Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πρωτεΐνη αρακά: τι πρέπει να ξέρετε

Η πρωτεΐνη αρακά ακούγεται συχνά στους κύκλους της υγιεινής διατροφής, είναι εύπεπτη, με ουδέτερη γεύση και ιδανική για όσους ενδιαφέρονται για χτίσιμο μυών, σύμμαχο στο αδυνάτισμα, ενέργεια κ.ο.κ. Τελευταία την βλέπουμε όλο και περισσότερο σε σνακ, σε μπάρες που αντικαθιστούν το φαγητό, σε ζυμαρικά, αρτοποιήματα κ.λπ., ενώ μπορεί φυσικά να την αγοράσει κάποιος και σε σκόνη

Σε αντίθεση με το τι ίσως πιστεύατε μέχρι τώρα, η πρωτεΐνη αρακά δεν προέρχεται από κατεψυγμένο αρακά, όπως τον ξέρουμε και δεν πρόκειται για καινούργιο προϊόν, αφού κάποιες εταιρίες την παράγουν από το 1997. Συνήθως, δημιουργείται από αποξηραμένο κίτρινο αρακά και πολλοί προβλέπουν ότι θα γίνει πολύ σύντομα ακόμη πιο δημοφιλής, για πολλούς λόγους.

Καταρχάς πρόκειται για μη γενετικά τροποποιημένο προϊόν, που καλλιεργείται με βάση τις αρχές της βιωσιμότητας και έχει ένα αρκετά εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ. Ο αρακάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, κάλιο και φυλλικό οξύ, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε λυσίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που χρειάζεται ο οργανισμός για γερά κόκαλα, υγιές δέρμα και καλή διάθεση. Πρώιμες μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη αρακά μπορεί να ελέγξει τις ορμόνες της πείνας καλύτερα από κάθε άλλη πρωτεΐνη και όταν τα γαλακτοκομικά και η σόγια, που αποτελούν πρωτεϊνούχες τροφές, βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα αλλεργιογόνα, καταλαβαίνουμε ότι η πρωτεΐνη αρακά είναι πιο ασφαλής για τους περισσότερους.

Πώς παρασκευάζεται η πρωτεΐνη αρακά; Ο αρακάς συλλέγεται, ξεπλένεται, αλέθεται μέχρι να γίνει σαν αλεύρι και μπαίνει σε νερό, ώστε να απομονωθεί η πρωτεΐνη, που στη συνέχεια χρησιμοποιείται σε σκόνη ή σε πάστα για να ενισχύσει τρόφιμα και ποτά πρωτεϊνικά και είναι μια καλή επιλογή για όσους έχουν δυσκολία στην πέψη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος ή απλώς απέχουν από καθετί ζωικό.

Δεν χρειάζεται, όμως, να βασίζεστε αποκλειστικά σε ενισχυμένα προϊόντα ή σκόνη για να έχετε τα οφέλη του κίτρινου αρακά. Ο αποξηραμένος αρακάς είναι θρεπτικός και στην κανονική του μορφή. Σκεφτείτε ότι ¼ του φλιτζανιού μη μαγειρεμένου αρακά μας παρέχει 12 γραμμάρια πρωτεΐνης, δηλαδή περίπου το ¼ των καθημερινών αναγκών μας) και 12 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή περίπου τη μισή ποσότητα των καθημερινών αναγκών μας.

Συν τοις άλλοις, ο κίτρινος αποξηραμένος αρακάς είναι ευπροσάρμοστος σε γεύση και υφή και μπορείτε να τον προσθέσετε σε πολλά πιάτα, σε χούμους, σούπες, σαλάτες ή να φτιάξετε χορτοφαγικά κεφτεδάκια.

Μην ξεχνάτε, όμως, ότι πρόκειται για συμπλήρωμα διατροφής, που σημαίνει ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής με ποικιλία και επάρκεια σε θερμίδες, μπορεί να χαρίσει οφέλη σε άτομα που γυμνάζονται ή θέλουν να πάρουν βάρος, προσθέτοντάς το στα smoothies τους. Μην εναποθέσετε όλες σας τις ελπίδες για όγκο πάνω του και να θυμάστε ότι ένα όμορφο, σμιλεμένο και υγιές σώμα κρύβει πάντα ισορροπία, άσκηση και σωστή διατροφή πίσω του κι όχι «μαγικές» συνταγές.

Αφήστε μια απάντηση

Call Now Button