Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Μυέλωμα και φυτοφαγία

1 min reading time

Το μυέλωμα είναι ένας καρκίνος στα κύτταρα του πλάσματος στον μυελό των οστών και προέρχεται ουσιαστικά από την υπερπλασία παθολογικών τέτοιων κυττάρων, που εκκρίνουν μια παραπρωτεΐνη στον αίμα ή και στα ούρα, η οποία είναι μια παθολογική ανοσοσφαιρίνη που αντί να επιτελεί τη φυσιολογική της λειτουργία, προκαλεί βλάβες σε οστά και νεφρά, με κατάγματα, νεφρικές δυσλειτουργίες και ανεπάρκειες, αναιμία, θρομβοπενία, αλλά και λευκοπενία.

Ο καρκίνος αυτός θεωρείται ότι δεν επηρεάζεται εύκολα από τη διατροφή και παράγοντες που αφορούν τον τόπο ζωής, κυρίως λόγω του ότι δεν υπάρχουν εκτεταμένες έρευνες σε αυτό το πεδίο που να μας δίνουν βοηθητικά ευρήματα. Μια πρόσφατη έρευνα, όμως, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Cancer Research, δείχνει για πρώτη φορά ότι η ποιότητα της δίαιτας μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους που ζουν με μυέλωμα. Πρόκειται, μάλιστα, για έναν καρκίνο που σχετίζεται με την παχυσαρκία, εν μέρει λόγω της φλεγμονώδους κατάστασης που σχετίζεται με αυτήν.

Στη μελέτη EPIC-Oxfort, 65 από τους 61.647 συμμετέχοντες ανέπτυξαν πολλαπλό μυέλωμα. Όσοι ακολουθούσαν χορτοφαγία ή vegan διατροφή παρουσίαζαν 77% μείωση στον κίνδυνο ανάπτυξης μυελώματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφή που σχετιζόταν με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής (πλούσιες σε επεξεργασμένες, ζωικές τροφές, πλούσιες σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά), αύξαναν τον κίνδυνο εμφάνισης μυελώματος.

Ανάλυση από την Nurses’ Health Study και την Health Professionals Follow-up Study που περιλάμβανε 165.796 άτομα με 423 περιπτώσεις πολλαπλού μυελώματος και 345 θανάτους, έδειξε ότι όσοι ακολουθούσαν ισορροπημένη διατροφή πριν τη διάγνωση, είχαν μεγαλύτερη επιβίωση σε σχέση με αυτούς που δεν ακολουθούσαν τόσο υγιεινή διατροφή.

Στη νέα μελέτη, η υπόθεση είναι ότι οι διατροφικοί παράγοντες επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου σε άτομα με μυέλωμα και αυτό μπορεί να σχετίζεται με αποτελέσματα από τη θεραπεία. Η μελέτη ανέλυσε την επίδραση των διατροφικών παραγόντων, των μεταβολιτών στα κόπρανα και το μικροβίωμα του εντέρου σε παρατεταμένη ύφεση (MRD negative) και περιλάμβανε 32 ασθενείς με παρατεταμένη ύφεση και 36 ασθενείς όπου παρέμεναν ενδείξεις ασθένειας που παραμένει. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυξημένο βουτυρικό οξύ στα κόπρανα (που παράγεται από τα καλά βακτήρια του εντέρου) και αυξημένη βακτηριακή ποικιλία σχετίζονταν με παρατεταμένη ύφεση, ενώ ταυτόχρονα οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης μαζί με την πρωτεΐνη των θαλασσινών σχετίζονταν με τα επίπεδα του βουτυρικού οξέος και την ύφεση -τα φλαβονοειδή της διατροφής επίσης σχετίζονταν με τα επίπεδα βουτυρικού οξέος. Οι επικεφαλής της μελέτης συμπεραίνουν ότι παράγοντες που σχετίζονται με τη διατροφή και το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να σχετίζονται με αρνητικό MRD, που σημαίνει ότι δεν ανιχνεύεται πια η νόσος μετά τη θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής με την καθοδήγηση ειδικού μπορούν για άλλη μια φορά να κάνουν τη διαφορά και όσον αφορά τον έλεγχο του πολλαπλού μυελώματος.

Πηγές
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36170461/
https://shireenkassam.medium.com/review-of-the-weeks-plant-based-nutrition-news-20th-november-2022-a4d0b21c381

Call Now Button