Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πρόσθετα τροφίμων και μικροβίωμα εντέρου: τι λέει νέα έρευνα

Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη το ότι τα πρόσθετα των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία. Ωστόσο πάντα είναι χρήσιμο να μπορούμε να καταλάβουμε πώς συμβαίνει αυτό, ώστε να τα αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το CMC (καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη) είναι ένα συνθετικό πρόσθετο τροφίμων και γαλακτωματοποιητής, το οποίο προστίθεται σε πλήθος επεξεργασμένων τροφών για να ενισχύσει τη γεύση και τη διάρκεια ζωής του προϊόντος. Παρά την ευρεία χρήση του, έχουν πραγματοποιηθεί πολύ λίγες μελέτες που αξιολογούν την επίδραση στην υγεία του.

Σε τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο στο Journal Gastroenterology σε υγιείς εθελοντές, οι ερευνητές παρείχαν μια διατροφή χωρίς πρόσθετα στη μία ομάδα και μια πανομοιότυπη διατροφή με CMC στην άλλη ομάδα για 11 ημέρες, με στόχο να αξιολογηθεί η επίδραση της διατροφής στα βακτήρια του εντέρου και τους μεταβολίτες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση CMC επέφερε αλλαγή στα βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας την ποικιλία. Κάτι ακόμη που παρατηρήθηκε ήταν ότι τα δείγματα κοπράνων των συμμετεχόντων που λάμβαναν CMC έδειξαν μείωση ωφέλιμων μεταβολιτών, ειδικά των λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και των ελεύθερων αμινοξέων που απαιτούνται για τη διατήρηση της εντερικής και της συνολικής υγείας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης κολονοσκόπηση στους συμμετέχοντες στην αρχή και το τέλος της μελέτης, όπου φάνηκε ότι κάποιοι –αλλά όχι όλοι- από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν CMC παρουσίασαν βακτήρια να πλήττουν το βλεννογόνο, κάτι που είχε παρατηρηθεί στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και σε διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη αυτή, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι μια προειδοποίηση ότι τα πρόσθετα των τροφίμων σε κάποιους ανθρώπους έχουν αρνητική επίδραση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Να σημειώσω, ωστόσο, ότι η δοσολογία CMC που χρησιμοποιήθηκε ήταν πολύ υψηλότερη από αυτή που καταναλώνουν οι περισσότεροι άνθρωπο και ισούται με το επίπεδο έκθεσης αν οι περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε στην καθημερινότητα ήταν επεξεργασμένες.

Γενικότερα, θα πρέπει να δίνετε μια έξτρα προσοχή στα πρόσθετα τροφών, όπως καραγενάνη, γαλακτωματοποιητές κ.ο.κ., καθώς αναμένουμε νέες έρευνες. Μέχρι τότε, ειδικά σε περιπτώσεις φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου, θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε διαιτολόγο για το ποια να αποφύγετε συγκεκριμένα.

Αν και χρειάζονται περισσότερες και πιο μακράς διάρκειας μελέτες, η συγκεκριμένη μας δείχνει ότι η εξάρτησή μας από επεξεργασμένες τροφές μπορεί να συνδέεται με αύξηση σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και του οργανισμού μας γενικότερα. Γι’ αυτό και πρέπει να προσπαθούμε να επικεντρωνόμαστε σε τροφές που γνωρίζουμε ότι προωθούν την υγεία μας συνολικά.

Πηγή
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(21)03728-8/fulltext

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button