Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Vegan Wellington με γλυκοπατάτα, μανιτάρια και κρεμώδη σάλτσα κάσιους

Στην αγγλική κουζίνα το Wellington είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα με κρεατικά, αρκετά πλούσιο και χορταστικό που όσοι έχετε ταξιδέψει εκεί, πιθανόν να το έχετε δοκιμάσει από την πηγή. Πιθανόν να ονομάστηκε έτσι από τον πρώτο Δούκα του Wellington, αν και δεν υπάρχει σίγουρη σύνδεση και είναι ένα πιάτο με μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο καλύπτεται με μια στρώση πατέ και μανιτάρια και τυλίγεται σε σφολιάτα για να ψηθεί. Όταν βγαίνει από το φούρνο μοιάζει εξωτερικά με μια φρατζόλα ψωμί, αλλά στο εσωτερικό του κρύβει πολλά λιπαρά.

Τα χρόνια στην Αγγλία και προτού κάνω στροφή στη χορτοφαγία κι έπειτα στη φυτοφαγία, το είχα δοκιμάσει αρκετές φορές. Τα χρόνια αυτά, όμως, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και το Wellington βγήκε εντελώς από το μενού μου, λόγω κρέατος. Μέχρι που μια ημέρα, ο Βασίλης πειραματίστηκε και το δημιούργησε στη vegan εκδοχή του, με γλυκοπατάτες, μανιτάρια, κρεμμύδια, φασκόμηλο, θυμάρι και κρεμώδη σπιτική σάλτσα από κάσιους. Δεν ξέρω αν ήταν τα χρόνια που είχα να το δοκιμάσω ή το ότι το κρέας έχει βγει πια εντελώς από τις γεύσεις μου, αλλά η vegan εκδοχή μου φάνηκε κλάσεις ανώτερη από την κλασική. Και για του λόγου το αληθές, ιδού η συνταγή για να το διαπιστώσετε κι εσείς.

Υλικά
φύλλο σφολιάτας
500 γρ. γλυκοπατάτες
3 κόκκινα κρεμμύδια
200 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο
3 μέτρια καρότα
100 γρ. κάσιους μουλιασμένα για 1 ώρα σε ζεστό νερό
100 γρ. γάλα σόγιας
1 κ.σ. ταμάρι
αλάτι, πιπέρι
πιπέρι Καγιέν
ελαιόλαδο
φασκόμηλο
θυμάρι

Οδηγίες
Καθαρίστε και κόψτε σε κύβους τις γλυκοπατάτες. Βάλτε τες σε ένα ταψί με λαδόκολλα, ρίξτε ελαιόλαδο και αλάτι και βάλτε στο φούρνο για 20 λεπτά στους 180οC.

Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια, κόψτε σε μικρά κομμάτια τα μανιτάρια, κόψτε σε λεπτά στικ τα καρότα. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεστάνετε 2 κ.σ. λάδι σε υψηλή φωτιά και ρίξτε τα κρεμμύδια. Αφού σοταρίσουν για 2 λεπτά χαμηλώστε στο μισό και αφήστε να ψηθούν για 5 λεπτά ανακατεύοντας.

Ρίξτε τα καρότα και τα μανιτάρια, αλάτι και 1 κ.σ. ταμάρι, το θυμάρι και το φασκόμηλο και ψήστε για 10 λεπτά. Βγάλτε τις γλυκοπατάτες και προσθέστε τες και αυτές στο τηγάνι.

Βάλτε σε ένα μπλέντερ τα κάσιους, αφού τα στραγγίξετε, το γάλα σόγιας, λίγο καγιέν και αλάτι πιπέρι. Χτυπήστε για να γίνουν ένα κρεμώδες μείγμα και αν χρειαστεί προσθέστε λίγο γάλα σόγιας.

Ρίξτε το μείγμα στο τηγάνι με τα άλλα υλικά και ανακατέψτε καλά μέχρι να πιει τα υγρά του.

Σε ένα ταψί βάλτε το φύλλο σφολιάτας και ρίξτε πάνω τα υλικά από το τηγάνι, προσέχοντας να αφήσετε περιμετρικά χώρο ώστε να κλείσετε τη σφολιάτα αγκαλιάζοντας το μείγμα. Αλείψτε με λίγο γάλα σόγιας και χαράξτε με ένα μαχαίρι.

Ψήστε στο φούρνο στους 180οC για 20-25 λεπτά και απολαύστε!

Call Now Button