Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Vegan διατροφή και διαβήτης τύπου 1

1 min reading time

Τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής στον διαβήτη τύπου 2 είναι πλέον γνωστά κι έχουν διερευνηθεί αρκετά. Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, αλλά και τέως προϊσταμένη του τμήματος Ανοσολογίας και Διαβήτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Newcastle, έχω δει και καταγράψει πολλές περιπτώσεις που με τη βοήθεια της διατροφής μπόρεσαν να έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Η επίδραση, όμως, της φυτοφαγίας στον διαβήτη τύπου 1 δεν είχε μελετηθεί μέχρι τώρα. Να πούμε ότι ο διαβήτης τύπου 1 ή νεανικός διαβήτης αποτελεί αυτοάνοσο νόσημα όπου τα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη καταστρέφονται, με αποτέλεσμα τη μείωση της ινσουλίνης και την αυξημένη γλυκόζη στο αίμα και τα ούρα. Νέα μελέτη, όμως, σχετικά με τη φυτοφαγία στον διαβήτη τύπου 1 έρχεται να ρίξει φως.

Vegan διατροφή και επίδραση στην ινσουλίνη στον διαβήτη τύπου 1
Νέα μελέτη με επικεφαλής τη Διευθύντρια Κλινικών Ερευνών της Επιτροπής Ιατρών Hana Kahleova, MD, έδειξε ότι μια φυτοφαγική διατροφή με χαμηλά λιπαρά έχει εντυπωσιακά ευεργετική επίδραση στον διαβήτη τύπου 1. Οι ερευνητές της Επιτροπής Ιατρών είχαν ήδη καθιερώσει τη vegan δίαιτα χαμηλών λιπαρών ως τη διατροφική θεραπεία επιλογής για τον διαβήτη τύπου 2 και τώρα ήταν πλέον η στιγμή να μελετηθεί και η επίδραση σε αυτό το είδος διαβήτη.

Στη δοκιμή 12 εβδομάδων, παρά την αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων, οι συμμετέχοντες στη χορτοφαγική δίαιτα μείωσαν τη συνολική ημερήσια δόση ινσουλίνης κατά 12,1 μονάδες/ημέρα και έχασαν κατά μέσο όρο 5,2 κιλά. Ταυτόχρονα, η ολική χοληστερόλη και η LDL χοληστερόλη μειώθηκαν στην ομάδα των χορτοφάγων, όπως και ο λόγος του αζώτου της ουρίας του αίματος προς την κρεατινίνη, ενώ η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μειώθηκε και στις δύο ομάδες.

Αν και το πρωταρχικό πρόβλημα στον διαβήτη τύπου 1 είναι, όπως είπαμε, η αυτοάνοση καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν επίσης αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον διαβήτη τύπου 2. Μια φυτοφαγική διατροφή χαμηλών λιπαρών αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας τις απαιτήσεις σε αυτή και βελτιώνοντας το σωματικό βάρος, ενώ έχει καλά αποτελέσματα στον γλυκαιμικό έλεγχο και σε δείκτες καρδιαγγειακής και νεφρικής υγείας σε σύγκριση με μια διατροφή ελεγχόμενων μερίδων σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.

Η διατροφή σας σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και γενικότερα, πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία φυτικών τροφών, από όλα τα χρώματα, δηλαδή φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ολική άλεση. Έτσι θα εξασφαλίσετε τα παραπάνω οφέλη, μαζί με αντιοξειδωτική προστασία και ισχυρό ανοσοποιηιτκό.

Πηγή
https://www.pcrm.org/news/health-nutrition/vegan-diet-reduces-insulin-requirements-type-1-diabetes
https://diabetesjournals.figshare.com/articles/figure/_b_Effect_of_a_Dietary_Intervention_on_Insulin_Requirements_and_Glycemic_Control_in_Type_1_Diabetes_b_b_A_12-Week_Randomized_Clinical_Trial_b_/25345516

Call Now Button