Τι πρωινό τρώνε στις Μπλε Ζώνες;

Ορισμένοι άνθρωποι παίρνουν πιο σοβαρά το πρωινό τους από άλλους κι αν είναι να εμπιστευτούμε κάποιους, τότε αυτοί σίγουρα θα είναι άνθρωποι από τις Μπλε Ζώνες του πλανήτη, όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροβιότητας. Στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας, συγκεκριμένα, που φιλοξενεί περίπου 9.000 Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας (εκκλησία που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1840), οι περισσότεροι κάτοικοι ακολουθούν ακόμη και σήμερα τις οδηγίες της εκκλησίας για μια διατροφή με βάση τα φυτά. Μελέτες έχουν δείξει ότι ζουν έως και 10 χρόνια περισσότερο από τους υπόλοιπους, μακροζωία που οφείλεται στη διατροφή, την άσκηση και τις επιλογές τους για «καθαρή» ζωή.
Υπάρχουν, μάλιστα, άνθρωποι που έχουν φτάσει τα 100 που ξυπνούν νωρίς, περπατούν, ενυδατώνονται σωστά, κάνουν εθελοντισμό και ασκούνταν σε όλη τους τη ζωή με κάποιο τρόπο. Πώς, όμως, ξεκινούν την ημέρα τους;
Πρωινό με βρόμη
Ένα από τα πιο δημοφιλή γεύματα πρωινού για τους Αντβεντιστές στη Λόμα Λίντα είναι η βρόμη. Ξεκινούν, λοιπόν, με ένα πλούσιο πρωινό ολικής άλεσης, χαρίζοντας στον οργανισμό τους ένα πλήρες πακέτο ωφελειών για την υγεία, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν τις ασθένειες.
Σημειώστε ότι μια μερίδα βρόμης ενός φλιτζανιού περιέχει περίπου το 59% της ημερήσιας σύστασης μαγγανίου για τους άνδρες και το 76% της ημερήσιας σύστασης για τις γυναίκες. Το μαγγάνιο παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, στην πήξη του αίματος και στον μεταβολισμό της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα. Στην ίδια ποσότητα μας παρέχει επίσης το 16% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β1, το 13% σε μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο και το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου.
Εκτεταμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η βρόμη κάνει καλό στην καρδιά, ενώ συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και στον έλεγχο του βάρους. Τα 4 γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο πλιγούρι βρόμης προσδίδουν πολλά από αυτά τα οφέλη, αλλά είναι ο συγκεκριμένος τύπος φυτικών ινών που κάνει τη βρόμη να ξεχωρίζει.
Τι είναι οι β-γλυκάνες και πώς μας ωφελούν;
Πρόκειται για έναν τύπο αδιάλυτης φυτικής ίνας που συμβάλλει στην παραγωγή του χαρακτηριστικού αμυλούχου ιξώδους της βρόμης. Όταν τρώτε βρόμη, η β-γλυκάνη καλύπτει το πεπτικό σας σύστημα, βοηθώντας στην επιβράδυνση της πέψης, στη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, στην καταστολή της όρεξης και στο να αισθάνεστε χορτάτοι όλο το πρωί. Επιπλέον, μεταφέρει τα άπεπτα τρόφιμα πιο κάτω στο έντερό σας για να τροφοδοτήσει τα φιλικά προς το έντερο βακτήρια. Καθώς η β-γλυκάνη διασπάται και ζυμώνεται, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα όπως η διάρροια, η δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Οι β-γλυκάνες συνδέονται επίσης με τη χοληστερόλη για να τη μεταφέρουν εκτός οργανισμού. Μια μετα-ανάλυση του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 3 γραμμαρίων β-γλυκάνης καθημερινά από βρόμη μείωσε τη χοληστερόλη κατά περίπου 12 μονάδες. Το πλιγούρι βρώμης περιέχει επίσης φυτοθρεπτικά συστατικά όπως οι αβενανθραμίδες, που βρίσκονται μόνο στη βρόμη, τα οποία μπορεί να έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
Όσο μικρότερη επεξεργασία, τόσο το καλύτερο
Όπως με όλες τις τροφές, το είδος της βρόμης που χρησιμοποιείτε έχει σημασία. Αν και το θρεπτικό περιεχόμενο των διαφόρων ειδών είναι ως επί το πλείστον το ίδιο, οι ολόκληροι κόκκοι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για την πέψη και, ως εκ τούτου, έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πιο αργά.
Συνδυάστε τη στο πρωινό σας με αντιοξειδωτικά μούρα σε ένα ωραίο πόριτζ και έχετε εξασφαλίσει το καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας για μακροβιότητα.
Πηγή
https://www.bluezones.com/2024/09/what-do-people-from-americas-blue-zones-region-in-loma-linda-eat-for-breakfast/