Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και αντιφλεγμονώδης διατροφή: Τι πρέπει να ξέρετε

Ανήκοντας στις ρευματικές παθήσεις, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι ένα ακόμη αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή, που προσβάλλει τις αρθρώσεις, αλλά και όργανα όπως το δέρμα, τα νεφρά, την καρδιά κ.ο.κ. και συνήθως εμφανίζει δερματικά εξανθήματα χαρακτηριστικά σε μάγουλα και μύτη, μεταξύ άλλων. Όπως όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα, έτσι κι αυτό, χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή, αφού ο οργανισμός επιτίθεται σε κάποιο από τα όργανά του. Λόγω της εξειδίκευσής μου στα αυτοάνοσα και τη φλεγμονή, ως κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος με μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία, έχω διαχειριστεί πολλές τέτοιες καταστάσεις, δίνοντας τον χώρο και τον χρόνο στην κατάλληλη εξατομικευμένη διατροφή να βοηθήσει.
Φυτική διατροφή ενάντια στον… λύκο
Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στα αυτοάνοσα νοσήματα γενικά, αλλά και συγκεκριμένα, με τη διατροφή να είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της νοοτροπίας. Στην περίπτωση του ερυθηματώδους λύκου, η φλεγμονή των νεφρών είναι μια συχνή συνέπεια, και παρ’ όλο που έχουμε ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και στεροειδή στη φαρέτρα μας, η φλεγμονή των νεφρών που προκαλείται από λύκο μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου, που σημαίνει αιμοκάθαρση, ακόμη και θάνατο. Εκτός αν γεμίσετε το πιάτο σας με τις πιο αντιφλεγμονώδεις τροφές που υπάρχουν και η νεφρική σας λειτουργία βελτιωθεί τόσο πολύ που δεν θα χρειάζεται πλέον αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, σύμφωνα με case studies. Μια παρόμοια περίπτωση ασθενούς παρουσιάστηκε με υποχώρηση των συμπτωμάτων και φυσιολογική νεφρική λειτουργία, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου ο ασθενής παρέκκλινε από τη διατροφή τότε τα συμπτώματά του επανεμφανίζονταν στη συνέχεια. Πέρα από τις αντιφλεγμονώδεις τροφές, ακόμη και απλά η διακοπή των προϊόντων ζωικής προέλευσης μπορεί να κάνει τη διαφορά. Ερευνητές έβαλαν τυχαία ανθρώπους να αφαιρέσουν το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους χωρίς να αυξήσουν σημαντικά την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και διαπίστωσαν ότι κάνοντας μόνο αυτό, μπορούν να μειωθούν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελεί δείκτη φλεγμονής, σχεδόν κατά 1/3 μέσα σε οκτώ εβδομάδες.
Στην περίπτωση του ερυθηματώδους λύκου, πάντως, οι ερευνητές δεν… αστειεύτηκαν. Καθημερινά, οι συμμετέχοντες έπρεπε να τρώνε ένα κιλό φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά, φρούτα όπως μούρα και πολύ σπόρους chia ή λιναρόσπορο και να πίνουν 3,5 λίτρα νερό. Εδώ πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που έχει κάποιος ήδη πρόβλημα στα νεφρά, αυτό θα πρέπει να γίνει υπό την επίβλεψη του γιατρού, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τους ηλεκτρολύτες και να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει υπερβολή με τα υγρά.
Υπάρχει καταγεγραμμένη περίπτωση γυναίκας με 35ετές ιστορικό ψωρίασης που είχε αντιμετωπιστεί ανεπιτυχώς επί 19 χρόνια με φάρμακα έπασχε και από άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου Sjogren. Της δόθηκε μια εξαιρετικά υγιεινή διατροφή πλούσια σε χόρτα και άλλα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και μερικά δημητριακά ολικής αλέσεως και μέσα σε ένα χρόνο, από το 40% της συνολικής επιφάνειας του σώματός της που ήταν φλεγμονώδες και προσβεβλημένο κατέβηκε στο 0%, εντελώς καθαρό. Συν τοις άλλοις, τα συμπτώματα του Sjogren υποχώρησαν επίσης, ενώ βοήθησε στην ομαλοποίηση του βάρους και της χοληστερόλης της.
Με τέτοιες αξιοσημείωτες βελτιώσεις που οφείλονται μόνο σε διατροφικές αλλαγές, οι ερευνητές θα αναλάβουν δράση και θα κάνουν επίσημες μελέτες, ώστε να έχουμε περισσότερα επίσημα στοιχεία στη διάθεσή μας για το όφελος της ισορροπημένης φυτοφαγίας σε τέτοιες παθήσεις.
Πηγές
https://nutritionfacts.org/blog/eating-an-anti-inflammatory-diet-for-lupus/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26342222/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30571591/
https://ijdrp.org/index.php/ijdrp/article/view/47
https://ijdrp.org/index.php/ijdrp/article/view/15