Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Αυξάνει το μεταβολικό σύνδρομο τον κίνδυνο καρκίνου;

1 min reading time

Υπάρχουν κάποιες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια που δεν είναι και τόσο αθώες όσον αφορά τη σχέση τους με τον καρκίνο, παρ’ όλο που δεν γίνεται ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτό. Στην πραγματικότητα, έως και το 1/3 του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου μπορεί να σχετίζεται με αυτές τις υποκείμενες καταστάσεις και είναι χρήσιμο που υπάρχει μελέτη που διερευνά και αναδεικνύει την αρνητική επίδραση του μεταβολικού συνδρόμου (MetS) στον κίνδυνο καρκίνου, δίνοντάς μας την ευκαιρία να εστιάσουμε στην πρόληψη. Η πρόληψη, άλλωστε είναι κάτι στο οποίο δίνω κι εγώ ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και την κλινική διατροφή και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία ιδιαίτερη σημασία, μέσα από τα εξατομικευμένα πλάνα διατροφής.

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει καταστάσεις όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, πολύ σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Όλα αυτά εμφανίζονται συνήθως μαζί και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2. Παρ’ όλο που γνωρίζουμε ήδη ότι αυτές οι καταστάσεις αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, η νέα αυτή μελέτη εξετάζει συγκεκριμένα τις δυναμικές αλλαγές στο μεταβολικό σύνδρομο σε μια μεγάλη προοπτική μελέτη κοόρτης που διεξήχθη στην Κίνα.

Τελικά υπάρχει σύνδεση μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη; Τα αποτελέσματα της μελέτης
Η μελέτη περιελάμβανε 44.115 συμμετέχοντες με τουλάχιστον 3 αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 9,4 ετών. Το 79% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες με μέση ηλικία 49 ετών. Η ανάλυση εξέτασε τέσσερις πλευρές του μεταβολικού συνδρόμου:
-Το χαμηλό σταθερό πρότυπο που αποτελείται από 4657 συμμετέχοντες (10,56%) οι οποίοι διατήρησαν χαμηλές βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου
-Το μοτίβο μέτριας-χαμηλής σταθερότητας που περιλάμβανε 18.018 συμμετέχοντες (40,8%) οι οποίοι διατηρούσαν σταθερά μέτριες έως χαμηλές βαθμολογίες
-Το μοτίβο μέτριου-υψηλού επιπέδου περιελάμβανε 18.288 συμμετέχοντες (41,46%) που διατηρούσαν σταθερά μέτριες έως υψηλές βαθμολογίες
-Το αυξημένο-αυξανόμενο μοτίβο περιελάμβανε 3152 συμμετέχοντες (7,14%), οι οποίοι αρχικά είχαν αυξημένες βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου που αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σε σύγκριση με το χαμηλό σταθερό πρότυπο, το πρότυπο αυξημένης-ανοδικής πορείας συσχετίστηκε με 27% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου συνολικά, καθώς και συγκεκριμένων τύπων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού (111% αυξημένος κίνδυνος), του καρκίνου του ενδομητρίου (233%), του καρκίνου των νεφρών (352%), του καρκίνου του παχέος εντέρου (154%) και του καρκίνου του ήπατος (61%). Στις συμμετέχουσες με αυξημένη CRP (δείκτης φλεγμονής) υπήρξε σημαντική αύξηση των κινδύνων για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του ήπατος. Ωστόσο, ακόμη και αν τα επίπεδα της CRP δεν ήταν αυξημένα, τα άτομα με το μοτίβο της αυξημένης-αυξανόμενης πορείας είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών.

Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η επιδείνωση του μεταβολικού συνδρόμου και των παραγόντων του με την πάροδο του χρόνου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης επακόλουθου καρκίνου, με ένα μέρος αυτού του κινδύνου να οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της θεραπείας του μεταβολικού συνδρόμου και μια προσέγγιση του τρόπου ζωής με βάση τη φυτοφαγία μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Δεν υπάρχει, άλλωστε, απολύτως καμία αμφιβολία για τον τρόπο που ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής και διατροφής συμβάλλει στην πρόληψη καρδιομεταβολικών παθήσεων, όπως έχει αποδειχθεί από εκτεταμένη βιβλιογραφία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2, καθώς και στην πρόληψη του καρκίνου.

Πηγές
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-plant-based-lifestyle-medicine-news-march-2024-60db361b19b5
https://acsjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cncr.35235

 

 

Call Now Button