεντερική δυσφορία, τη μειωμένη ενέργεια, το αίσθημα λιποθυμίας, τις αρρυθμίες. Τα συμπτώματα κορυφώθηκαν την πρώτη εβδομάδα και συνέχισαν με μειωμένη ένταση για 4 εβδομάδες, ενώ κατηγοριοποιήθηκαν σε ήπια, μέτρια και σοβαρά.

Οι επικεφαλής τόνισαν ότι αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να καθοριστούν τα αίτια που μια κετογονική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε αυτά τα συμπτώματα, οι διατροφικές ανισορροπίες και οι αντιδράσεις του οργανισμού στην πρακτική της κετογονικής πιθανόν να συμβάλλουν σε αυτά τα συμπτώματα.

Πηγή
Bostock ECS, Kirkby KC, Taylor BV, Hawrelak JA. Consumer reports of “keto flu” associated with the ketogenic diet. Front Nutr. Published online March 13, 2020.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button