Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τελικά επηρεάζει η ακτινοβολία των κινητών τη γονιμότητα;

Έχουμε μιλήσει ξανά στο παρελθόν για την ακτινοβολία που μας περιβάλλει και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας (δείτε εδώ) και το ανοσοποιητικό μας (δείτε εδώ). Με αφορμή το άρθρο του Michael Greger MD FACLM στο nutritionfacts.org, θα ρίξουμε σήμερα μια ματιά και στο θέμα γονιμότητας σε σχέση με την ακτινοβολία.

Καταρχάς να πούμε ότι η ακτινοβολία στην καθημερινότητά μας ποικίλει από τις ακτίνες γάμμα που έχουν την υψηλότερη συχνότητα ακτινοβολίας και είναι από τις πιο επικίνδυνες, μέχρι την ακτινοβολία του ήλιου. Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι αν η ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά μπορούν να επηρεάσουν την ανδρική γονιμότητα, καθώς έχουν υπάρξει πολλές ανεξήγητες πτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος σε πολλές χώρες και οι ειδικοί αναζητούν αν μπορεί η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF EMR) από τις συσκευές να παίζει ρόλο.

Όταν στο παρελθόν έγιναν αναφορές για τη χρήση κινητών και την πιθανότητα πρόκλησης όγκων στον εγκέφαλο, με τις μελέτες να χρειάζονται ωστόσο περισσότερα χρόνια χρήσης και έρευνας για να οδηγηθούν σε συμπεράσματα, οι περισσότεροι στράφηκαν στα hands-free, τα Bluetooth και άλλες τεχνολογίες, ώστε να κρατούν το κινητό μακριά από τον εγκέφαλο. Το κακό είναι ότι κρατώντας το κινητό μακριά από το αυτί, οι περισσότεροι άντρες το έφεραν ασυναίσθητα πιο κοντά στα γεννητικά όργανα, κρατώντας το στο χέρι ή στην τσέπη. Οι ερευνητές έβαλαν όλες τις μελέτες μαζί, συμπεριλαμβάνοντας περίπου 150 δείγματα σπέρματος και βρήκαν ότι η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών σχετιζόταν με μειωμένη κινητικότητα και βιωσιμότητα σπέρματος, αλλά όχι απαραίτητα χαμηλότερη συγκέντρωση.

Πόσο επηρεάζεται, λοιπόν, η κινητικότητά του; Φάνηκε, σύμφωνα με τους ερευνητές, μείωση 8%, το οποίο από μόνο του μπορεί να μην μεταφράζεται σε μειωμένη γονιμότητα, εκτός κι αν υπάρχει ήδη μια οριακή κατάσταση στο σπερμοδιάγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να αποφεύγετε να βάζετε το ενεργοποιημένο κινητό σας στην τσέπη του παντελονιού σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν έχετε ήδη προβλήματα γονιμότητας. Η έκθεση στην ακτινοβολία των κινητών είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες έκθεσης που έχουμε στη σύγχρονη εποχή και μπορεί να δρουν αθροιστικά. Το Wi-Fi, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να αποτελεί πρόβλημα. Οι ερευνητές πήραν δείγματα σπέρματος από περισσότερους από 1000 ανθρώπους και ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων με κινητικότητα παρουσιάστηκε μειωμένος στην ομάδα συμμετεχόντων που χρησιμοποιούσε ασύρματο δίκτυο σε σχέση με την ομάδα που χρησιμοποιούσε ενσύρματο.

Πρέπει να σημειώσουμε, βέβαια, ότι όλες αυτές είναι μελέτες παρατήρησης, που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε αν οι άντρες που χρησιμοποιούσαν Wi-Fi είχαν την τάση να καπνίζουν περισσότερο ή να μην τρέφονται σωστά ή να κάνουν ιππασία κ.ο.κ., οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχει άμεση διασύνδεση. Δυστυχώς, οι περισσότερες μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε ποντίκια κι ενώ φάνηκε ότι τα μικροκύματα από το κινητό δεν φάνηκε να επηρεάζουν τους όρχεις, ωστόσο δεν ξέρουμε αν μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, καθώς υπάρχουν διαφορές στην ανατομία των όρχεων.

Μέχρι, λοιπόν, να αποδειχτεί ότι η ακτινοβολία δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τη γονιμότητα, είναι καλύτερο ειδικά όσοι αντιμετωπίσουν ήδη προβλήματα υπογονιμότητας, να αποφεύγουν να βάζουν το κινητό σε τσέπες και μέρη που βρίσκονται κοντά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιούνται, τα κινητά εκπέμπουν ακτινοβολία περιοδικά, ωστόσο η βασική έκθεση γίνεται όσο μιλάμε σε αυτά.

Τι συμβαίνει αν τα έχουμε κοντά σε άλλα μεταλλικά αντικείμενα; Σύμφωνα με δημοσιευμένη έρευνα, το μεταλλικό φερμουάρ στο παντελόνι, τα κλειδιά στις τσέπες σε συνδυασμό με το κινητό στην τσέπη φαίνεται ότι αυξάνουν –σχεδόν διπλασιάζουν- την ποσότητα ακτινοβολίας που απορροφάται στο πόδι, αλλά και στους όρχεις.

Μπορεί, όμως, η ακτινοβολία τελικά να βλάψει το σπέρμα; Οι ερευνητές εξέτασαν και αυτό το ενδεχόμενο, τοποθετώντας ποσότητα σπέρματος σε δίσκο Πέτρι περιμένοντας να δουν αν η ακτινοβολία του κινητού μπορεί να το επηρεάσει. Βρήκαν ότι υπήρξε σημαντικά μεγαλύτερος κατακερματισμός του DNA στο σπέρμα που εκτέθηκε σε ακτινοβολία, μέσα σε μια ώρα από την έκθεση. Πρόκειται για τόσο δραματική επίδραση, που πρότειναν οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες, να μην τοποθετούν κινητό στις τσέπες τους μερικές ημέρες μετά την προσπάθεια, για να μην διακινδυνέψουν την υγεία του σπέρματος.

Τι να θυμάστε
Η ακτινοβολία των κινητών, το Wi-Fi και όλες οι πηγές της καθημερινότητας φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσουν σε ένα βαθμό το σπέρμα, με τις έρευνες να συνεχίζονται για πιο σαφή αποτελέσματα. Στο μεταξύ, αποφύγετε να έχετε το κινητό στις τσέπες σας και ειδικά μαζί με άλλα μεταλλικά αντικείμενα και προσπαθήστε γενικότερα να το κρατάτε μακριά σας όσο δεν το χρησιμοποιείτε και να περιορίζετε τη χρήση του στο ελάχιστο δυνατό.

Πηγές
https://nutritionfacts.org/2021/11/23/does-cell-phone-radiation-affect-fertility/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24927498/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26362961/
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/electromagnetic-fields-and-public-health-mobile-phones
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24982785/
https://ieeexplore.ieee.org/document/4516888
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24982785/

 

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button