Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Τι δείχνουν οι στατιστικές για τη vegan διατροφή το 2020;

1 min reading time

Η μετάβαση στη χορτοφαγία και τη vegan διατροφή σίγουρα γίνεται με πιο βατό τρόπο τα τελευταία χρόνια, τόσο από άποψη επιλογών, όσο και κοινωνικής αποδοχής –σκεφτείτε πόσο «εξωγήινος» φαινόταν κάποιος που έλεγε ότι δεν καταναλώνει τίποτα ζωικό πριν μια δεκαετία ή νωρίτερα! Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν έχει φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα αποδοχής, αφού όλοι οι vegan και χορτοφάγοι έχουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν σχετικά με την αντιμετώπιση αυτής τους της επιλογής, όπως άλλωστε κι εγώ ως διαιτολόγος-διατροφολόγος με εξειδίκευση στη φυτοφαγία, έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές τον χλευασμό και την υποτίμηση, σε διάφορες εκφάνσεις.

Γι’ αυτό σκέφτηκα ότι μια συγκέντρωση στατιστικών για την vegan διατροφή το 2020 ίσως βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να δουν ότι δεν πρόκειται για μια τάση, ούτε για μια σκληροπυρηνική στάση ζωής που αποκλείει καθετί φυσιολογικό. Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής και διατροφής που συνεχώς υιοθετείται από ολοένα και περισσότερο κόσμο, που εκτός του ότι σέβεται τα ζώα και το περιβάλλον, μπορεί να ωφελήσει κι εμάς τους ίδιους εφόσον γίνεται προσεκτικά σχεδιασμένα και να έχει θετικό αντίκτυπο, που μπορεί να μεταφραστεί σε νούμερα.

Επιγραμματικά μπορούμε να δούμε πως σύμφωνα με το VegWorld Magazine:

-Η vegan διατροφή έχει συνδεθεί με 35% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη
-Το 45% του εδάφους της Γης χρησιμοποιείται για την κτηνοτροφία
-Από το 2018, το μέγεθος της παγκόσμιας vegan αγοράς υπολογίζεται στα 12,69 δισεκατομμύρια
-Το plant-based κρέας καλύπτει το 2% όλων των συσκευασμένων επιλογών κρεατικών
-Το 38% του πληθυσμού της Ινδίας είναι χορτοφάγο
-Σύμφωνα με vegan στατιστικές, περισσότερο από το 39% των ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες προσθέτουν περισσότερες vegan επιλογές στα πιάτα που καταναλώνουν
-Αναμένεται ότι η αγορά των εναλλακτικών vegan κρεατικών θα φτάσει τα 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025
-Η αγορά των παιδικών χορτοφαγικών ή vegan παιδικών τροφών θα φτάσει στο 10,6% μεταξύ 2016 και 2021
-Η Ευρώπη εκπροσωπεί το 39% της παγκόσμιας αγοράς σε εναλλακτικά φυτοφαγικά κρεατικά
-Η πιο δημοφιλής vegan επιλογή είναι το vegan junk food

Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες από αρκετούς για την στροφή στη vegan διατροφή, λόγω ελλείψεων που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών, κακή διάθεση και σε πιο σοβαρές καταστάσεις, κάτι που όμως συμβαίνει όταν δεν ακολουθεί κάποιος μια ισορροπημένη vegan διατροφή –όπως συμβαίνει με κάθε διατροφή. Με την κατάλληλη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και βιταμινών από πλήθος φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, καρπών και σπόρων όλα αυτά μπορούν να αποφευχθούν και να έχουμε μόνο οφέλη.

Στα οφέλη, συγκαταλλέγεται η απώλεια βάρους, η καλύτερη υγεία της καρδιάς, η μείωση πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου και η μείωση κινδύνου διαβήτη μεταξύ άλλων. Όλα, λοιπόν, τελικά εξαρτώνται από την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Σύμφωνα με μελέτη του 2019 του Χάρβαρντ με 300 χιλιάδες συμμετέχοντες, που έχει δημοσιεύσει και η Telegraph, μια vegan διατροφή μπορεί να μειώσει δραστικά την πιθανότητα διαβήτη τύπου 2, μέχρι και 23%. Ο Καθηγητής Qi Sun, μάλιστα, αναφέρει ότι η plant-based διατροφή μειώνει τον κίνδυνο, πλούσια σε ξηρούς καρπούς, όσπρια, ολική άλεση, φρούτα και λαχανικά, χωρίς επεξεργασμένες τροφές.

Συν τοις άλλοις, μελέτες αποκαλύπτουν επίσης ότι η vegan διατροφή σχετίζεται με 35% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Το 2016, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Loma Linda στην Καλιφόρνια μελέτησαν 26 χιλιάδες άντρες και αξιολόγησαν την πιθανή διασύνδεση μεταξύ διαφόρων τύπων διατροφής και του καρκίνου του προστάτη. Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε σύγκριση μεταξύ vegan διατροφής, χορτοφαγίας και ψαροφαγίας κι αυτό που φάνηκε ήταν ότι η vegan διατροφή ήταν η πιο αποτελεσματική. Με 1,3 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη το 2018, τα νέα αυτά είναι σίγουρα ελπιδοφόρα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με 15ετή μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι vegan έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με όσους καταναλώνουν κρέας, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση καρκίνου του προστάτη. Επίσης, ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης οι οποίοι παρακολούθησαν περισσότερους από 130 χιλιάδες ανθρώπους για πάνω από 30 χρόνια αποκάλυψαν ότι οι vegan έχουν μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν σε μικρή ηλικία, σε σχέση με όσους δεν είναι vegan.

Με την αύξηση των ερευνών υπέρ του vegan τρόπου ζωής και διατροφής και κατ’ επέκταση των εναλλακτικών τροφίμων μη ζωικής προέλευσης, ίσως είναι μια καλή στιγμή να ξεκινήσετε σταδιακά, μειώνοντας ή αποφεύγοντας εντελώς το κρέας, παίρνοντας τον λίγο πιο δύσκολο, αλλά υπέροχο δρόμο της φυτοφαγίας!

Πηγή
-https://vegworldmag.com/the-age-of-veganism-vegan-health-statistics-for-2020/
-https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/following-a-healthy-plant-based-diet-may-lower-type-2-diabetes-risk/
-https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/following-a-healthy-plant-based-diet-may-lower-type-2-diabetes-risk/
-https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/vegan-meat-life-expectancy-eggs-dairy-research-a7168036.html

Call Now Button