Αλκιβιάδου 185, Πειραιάς

 

 

  210 45 36 144

 

Ακολουθήστε Μας

No products in the cart.

No products in the cart.

No products in the cart.

Πώς να αξιοποιήσετε τον κρόκο Κοζάνης

1 min reading time

Γνωστό ως σαφράν στον υπόλοιπο κόσμο και ως κρόκος Κοζάνης στην Ελλάδα, το ακριβό αυτό μπαχαρικό έχει πολλές χρήσεις τόσο στο φαγητό και τη διατροφή, όσο και στη βιομηχανία των καλλυντικών, αλλά και στην ολιστική ιατρική.

Ταιριάζει πολύ στην ελληνική, στην ινδική και την κουζίνα της Μέσης Ανατολής, δίνοντας ιδιαίτερες νότες και χρώμα στο φαγητό και αν σας προβληματίζει το κόστος του, αρκεί να γνωρίζετε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη και επίπονη η διαδικασία συγκομιδής του, καθώς πρέπει να μαζευτούν προσεκτικά τα άνθη κι έπειτα να διαχωριστούν οι πολύτιμες ίνες πριν μαραθούν. Και για να έχουμε υψηλή ποιότητα στο τελικό προϊόν, όλα πρέπει να γίνουν εγκαίρως τόσο στη συγκομιδή, όσο και στη διαλογή. Το καλύτερο σαφράν στην αγορά, μάλιστα, μπορεί να κοστίζει περισσότερο κι από το βάρος του σε χρυσό, φτάνοντας να ξεπερνά τις 4 χιλιάδες ευρώ ανά μισό κιλό.

Η γεύση του είναι γλυκιά και γήινη, με αρώματα από αμύγδαλο, τριαντάφυλλο και μέλι, αν και γενικότερα η γεύση του δεν μπορεί να περιγραφτεί εύκολα. Μπορεί ωστόσο να μεταμορφώσει τα πιάτα και να τους χαρίσει τα οφέλη του, τα οποία είναι σημαντικά.

Συγκεκριμένα, ο κρόκος Κοζάνης:

Είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, χάρη στην πικροκροκίνη, την κροκίνη, την κροκετίνη, τη σαφρανάλη και την καμπφερόλη.

Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, προστατεύει τα κύτταρα του εγκεφάλου, μειώνει την όρεξη και βοηθά στην απώλεια βάρους

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, βάσει ερευνών, καταπολεμώντας διάφορα είδη καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του προστάτη, του δέρματος, των πνευμόνων, του στήθους, του τραχήλου.

Μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης σε άτομα που πάσχουν από άνοια χάρη στα αντιοξειδωτικά του

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμβάλλοντας στη μείωση της χοληστερόλης και τη δημιουργία θρόμβων

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, αλλά και για το χρώμα και τη γεύση του, δείτε πώς να αξιοποιήσετε τον κρόκο Κοζάνης στα πιάτα σας.

-Μπορείτε να προσθέσετε κατευθείαν τον κρόκο Κοζάνης στο πιάτο σας ή να τον βάλετε σε νερό και να τον αξιοποιήσετε με αυτό τον τρόπο. Η σκόνη και τα μείγματα με κρόκο μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν ,αλλά δεν δίνουν την ίδια ένταση και είναι κατώτερης ποιότητας. Για να φτιάξετε το δικό σας εκχύλισμα, χτυπήστε στο γουδί λίγο σαφράν (με ελάχιστο αλάτι προαιρετικά) κι έπειτα βυθίστε το σε 1-2 κ.σ. ζεστό νερό. Αφήστε για 15 λεπτά κι έπειτα χρησιμοποιήστε στη συνταγή σας, σε σάλτσες, ζωμούς κ.ο.κ. Μπορείτε να προσθέσετε και έξτρα αρωματικά βότανα όπως βασιλικό, κόλιαντρο, όπως και «ζεστά» μπαχαρικά όπως κύμινο, πάπρικα κ.ά. για να το ενισχύσετε.

-Ο κρόκος Κοζάνης ταιριάζει ιδανικά με τα φασόλια. Αν τα έχετε βαρεθεί στην κλασική συνταγή, προσθέστε λίγο κρόκο Κοζάνης στην κατσαρόλα και δείτε πώς θα ανέβουν αμέσως επίπεδο στη γεύση τους.

-Σε επιδόρπια, ο κρόκος Κοζάνης δίνει μια γήινη γεύση και μπορεί να προστεθεί από την πουτίγκα ρυζιού μέχρι τα κέικ σας.

-Είναι εξαιρετικά εύκολο να αναμείξετε οινοπνευματώδη με σαφράν:  απλώς προσθέστε μερικές ίνες, περίπου 20, κατευθείαν στο μπουκάλι, αφήστε για 3-4 ημέρες, αναλόγως με το πόσο έντονη γεύση θέλετε, κουνώντας το μια φορά τη μέρα. Γεύσεις που ταιριάζουν να προσθέσετε είναι και η κανέλα, το τζίντζερ, ο δυόσμος και το λεμόνι.

-Σε πιάτα με ρύζι, οποιοδήποτε είδος ρυζιού, ο κρόκος Κοζάνης ταιριάζει πολύ, αλλά μπορείτε να ξεφύγετε από αυτά και να το χρησιμοποιήσετε και στο κους κους, για παράδειγμα. Ακολουθήστε τη συνταγή για το εκχύλισμα παραπάνω και χρησιμοποιήστε το στο μαγείρεμα.

-Σε πιάτα με πατάτες, ο κρόκος Κοζάνης είναι επίσης ιδανική επιλογή. Μπορείτε να προσθέσετε ίνες ή μια κουταλιά της σούπας από το εκχύλισμα σε ντρέσινγκ για πατατοσαλάτα, σε πατάτες κατσαρόλας ή ακόμη και σε πουρέ πατάτας.

-Μην παραλείψετε να φτιάξετε ένα τσάι από κρόκο Κοζάνης. Βράστε νερό, περίπου 5 φλιτζάνια σε 1 κατσαρολάκι, αφαιρέστε από τη φωτιά για 5 λεπτά και προσθέστε μερικές ίνες, περίπου 15. Αφήστε για 5 λεπτά κι έπειτα σουρώστε και προσθέστε αν θέλετε λίγη μελάσα ή σιρόπι αγαύης.

Μην ξεχνάτε να το αποθηκεύετε σωστά! Βάλτε το σαφράν σας σε ένα αεροστεγές γυάλινο δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος και αποφύγετε τα πλαστικά. Αν το αποθηκεύσετε σωστά, μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και για 2 χρόνια.